Bekijk de onderstaande video om te zien hoe je onze site als een web app op je startscherm installeert.
Opmerking: Deze functie is mogelijk niet beschikbaar in sommige browsers.
En misschien is een efficiënte voeding wel het allerbelangrijkste onderdeel om een energiezuinige PC te verkrijgen. Veel mensen durven dit wel eens naast hun neer te leggen, daarom is het belangrijk om toch eens te vermelden. Een voeding zorgt ervoor dat 220V wisselspanning, die geleverd wordt door het elektriciteitsnetwerk, omgezet wordt naar 12V, 5V en 3,3V gelijkspanning. Vanzelfsprekend heb je bij die omzetting een verlies. Bedoeling is dit verlies zo klein mogelijk te houden. Vandaar dat men ook bij voedingen ook spreek over de 'efficiëntie'. Deze loopt van zo'n 66% (no-name voedingen) op naar bijna 95% (A-merk voedingen). Wat is nu die efficiëntie? Dat wil zeggen dat wanneer een voeding 200 Watt stroom moet leveren aan onderdelen van je PC, hij MEER van het net moet plukken. Volgens de officiële ATX-specificaties moet een voeding bij gemiddelde belasting minimaal 72% efficiënt zijn. Dit is niet echt om over naar huis te schrijven, dat maakt een snelle rekensom ons wel duidelijk! 200 Watt aan 72% efficiëntie wil zeggen dat die voeding maar liefst 277 Watt uit het net trekt ! 77 Watt wordt hierbij verspild ?!?!
Testen wijzen uit dat de meeste voedingen het meest efficiënt zijn op de helft van hun maximale vermogen. In de praktijk wil dat zeggen dat je best een voeding koopt die ongeveer het dubbel biedt van wat je systeem nodig heeft. Weet je niet hoeveel je systeem eigenlijk nodig heeft, klik dan hier.
Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.
Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)
Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.
En om het verhaal nog wat ingewikkelder te maken.
Niet alleen de efficiëntie bepaalt de kwaliteit van de voeding, maar ook hoeveel stroom de fabrikant aan de verschillende voedingslijnen heeft toegekend. Daarbij komt ook nog om de hoek kijken dat als een elektrisch onderdeel warm wordt de interne weerstand veranderd (toeneemt) en daardoor het 'beschikbaar' vermogen weer afneemt.
Vraag is dus, bij welke belasting en temperatuur wordt de efficiëntie vastgesteld?
Maar jij legt het iets duidelijker uit.Maar wat ik wel weet is dat die 70% nog niet alles zegt. Het kan zijn dat als je systeem maar 150W trekt dat die dan 60% efficient is en als het systeem bijv 350W trekt nog maar 50%. (zou wel een slechte voeding zijn hoor). En het is ook nog afhankelijk van de omgevingstemperatuur als ik het goed heb. Dat gedeelte heb ik al eerder geleerd. Kortom: het zegt iets, maar niet alles.
We gebruiken essentiële cookies om deze site te laten werken, en optionele cookies om de ervaring te verbeteren.