WIFI maken uit ethernet

Status
Niet open voor verdere reacties.

Zephur

Gebruiker
Lid geworden
12 mrt 2009
Berichten
47
M'n nichtje huurt sinds kort een kamer. Ze heeft daar gratis internet vanuit een ethernet wandcontactdoos. Ze kan dus via een utp kabel internet pakken maar ze wil graag draadloos internet in haar kamer voor haar laptop en mobiel:). Hoe kan dit zo eenvoudig mogelijk worden bewerkstelligd??
 
Laatst bewerkt:
De UTP kabel die uit de Powerline komt kan je toch gewoon in de router stoppen of mis ik iets ?
 
Sorry keb niet zoveel verstand van routers , maar de ingang is toch dsl en uitgang ethernet (4 poorten) cq wifi?
 
@Terrarabo: Er wordt gesproken over Ethernet wandcontactdoos, dus een UTP bedrade verbinding.

@TS: Makkelijkste is een accesspoint te kopen en die te configureren, 'm dan uitzetten en dan aan te sluiten op die ene Ethernetverbinding en weer aan te zetten. Je zou kunnen denken aan TL-WA901ND of de kleinere broertjes, de TL-WA801ND of TL-WA701ND
Alternatief (niet aanbevolen in dit geval met zoveel onzekere/onbekende variabelen) kan de ADSL router worden omgebouwd naar switch/accesspoint.

Instructie:
Je moet het LAN ip-adres van de ADSL draadloze router zo inrichten dat die in hetzelfde netwerk ligt als de Ethernet muuraansluiting. En daarna de ADSL draadloze router via een van zijn 4 LAN-aansluitingen aan de Ethernet muuraansluiting verbinden.

Voorbereiding:
Het ip-netwerk van de router achter de Ethernet muuraansluiting moet je even achterhalen via een pc die je bedraad (of draadloos) aansluit op de Ethernet muuraansluiting, en dan kijken met
[Windows-toets]r toetscombinatie -> cmd /k ipconfig
Kijk naar Standaardgateway, dat geeft het ip-adres van de Ethernet muuraansluiting aan (stel dus dat daar 192.168.2.1 staat als standaardgateway, dan is 192.168.2.x het netwerk (zie stap 7, waar je dat nodig hebt)). Noteer ook het subnetmasker (meestal is dat 255.255.255.0). Schrijf ook het toegekende ip-adres op, zodat je weet of kunt inschatten vanaf welk ip-adres via DHCP ip-adressen aan verbonden pc's worden toegekend (ook nodig voor stap 7).

Werkzaamheden aan de ADSL draadloze router router:
Je kunt daarna je ADSL draadloze router router gaan gebruiken als draadloos accesspoint/switch naar een netwerk van een router die ervoor staat (router achter de Ethernet muuraansluiting). Wat je moet doen is:
1. Ontkoppel de ADSL draadloze router van de Ethernet muuraansluiting.
2. Sluit een pc/laptop aan op een van de LAN poorten van de ADSL draadloze router.
3. Vraag op de aangesloten pc een nieuw ip-adres aan de ADSL draadloze router, via
XP:
Start -> Uitvoeren -> cmd /k ipconfig /release
Start -> Uitvoeren -> cmd /k ipconfig /renew
Vista of Windows 7:
[Windows-toets]r toetscombinatie -> cmd /k ipconfig /release
[Windows-toets]r toetscombinatie -> cmd /k ipconfig /renew
(of herstart je pc/laptop)
4. Ga naar de 'configuratiewebsite' van de ADSL draadloze router.
5. Zet DHCP serving uit op de ADSL draadloze router.
6. Zet alle mogelijk verstorende zaken op de ADSL draadloze router uit, zoals UpnP, RIP routing, portforwarding etc.
7. Ken aan de LAN poort van de ADSL draadloze router een vast ip-adres toe dat valt in de LAN ip-reeks van de Ethernet muuraansluiting, maar (normaal) niet wordt uitgegeven door de DHCP server in de Ethernet muuraansluiting. Dat kan bijv. een 'hoog' ip-adres zijn, bijvoorbeeld eindigend op .253 of een 'laag' ip-adres, als de DHCP-server in de Ethernet muuraansluiting als DHCP-server bijv. adressen uitgeeft vanaf .33.
Als je twijfelt, laat het toe te kennen ip-adres dan eindigen op .253 (In dit geval zeer aanbevolen omdat er meer personen zijn die dezelfde router gebruiken).
[Natuurlijk niet het ip-adres toekennen dat de je als standaardgateway gevonden hebt in de stap Voorbereiding]
De pc zal nu de verbinding verliezen met de 'configuratiewebsite' van de ADSL draadloze router.
8. Verbind een LAN poort (dus niet de WAN poort) van de ADSL draadloze router bedraad met de Ethernet muuraansluiting.
9. Vraag op de pc weer een nieuw ip-adres aan, die zul je nu krijgen van de router achter de Ethernet muuraansluiting ipv. de ADSL draadloze router.
10. [Je kunt de (draadloze) configuratie van de ADSL draadloze router nog steeds wijzigen, maar dan op het vaste ip-adres dat je in stap 7 hebt toegekend aan de LAN-poort van de ADSL draadloze router].

Alle pc's die (bedraad of draadloos) via de ADSL draadloze router zijn verbonden zullen nu een nieuw ip-adres moeten aanvragen, en die krijgen ze van de router achter de Ethernet muuraansluiting.
Je hebt dus de ADSL draadloze router als verkapte accesspoint/switch in het netwerk gezet.

Succes,

Tijs.
 
Laatst bewerkt:
@dnties , heel verhaal, zal het s rustig doorlezen...:)

Wat ik ook zat te denken , misschien kan ze ook , als de laptop geen must is, deze bedraad aanleggen en dan als wifi hotspot laten werken voor haar mobiel..?
 
Dat is ook een idee, maar houdt wel in dat zowel laptop als telefoon aan moeten staan.

Tijs.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan Onderaan