Update de drivers van je videokaart!

Het staat in deze '' Software-tips '' al vol met verwijderen en versnipperen.
Het verwijderen / versnipperen van bestanden, maar het verwijderen en installeren van videokaart drivers is nu aan de beurt.

Een driver is een stukje software, een programma, wat dat de computer vertelt wat hij moet doen met bijvoorbeeld een extra geplaatste kaart, zoals een geluidskaart of tv-kaart.
De driver is dus belangrijk voor het goed functioneren van bepaalde hardware, het is soort van de schakel tussen hardware en software. Een driver voor de videokaart zorgt dus voor de goede beeldweergave op je monitor. Een videokaart zonder driver zal het in 99% van alle gevallen wel doen, maar je kan niet alle resoluties en andere instellingen kiezen. Bovendien heb je voor de bijna alle games wel betere drivers nodig dan de standaard Windows-drivers. De naam videokaart betekent hetzelfde als grafische kaart.
Vaak komen er van videokaarten nieuwe drivers uit, deze kan je dan downloaden en installeren. Soms kan dit zonder de oude driver te verwijderen maar vaak is het beter om eerst de oude drivers te verwijderen. Dit hieronder is vooral voor Windows XP maar in Vista zijn er vergelijkbare opties. Daarna vind je een stukje over het downloaden van de laatste drivers, en het installeren van deze nieuwe drivers. Deze handleiding is onderverdeeld 4 stukjes, het is belangrijk dat je het in deze volgorde uitvoert.

1 Naam van de videokaart te weten komen
Om de naam van je videokaart te weten te komen zijn er heel veel verschillende manieren.
Binnen Windows of via programma's. Deze manier werkt heel snel:
Ga naar Start, klik op Uitvoeren en typ dxdiag en druk op OK.
Wacht even tot alles is geladen en ga dan bovenaan naar het tabblad Beeldscherm. Dan zie je linksboven Apparaaat staan, en daaronder Naam. Achter '' Naam '' staat de naam van jouw videokaarrt:Deze naam hebben we in de rest van dit stukje nog vaak nodig.

Mocht het op deze manier niet lukken om achter de naam te komen, kijk dan eens in deze handleiding.

2 Nieuwste drivers downloaden
Nu moet je de nieuwe drivers die je straks gaat installeren eerst downloaden Belangrijk is niet alleen dat het de nieuwste drivers zijn maar dat de drivers ook WHQL Certified zijn. Dan zijn ze door Microsoft goed bevonden, en kunnen ze heel waarschijnlijk geen problemen op je pc veroorzaken. Oke, verde, nu we de naam weten kan je de drivers op een aantal verschillende manieren vinden. Je kan het beste eerst kijken bij de site van de fabrikant van je videokaart. Veel kaarten zijn van ATI ( onderdeel van AMD ) of van nVidia.
Ga voor een ATI-kaart naar deze pagina en begin linsk met de keuzes. Selecteer steeds jouw situatie en klik uiteindelijk op GO:
Heb je een nVidia-kaart moet je naar deze pagina gaan.
Dit werkt hetzelfde als bij de ATI-drivers. Selecteer steeds jouw keuze en klik op 't laatst op Go!:
Heb je geen ATI- of Nvidia-kaart? Hier een lijst met andere veel voorkomende fabrikanten van videokaarten of van chipsets van de videokaarten en de bijbehorende sites waar je de drivers kunt downloaden:

Asus - www.asus.com
Hercules - www.hercules.com
Matrox - www.matrox.com
S3 - www.s3graphics.com
Intel - www.intel.com
SIS - www.sis.com

Kan je de goede drivers nog steeds niet vinden? Dan heb je nog een aantal mogelijkheden.
Via Google
Je kan bij Google invoeren: '' Naam + drivers '' dus bijvoorbeeld '' ATI Radeon X600 drivers ''. Dan krijg je ongetwijfeld veel hits, maar soms is de juiste zoeken vrij lastig.
Via speciale driver-sites
Je kan op speciale sites zoeken die heel veel drivers hebben. Voorbeelden van dit soort sites zijn DriverGuide.com en DriverZone.com.

