Hoe het best back-up maken in Windows 8.1

Status
Niet open voor verdere reacties.

frodo1984

Gebruiker
Lid geworden
27 mrt 2014
Berichten
12
Goedemorgen,
Ik had graag een back-up gemaakt van alle gegevens op mijn laptop. Nu heb ik gemerkt dat er via de laptop zelf al twee manieren zijn om dit te doen.

Het is voor mij al niet heel duidelijk wat het verschil is tussen de twee en welke het meest aangewezen is... Hopelijk kunnen jullie me hierbij helpen.

Mogelijkheid 1 is via Bestandsgeschiedenis van Windows dat automatisch een back-up maakt van bestanden, contacten, bureaublad, favorieten. Blijkbaar maakt dit enkel van deze mappen een back-up? Klopt dit? Dan is dit niet echt ideaal?

Mogelijkheid 2 is ook via Bestandgeschiedenis, maar daar kan je links onderaan 'Back-up van systeemkopie' aanklikken. Hier kan je dan kiezen waar je de back-up wil opslaan en van welke schijven je een back-up wilt maken.

Ik heb deze tweede mogelijkheid uitgeprobeerd. Heeft toch heel wat uren zitten draaien. Wanneer ik nadien de betreffende mappen wil openen, geraak ik er niet in en krijg ik de melding 'De schijfinstallatiekopie is niet geïnitialiseerd, bevat partities die niet herkenbaar zijn of volumes die niet aan stationsletter zijn toegewezen.'

Iemand een idee waar dit aan ligt?

Van mijn oude laptop zette ik altijd bestanden via kopiëren - plakken over naar een externe harde schijf, maar hierdoor kopieer je bepaalde mappen iedere keer opnieuw... Ik zoek dus een betere manier zodat bestanden niet telkens opnieuw mee gekopieerd worden.

Doe ik iets fout met het back-up programma? Raden jullie me een andere manier aan?

Alvast bedankt voor jullie input.
 
Zelf gebruik ik nog Windows7. Voor 8 zal het echter wel niet veel anders zijn. Er zijn twee soorten back-ups:
1) Van je gegevens (deze maakt dus alleen een backup van je data) en kun je dus gebruiken als er iets met je data gebeurt. Je data moet je zowiezo regelmatig goed backupen, (opslagmedia/Hdd's gaan nl vroeger of later altijd kapot). Je kunt zelf kiezen van welke schijven welke date gebackuped moet worden.
2) Van je OS. (Hierbij maak je een kopie van je hele C:schijf. Die kopie heb je nodig als bv. je hd de geest geeft en je niet alles opnieuw wilt instaleren. Bij deze backup neemt hij ook je documentfolders op de c: schijf mee. Deze backup is aanzienlijk groter. Hij kan echter ook partities aanmaken in geval je een nieuwe schijf moet monteren. Er staan dus ook extra Windows systeemfiles in. Ik zou altijd voor een systeemkopie zorgen.

Meestal zijn dit soort back-ups niet rechtstreeks toegankelijk en moet je de bijbehorende software gebruiken om de files te kunnen bekijken. Voor backuppen gebruikt men vaak compressiemethoden waardoor je ze vaak niet gewoon openen. Als je dat wilt moet je handmatig kopieën maken.

Wat betreft het telkens opnieuw moeten kopieëren van alle files. Je moet dan software hebben waarbij je kunt kiezen voor "incrimentele backups". De meeste backup software kan dat wel.

Zelf backup ik mijn data handmatig en mijn systeem met Norton Ghost. Er zijn echter ook goede gratis backup programmas, zoals EaseUS To do Backup: http://www.easeus.com/backup-software/tb-free.html
 
Laatst bewerkt:
En via welk programma doe je dit dan? Via software op Windows? Of een extern programma?

En als je een back-up hebt gemaakt en je maakt een maand later nog eentje, voegt hij dan automatisch enkel de nieuwe / gewijzigde dingen toe? Of krijg je opnieuw alles?
 
Frodo,

Dat programma draai je op Windows. Is een perfect back-up programma heb het zelf ook in gebruik. In dat programma zou je dit moeten kunnen selecteren, dit heten incrementele back-ups.

Succes.

Koffiewafel
 
Frodo: Met een zogenaamde "incrementele back-up" voeg je inderdaad alleen de wijzigingen toe. In tegenstelling tot een "Full back-up", dan back-uped hij alles opnieuw.
 
iemand nog een oplossing voor dit:

Ik heb deze tweede mogelijkheid uitgeprobeerd. Heeft toch heel wat uren zitten draaien. Wanneer ik nadien de betreffende mappen wil openen, geraak ik er niet in en krijg ik de melding 'De schijfinstallatiekopie is niet geïnitialiseerd, bevat partities die niet herkenbaar zijn of volumes die niet aan stationsletter zijn toegewezen.'

en weet iemand waar je die incrementele back-ups kan aanduiden in windows 8.1?

bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan