Geluidskaart doet het niet.

Voor een PCI kaart, vind je de drivers op de cd rom ervan, of op de site van de maker van die kaart, maar.

Het is vaak een onboard audio chip, genaamd een audiocodecchip, in de uitvoeringen AC'97 en HD, hier vind je enige uitleg, en dat staat voor het type converter of protocol wat er wordt gebruikt, en kunnen van diverse merken zijn.

Deze chips worden aangestuurd door de southbridge, die samen met de northbridge, de chipset vormen, waar ook drivers voor zijn, de zogenaamde moederborddrivers.

Eerst zal gecontroleerd moeten worden, of deze is enabled in de bios, de info daarover, vind je in de manual van de computer of moederbord, die uiteraard ook weer op te halen is op de site's van die fabrikanten.

Kijk eerst met Everest, welk merk en type moederbord, of merk en type computer je hebt, dan kun je sowieso op de site van die fabrikanten, de drivers ophalen, is het een merk PC, dan kun je ze daar ophalen.

Dus eerst bij "computer" en "moederbord", in Everest, welk merk en type je hebt.

Bij "chipset", vind je het type chipset, dan kun je daar eerst de drivers er voor ophalen, en installeren.

Na een reboot, kun je bij "multimedia" en PCI en PNP AUDIO, zien, welke codecchip er is gebruikt, die vaak voor een enhanced audio controller staat vermeld, dat is dat onderdeel in de southbridge, die de aansturing van die audiocodecchip verzorgd.