afhankelijk keuzelijst maken met meerdere afhankelijkheid

Status
Niet open voor verdere reacties.

estate

Gebruiker
Lid geworden
9 feb 2008
Berichten
80
Hallo beste gebruikers :) hier ben ik weer met een lastige vraag.

ik zit met een probleem in een keuzelijst waarvan ik denk dat het zou moeten kunnen maar niet weet hoe:

Het volgende scenario
3 tabellen met gegevens die opeenvolgend zijn, "hoofdsoort, soort, subsoort"
in kolom 1 van alle tabellen de sleutelId, in kolom 2 de soortnamen in kolom 3 de beschrijving van de soort in kolom 4 de waarde die overeenkomt onder welke voorgaande keuze iets valt

Soorten zijn 1 = metallic
2 = niet metallic

Varieteiten zijn 1 = rode
2 = witte
3 = zwarte
enz.

subvarieteiten zijn 1 = hond
2 = kat
3 = vis
4 = aap
enz.

Wie kan mij uitleggen aan de hand van een voorbeeld hoe je dit moet oplossen ? liefst geen moeilijke oplossingen zoals Vb code enz of ingewikkelde SQL, ik ben maar een beginner en zou graag een simpele oplossing zien maar zelf kom ik er niet uit en dat terwijl ik al veel heb doorgelezen zowel op dit forum als op andere forums.

http://www.mijnbestand.nl/Bestand-S4RLYBWOQGWU.mdb
van http://access.xps350.com/GekoppeldeKeuzelijsten.html

Dit voorbeeld heb ik gevonden op het web en iets aangepast maar ik weet niet waar ik met de bijbehorende code moet beginnen
In het origineel is er geen veld Fabrikant dat heb ik er in gezet, of is dit de verkeerde oplossing die ik zoek ? ik wil geen gegevens invoeren zoals het laatste veld in bestellingen maar alleen keuzes kunnen maken.

Ik bedank vooraf degen die bereid is te helpen.
 
Laatst bewerkt:
Of ik ben echt dom of ik begrijp niet waar ik naar moet kijken maar eerlijk gezegd kan ik hier geen pap van maken, zoals gezegd ben ik een beginner en aanvullend moet ik zeggen dat ik sinds office 95 niet meer met acces bezig geweest ben tot afgelopen week mijn interesse weer gewekt werd door een blijk op mijn oude probeersels.

Wat ik mis in uw overigens mooie filmpje is, hoe zien de tabellen er uit, welk kolommen gebruik ik en waardoor worden ze gekoppeld zodat de juiste keuze gemaakt wordt.

Het werken met slechts 1 kolom is uit den boze in mijn geval, er zijn echt 3 tabellen nodig omdat de tabellen ook nog in andere opzoekformulieren worden gebruikt maar dan afzonderlijk.

Het zou mooi zijn als iemand een voorbeeld database(je) zou kunnen geven aan de hand van mijn vraag, het is veel gevraagd ik weet het maar ja ik ben eenmaal niet zo slim :)
 
Duidelijker dan in een filmpje van DataPig Technologies kan het niet worden uitgelegd.
Je zult om dit te snappen toch wel enige programmerinzichten nodig hebben cq je die eigen willen maken.
Wellicht dat de nieuwsbrieven van OctaFish je meer inzicht geven (Access voor beginners;handleidingen):

http://handleiding.helpmij.nl/

Zoek anders even in het forum, er zijn al heel veel vragen gesteld over gekoppelde keuzelijsten.

Tardis
 
Hee dit is mooi, een complete cursus das net wat ik zoek :)
 
Mag gesloten worden tot ik volgend jaar het examen access heb gehaald :(
 
Ik heb het geprobeert te doen zoals op uw link naar het filmpje maar daar gaat men uit van slecht één afhankelijk veld ? ik snap er geen balletje van, wie het weet mag het zeggen, ook voor leken is er toch hopelijk een antwoord hier te krijgen ?
 
Plaats dan een voorbeeld tot hoever je wel bent gekomen, dan kunnen we wellicht een zetje in de goede richting geven. We zijn hier om te helpen, niet om het voor je te bouwen. ;)
 
Wat er in het filmpje staat moet je 1 op 1 toepassen voor alle keuzelijsten:

- voor keuzelijst 1 en 2
- dan voor keuzelijst 2 en 3
- dan voor keuzelijst 3 en 4

et cetera

Tabellen moet je als volgt opbouwen:

Tabel tblSoort

SoortID (autonummer, primaire sleutel)
Omschrijving

tblVarieteit

VarieteitID (autonummer, primaire sleutel)
SoortID (numeriek, vanuit deze kolom leg je veel op 1 een relatie aan naar tblSoort op SoortID)
Omschrijving

TblSubvarieteit
SubvarieteitID (autonummer, primaire sleutel)
VarieteitID (numeriek, vanuit deze kolom leg je veel op 1 een relatie aan naar tblVarieteit op VarieteitID)

Hier kun je ook een voorbeeldje vinden (via de zoekfunctie van het forum kun je vaak veel onderwerpen vinden die je vraag beantwoorden).