Soms kan het downloaden van drivers vrij lang duren, sommige drivers zijn makkelijk 60 MB groot.


3 Verwijderen van oude drivers via de lijst Software of CCleaner of via Driver Cleaner Pro

Via de lijst Software in het Configuratiescherm
Ga naar Start en klik op Configuratiescherm en klik vervolgens op Software ( in de Klassieke- en Categorieweergave ). Als je veel programma's hebt geinstalleerd, kan het even duren voor de lijst compleet is. Zoek dan naar de geinstalleerde drivers. Heb je bijvoorbeeld een ATI-kaart dan kijk je bij de A, heb je bijvoorbeeld een nVidia-kaart kijk je eerst bij de N. Zo kan je de drivers meestal wel vinden. Vaak zitten de drivers in een programma meegebundeld, bij ATI heet dat bijvoorbeeld het Catalyst Control Center ( CCC ). Als je dat tegenkomt moet je dat verwijderen. Om te verwijderen selecteer je de regel met de driver / programma en klik je op de knop Verwijderen of de knop Wijzigen/Verwijderen:En sommige fabrikanten hebben speciale '' uninstall-tooltjes '' om direct alles te verwijderen.
Na het verwijderen van de driver moet je je pc opnieuw opstarten. Zonder driver kunnen dingen er anders, gek en/of lelijker uitzien. Dit wordt natuurlijk weer verbeterd als de nieuwe drivers zijn geinstalleerd.

Via het onderdeel Gereedschap in CCleaner
Het programma CCleaner kennen we vooral van de cleaner en de registercleaner. Op deze pagina kan je CCleaner downloaden. Dit zijn de onderdelen Cleaner en Problemen. Maar programma's en drivers kan je ook goed verwijderen met CCleaner en wel met het onderdeel Gereedschap ( Tools in de Engelse versie ). Zorg dan dat je bij het onderdeeltje Deinstalleer programma's bent ( en dus niet bij onderdeeltje Opstarten ). Zoek dan, net als bij de lijst van Software in Windows, de naam van de drivers op en selecteer deze regel. Klik dan rechtsboven op Deinstalleren:Volg verder de deinstallatie-wizard en start na het verwijderen je pc opnieuw op.

Via het programma Driver Cleaner Pro
Deze stap is niet altijd nodig. Als je via CCleaner en via de lijst Software in het Configuratiescherm van Windows de drivers niet hebt gevonden of je hebt het idee dat de drivers niet of niet goed gedeinstalleerd zijn, dan kan je het programma Driver Cleaner Pro gebruiken. De oudere versie die ik hier laat zien is niet meer op de homepage van Driver Cleaner te downloaden maar is nog steeds goed te gebruiken. Downloaden kan hier gratis.
Installeer het programma en start het op.
Selecteer nu onder Cleaning Selection het merk van je videokaart of een soortnaam. ( Het merk en naam uit stap 1 van deze handleiding ).
Klik vervolgens op Start om te beginnen met het verwijderen van de drivers:Als het verwijderen gebeurd is en er staat Cleaning Finished! kan je het programma afsluiten via Close. Start nu je pc ( weer ) opnieuw op.


4 Nieuwe drivers installeren
Nu heb je dus nieuwe drivers voor je videokaart gedownload en heb je de oudere verwijderd. Nu dus de laatste stap, het installeren van deze nieuwe drivers. Dit is meestal een makkelijke stap. De driver die je hebt gedownload is meestal een exe-bestand. Is het een rar- of zip-bestand moet je deze nog even uitpakken ( kan altijd met het gratis programma 7-Zip ). Dubbelklik dan op het exe-bestand en de installatie wordt gestart:Volg de installatie en voltooi deze. Als het installeren gebeurd is moet je je pc opnieuw opstarten. Als het goed is heb je dus nu de nieuwste goede drivers voor je videokaart geinstalleerd! Dit kan je natuurlijk altijd controleren door net als in stap 1 van deze handleiding weer naar dxdiag via Uitvoeren te gaan en daar te controleren op de datum die bij de drivers staat op het tabblad Beeldscherm.

Heel veel succes!