Helpmij.nl
Helpmij.nl
Helpmij.nl
Steun Helpmij.nl! Klik hier     Computerprobleem? Klik hier!

Quote

Weergeven resultaten 1 tot 1 van 1

Onderwerp: Geluid opnemen.

 1. #1
  Mega Honourable Senior Member Boeing_737's avatar
  Geregistreerd
  13 december 2005
  Vraag is opgelost

  Geluid opnemen.

  Soms hebben we een handig freeware-programma waarmee we van alles met geluid kunnen doen, maar waarmee we niet kunnen opnemen. Meestal moet je daar dan de Pro-versie voor aanschaffen. Maar er zijn meer situaties waarin we geluid, dat we wel kunnen afspelen, ook graag zouden willen opnemen. Daar is een mouw aan te passen.
  Om te beginnen moeten we dan Audacity freeware installeren. In Audacity moeten we eenmalig de plek aanwijzen waar we "lame_enc.dll" hebben staan in ons systeem. Maar dat bestand zit in bijna elke mp3-encoder. Zo niet, download het dan van deze site en zet het in dezelfde directory als Audacity, bijna altijd is dat C\Program Files\Audacity. Ook moeten we in Audacity via Bewerken, Voorkeuren, bij Audio I/O onze afspeel- en opnamevoorkeursapparaat instellen en of we mono of stereo willen opnemen. We kiezen nu voor stereo.

  En in dit voorbeeld hebben we de freeware-versie van MP3 Remix gebruikt, maar we zouden elke andere "music maker" kunnen gebruiken. (Maar ook geluid van internet kunnen we op deze manier opnemen.)
  Als dat is gebeurd, openen we eerst in Volumeregeling van Windows de Opnameregeling en selecteren daarin Stereomix. (Zie de afbeelding hieronder.) Hoe hoog het volumeschuifje gezet moet worden is een kwestie van uitproberen. Daarna openen we Audacity en verkleinen het tot de helft van het beeldscherm. Tot slot openen we MP3 Remixer en zetten dat programma onder Audacity, net als de Opnameregeling van onze Volumeregeling.

  Nu starten we in Audacity de opname door op de rode knop te klikken en meteen daarna op de Play-button van MP3 Remix. (Uiteraard hebben we daarin eerst via de Open-button een song "geladen".) Nu komt het van pas dat we de Volumeregeling ook "in beeld" hebben. Als we in Audacity zien dat het volume te hoog staat, waardoor het geluid lelijk klinkt door wat "clipping" wordt genoemd, kunnen we het volumeschuifje in het Stereomixpaneel iets omlaag zetten, totdat de wave-vorm in Audacity er goed uitziet. We stoppen de opname in Audacity en het afspelen in MP3 Remix. Vervolgens kiezen we in Audacity via Bestand voor Sluiten en op de vraag of we de veranderingen willen opslaan, antwoorden we Nee. Nu starten we alles weer op en zal de opname van betere kwaliteit zijn.

  Het resultaat van de remix in MP3 Remix is nu in Audacity opgenomen en als de opname klaar is, kunnen we het resultaat via "Bestand" Exporteren als MP3, of WAV of Ogg Vorbis-bestand. Hoe het er in de praktijk uitziet, is te zien op de afbeelding hieronder.  NB: Audacity (en elk ander programma dat geluid kan opnemen) maakt gebruik van de Geluidsrecorder van Windows (die op zijn beurt weer gebruik maakt van de Audio-IN-poort van je geluidskaart). Alleen kun je in Audacity onder "Effect" nog allerlei bewerkingen uitvoeren op het opgenomen geluid.
  .
  Laatst aangepast door Boeing_737 : 5 oktober 2009 om 07:52

Berichtenregels

 • U mag geen nieuwe vragen starten.
 • U mag niet reageren op berichten.
 • U mag geen bijlagen versturen.
 • U mag uw berichten niet bewerken.
 •  
Helpmij.nl
Helpmij.nl

Helpmij.nl en business

Partners
Sponsoren
Aanbiedingen