Tardis
 
@Chackman, dank je maar u kunt beter anderen helpen die wat meer inzicht hebben ben ik bang, dank voor uw moeite.

@Tardis, U bent blijkbaar iets beter gezind tegen noobs (en dat ben ik) U geeft mij een voorbeeld van wat ik te doen heb.
Deze tabellen hab ik al, ook de relaties en de data die in de tabellen hoort, ik kom een eind met zoekfuncties inmiddels en relaties begin ik een deel van te snappen, ik heb ook een voorbeeldje maar als ik dat op dit forum zet ben ik bang hetzelfde mee te maken als in 2010/2011 toen er een aantal lieden met mijn ideeën aan de haal ging en er nu mooi weer van speelt, óf mij keihard aanvalt als zou ik hen laten opdraaien voor mijn problemen.

Ik zal een klein dB maken en deze aanhechten met wat ik al gedaan heb, echter ik hoop ditmaal (niet door u want u was er niet bij destijds) correct te worden behandeld e hoop dat er iemand is die het probleem kan tackelen, enkele afhankelijkheden lukt me wel maar meerder is een probleem vanwege de requery en de VBA die kennis heb ik niet.

Als u ondanks mijn bovenstaande bereid bent om door te gaan met uw hulp hoor ik dat graag.

vr, grt,Jan


Oke, deze
 
Is goed. Ik zal je niet meer lastig vallen. Succes verder met je DB.
 
Jan,

je reactie richting gast0224 vind ik bepaald ongepast.
Hij probeert te helpen.
Ook ik ga geen kant en klare oplossingen maken, dat moet je zelf doen.
Uiteraard kub je daar hulp bij vragen maar ik vind dat je zelf aan de slag moet.
Geen VBA kennis? Dan noet je bereid zijn om die jezelf eigen te maken.

Kijk ook eens naar het voorbeeld in deze link

http://www.helpmij.nl/forum/showthr...-koppelen?highlight=keuzelijsten+afhankelijke

Zoeken via het forum levert ook vaak mogelijke oplossingen (het gros van de vragen hiero is al tig keer de revue gepasseerd).

Tardis
 
Oke ik heb de grote tabellen uitgekleed en alleen de gegevens die van belang zijn voor deze vraag laten staan.

Ik heb het zo laten staan zoals ik het in de grotere database heb dus zou ik alles zo weer kunnen terugzetten (handmatig of niet)

Ik hecht mijn bestandje bij.

Dat filmpje moet ik nog even goed bekijken want ik begrijp niet wat daar anders is dan ik al gedaan heb.
 
Laatst bewerkt:
Gaan we weer, ik geloof niet dat ik jegens de beste man onredelijk ben gezien zijn opmerking, maar goed als u dat zegt zal het zo zijn. dit forum heeft overigens wel mensen met lange teentjes moet ik zeggen ik dank u allen wederom voor uw zeer subtiel trap in mijn ballen en ga op zoek naar een ander forum waar wél mensen met normale teenlengte rondzwerven.

@ Admin, kijk dit bedoel ik nou, Fester is ook al zo'n leuke kerel, ik ben klaar met je forum, verwijder mijn account maar
 
Lijkt mij eerder dat je je verwachtingen bij moet stellen.
Succes verder, met jouw instelling kom je er wel (niet dus).

Tardis
 
@estate Zo teruglezend krijg ik toch de indruk dat je van alle kanten geholpen wordt. Het enige waar het aan mankeert is dat je geen voorbeeldbestandje plaatst. Hetgeen toch echt een van de voorwaarden is in deze sectie. Je kan van vrijwilligers niet verwachten dat ze jouw database gaan bouwen, stap 1 is dat jij het werk doet en de helpers je op weg helpen. Wanneer de geboden hulp te hoog gegrepen is voor je probeer je dan in ieder geval de stof eigen te maken. Maar ga de helpers geen verwijten maken want dat is zo te lezen niet terecht.

ps. Accounts worden hier niet verwijderd.
 
ik had wel degelijk een voorbeeldje geplaatst maar verwijderd omdat ik het wel gehad heb zo.

Wat u misschien als normaal ervaart ervaar ik als brutaal en onbeschoft bejegenen, maar goed ik ben dan ook socialist en geen liberaal, ik dank u voor uw antwoord maar ik ga niet weer lopen smeken hier.

Dit is in 2010 al eerder voorgevallen, toen zijn op mijn verzoek keurig de berichten verwijderd of heb ik zelf een en ander verwijderd.

U schijnt te vergeten dat ook dit soort discussies blijven hangen bij gebruikers, gebruikers die overigens net zo snel afhaken als ik (destijds en nu weer) maar het is uw forum en het zijn uw gebruikers.

Ik wil u toch met klem verzoeken mijn account te verwijderen, krachtens de wetgeving bent u verplicht om op dit verzoek in te gaan, aan u de keuze.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan