Waarover website = waarom website
Hoi kickboy,
O.k., je wilt een website maken die veel bezoekers trekt.
Maar je hebt nog geen onderwerp waarover die website moet gaan. En www staat al bol van de informatie over van alles en nog wat.
Dan lijkt het me nuttig dat je eerst voor jezelf antwoord geeft op de hamvraag:
"
waarom wil ik een website maken, en voor wie?"
Hiervoor zijn tal van motieven te bedenken:
- "Iedereen heeft een website, het is leuk om een website te hebben."
- "Ik heb belangrijke dingen aan de mensen te zeggen."
- "Ik wil professioneel webmaker worden."
- "Het is een schoolopdracht of leerproject."
- "Inhoud maakt me niet uit. Ik wil er geld mee verdienen."
- "Met de website wil ik klanten naar mijn winkel in Lutjebroek lokken."
- "Om ze niet naar Lutjebroek te laten komen, is de website een webwinkel."
enz.: 1.001 redenen. Wat is die van jou?
Van het antwoord hangt het af, wat je vervolgens het beste kunt doen.
Vergelijk het met het publiceren van een boek, dat is ook "informatie".
Stel je hebt een boekje geschreven over het onderwerp "gedragsstoornissen", maar niemand leest het. Dan besluit je om maar een ander onderwerp te nemen.
Wordt dat wel gelezen? We noemen dat onderwerp even "X". Het kan van alles zijn: een overzicht van iets, een verhaal, een verslag van iets dat je onderzocht hebt, een handleiding, een serie tips over iets, enz. enz. En dan? Tja:
- Als iemand je toekomstige boekje doorbladert, mag het niet overgenomen zijn uit een Wiki, of in elkaar geplakt zijn vanuit andere boekjes. Anders krijg je de schrijvers daarvan op je dak. En het voegt ook niets toe aan wat er al is. - Dus > je informatie over onderwerp X moet je zelf bedacht/gemaakt hebben, en het moet op een of andere manier uniek zijn.
- Als het onderwerp geen puur creatieve uiting is, zal er meestal een tijd van onderzoek aan vast zitten. En anders zit er ook tijd aan voorwerk in: voor een fotoalbum "X van alle kanten bekeken" zal je eerst je foto-verzameling moeten aanleggen. - Dus > neem de tijd om er iets goed van te maken.
- Het moet wel kloppen wat er staat. Als je bv. in een handleiding ergens van zegt "Om te resetten moet je even het batterijtje er uit halen, en er dan weer in doen", en je zegt niet "Maar maak wel éérst een backup van de ingevoerde gegevens, anders bent u die voorgoed kwijt!", dan is de lezer slecht af met je advies. - Dus > je informatie over onderwerp X moet betrouwbaar zijn en kwaliteit hebben.
- De presentatie van het boekje moet logisch en bruikbaar zijn: een structuur in hoofdstukken en paragrafen, bladzij-nummers in de goede volgorde, geen pagina's op z'n kop ertussen, een duidelijke inhoudsopgave, geen tikfouten, enz. - Dus > Het boekje moet technisch goed in elkaar zitten.
- Het boekje moet er ook leuk uitzien: een mooie omslag, prettige typografie van de pagina's, illustraties en (eigen) foto's, enz. Tekst voor basisschool-leerlingen is eenvoudiger dan voor vakspecialisten. - Dus > het design en de tekst moeten aansluiten op de doelgroep die belangstelling heeft voor onderwerp X (het lezerspubliek waar je op mikt).
Maar nu heb je alleen nog maar het boekje zelf.

De boekwinkel zet het maar op de onderste plank, want niemand vraagt er om. Slechts een enkeling ziet het toevallig staan, en denkt: "Hé, dat is eigenlijk wel iets dat ik wil weten." - Je boekje "Alles over X", of iets bescheidener "De principes van X", moet nog bekendheid krijgen.
Daar kan je ook verschillende maatregelen voor bedenken. Het hangt er ook van af, hoeveel tijd/geld je daarvoor over hebt. Want je kunt er veel of weinig tijd/geld in investeren:
- Toesturen aan bibliotheken, zodat je op bibliotheek-overzichten komt te staan. - Dus > zoekgeschikt maken.
- Zorgen dat andere mensen, liefst belangrijke mensen op het gebied van "X", in hun eigen boekjes gaan zeggen dat men ook jouw boekje moet gaan lezen. - Dus > doorverwijzingen zien te krijgen.
- Uitgeven van een persbericht bij verschijnen; toesturen aan journalisten van vakbladen op het gebied van "X", zodat ze een recensie kunnen schrijven, enz. - Dus > media inschakelen.
- Advertenties plaatsen; een maand lang 200 billboards langs de snelwegen en op stations afhuren ("Lees: De principes van X"); affiches in bushokjes laten hangen, folders huis-aan-huis laten verspreiden; promotieteam op pad sturen, enz. - Dus > Reclame maken.
Van dat soort dingen. Als het goed gaat, en mensen zitten inderdaad te springen om wat jij te bieden hebt, dan gaat je boekje over X lopen als een trein.
Maar het begint allemaal met de hamvraag: "
waarom wil ik een boekje maken, en voor wie?".
Tenslotte: als je bij een uitgever zou komen met je idee voor een boekje, en die vraagt dezelfde vraag, dan moet de uitgever er wel een goed antwoord op krijgen, anders gaat hij er nooit aan beginnen.
Nu is iedereen op internet zijn eigen uitgever, maar daarom staan er op internet ook zoveel rare dingen. Als surfer moet je er maar achter zien te komen wat het allemaal waard is!
Met vriendelijke groet,
CSShunter