Site opbouw

Status
Niet open voor verdere reacties.

SpongeBob

Gebruiker
Lid geworden
28 sep 2003
Berichten
102
Hallo,

Ik heb een vraagje over de site opbouw.

Hoe bouwen jullie je site op?
Doen jullie dat met frames of met tabellen of anders?

Wat is het beste om te gebruiken? En wat is het makkelijkste?


Graag jullie meningen...
Dank u.
 
Geplaatst door SpongeBob
En wat is het makkelijkste?
Het makkelijkst is een tabel met een vaste breedte van 780 pixels, die je dmv <div align="center"> in het midden van de pagina plaatst. Zo'n tabel wordt op elke schermbreedte van 800 pixels en groter op dezelfde manier weergegeven.
Een tabel met een grotere vaste breedte krijgt bij een schermbreedte van 800 pixels een horizontale schuifbalk, wat erg vervelend is.
Een tabel waarbij de breedte op 100% wordt gezet past zich aan de schermbreedte aan, maar daardoor wordt de lay-out bij 800 pixels weer anders dan bij bijvoorbeeld 1024 pixels.

Guus.
 
Laatst bewerkt:
Geplaatst door peter vazed
Meestal gebruik ik een vaste breedte van 780 pixels.
Die 760 px in mijn bericht was een typefoutje. Bedoelde ook 780 px. Is inmiddels aangepast.
Frames zou ik je afraden - helemaal als dit je eerste site wordt - en ik ben niet de enige. Kijk hier maar eens. (Op die pagina vind ik vooral deze (Why I don't use frames) erg verhelderend.:D )

Guus
 
Laatst bewerkt:
maar als ik geen frames gebruik, dan laat de pagina toch steeds opnieuw als je op een link klikt?

Of doen jullie dat anders?
 
Je bedoelt waarschijnlijk dat de hele pagina door een andere vervangen wordt als je bijvoorbeeld van je homepage naar een volgende pagina gaat. Dat is inderdaad zo.
Op een site met frames (als ik tenminste even van de meest gangbare indeling uitga) blijven de titel in het bovenste frame en het menu in het linker frame staan, terwijl de inhoud van het hoofdframe dan gewisseld wordt.
Als je geen frames gebruikt, maar tabellen, moet je dus gewoon zorgen dat elke pagina een tabel met de titel en het menu bevat. Het resultaat ziet er practisch hetzelfde uit.
Niemand verbiedt je overigens om frames te gebruiken, maar het nadeel van frames is vooral dat zoekmachines er meer moeite mee hebben en dat het moeilijk wordt om naar de verschillende pagina's te linken vanuit ander websites. Ook hebben sommige printers moeite met het uitprinten van pagina's in frames.
Een site met tabellen kan er precies zo uitzien als een site met frames. In de bijlage zie je een voorbeeld van een eenvoudige tabel. Als je nu voor elke pagina zo'n tabel maakt, krijg je hetzelfde effect als op een site met frames in zo'n indeling, maar zonder de nadelen van frames.
En terwijl op een site met frames de titel en het navigatiemenu onveranderd blijven, kun je die in tabellen veel makkelijker aanpassen aan de pagina waar de bezoeker zich bevindt. Zo kun je in de tabel die je voor je homepage gebruikt de knop Home aan de linkerkant weglaten omdat die daar zinloos is - je bent immers al op je homepage, dus daar hoef je geen knop voor te hebben. Of je maakt die knop grijs en niet klikbaar, wat ook heel mooi staat Heb je een volgende pagina die bijvoorbeeld Downloads heet, dan kun je in de bovenste cel van de tabel naast de titel van je site het woord Downloads zetten. Met frames zou daar domweg alleen de titel blijven staan. En in de linker cel laat je dan op die Downloads-pagina de link naar Downloads weer weg of maakt hem grijs, omdat die DAAR zinloos is, terwijl je daar dan weer wel de link naar je Homepage zet.

Hieronder de code voor een tabel zoals in de bijlage. Even kopiëren, plakken in kladblok, opslaan als tabel_1.html en je hebt al een leuk begin. (Dus niet opslaan als Tabel 1.html; maak er meteen een goede gewoonte van om geen hoofdletters en spaties in bestandsnamen te gebruiken. Dat bespaart je een hoop ellende.)

<html>

<head>
<title>Tabel</title>
</head>

<body bgcolor="#FFFFFF" text="#000000">
<div align="center">
<table width="780" border="1">
<tr>
<td colspan="2" height="100" align="center">Titel</td>
</tr>
<tr>
<td width="140" height="450" align="center" valign="top"><br><br>Menu</td>
<td width="640" height="450" align="center">Inhoud</td>
</tr>
</table>
</div>
</body>

</html>


Guus.
 
Laatst bewerkt:
maar als je dan een site hebt met heel veel plaatjes dan laad de site toch heel lang?

ik zal is wat gaan proberen met de tabellen...

bedankt allemaal:thumb:
 
Geplaatst door SpongeBob
maar als je dan een site hebt met heel veel plaatjes dan laad de site toch heel lang?
Daarom moet je die plaatjes van tevoren ook bewerken met een programma als IrfanView. Als zo'n plaatje te groot is geef je het eerst de goede afmetingen door het te verkleinen. Door het daarna op te slaan als JPEG en het daarbij te comprimeren, kun je een plaatje van bijv. 150 Kb makkelijk terugbrengen tot 15 Kb.
Als je echt heel veel grote foto's op je site wilt, kun je beter kleine afbeeldingen (thumbnails) gebruiken, waar je op kunt klikken om de grote foto's te zien. Die grote foto's zet je dan elk op een eigen pagina. Dat heb ik op mijn eigen site (zie hieronder) ook gedaan.
Wil je veel kleine afbeeldingen op je site, verdeel ze dan over meerdere pagina's. Die laden dan sneller dan één pagina met een heleboel plaatjes.

Succes.

Guus.
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan