Helpmij.nl
Helpmij.nl
Helpmij.nl
Steun Helpmij.nl! Klik hier     Computerprobleem? Klik hier!

Quote

Weergeven resultaten 1 tot 1 van 1

Onderwerp: Problemen met het geluid.

 1. #1
  Mega Honourable Senior Member Boeing_737's avatar
  Geregistreerd
  13 december 2005
  Vraag is opgelost

  Problemen met het geluid.

  Problemen met het afspelen van geluid.

  Op een kwade dag is het zover: er komt geen geluid meer uit onze speakerset of uit onze hoofdtelefoon. Om te achterhalen wat er aan de hand zou kunnen zijn, gaan we een soort van stappenplan uitvoeren. Ons startpunt is het luidsprekericoontje in het Systeemvak van onze Taakbalk, rechtsonder in ons scherm:
  (NB: als dat icoontje er niet staat, kijken we hieronder bij "Eigenschappen voor geluiden en audioapparaten", daar wordt uitgelegd hoe dat icoontje weer teruggezet kan worden.)  We klikken rechts met onze muis op het icoon en dan op "Volumeregeling openen".
  Vervolgens verschijnt het scherm Hoofdvolume of Windows-Mixerpaneel, zoals ik het noem.  Hoe die Mixer er uit ziet, hangt helemaal af van de in- en uitgangen van onze geluidskaart en kan dus voor ieder systeem verschillend zijn. Wel staat vast, dat we altijd de playback-, de afspeelmogelijkheden te zien krijgen. In dit voorbeeld wordt ook zichtbaar, dat een aantal uitgangen niet, of niet geheel actief zijn. Omdat die uitgangen ook niet benut worden in dit voorbeeld is dat niet erg. Maar als we zouden zien, dat ook Hoofdvolume en/of Wave er grijs, inactief bij zouden staan, dan hebben we al een idee dat er iets niet goed zit met de benodigde stuurprogramma's. Ook kijken we hier, of er niet ergens een vinkje staat voor "Dempen", of de volumeschuifjes voldoende omhoog staan en of het schuifje onder "Balans" goed in het midden staat.
  (En voor de volledigheid: FPink en FGreen zijn frontaansluitingen voor respectievelijk een microfoon en een hoofdtelefoon.)

  Een volgende stap is het bekijken van Eigenschappen voor Geluiden en audioapparaten. Dat kunnen we vinden in het Configuratiescherm, maar via dat luidsprekericoontje kan het ook.
  We rechtsklikken op dat icoontje en kiezen nu "Eigenschappen van audio aanpassen". We krijgen het volgende schermpje te zien:  Hier kunnen we door een vinkje te plaatsen, regelen dat het luidsprekericoontje in het Systeemvak van onze Taakbalk wordt teruggezet.
  Maar ook hier letten we op "Dempen" en of het Audioapparaat helder, actief, of grijs, inactief wordt weergegeven.
  En onder Luidsprekerinstellingen klikken we op Geavanceerd, waarna het volgende scherm verschijnt.  Hier kunnen we de luidsprekeropstelling van ons systeem selecteren en als we op Prestaties klikken, kunnen we in het vervolgscherm de hardwareversnelling instellen.
  Soms kunnen we problemen met afspelen van geluid oplossen, door de schuifjes iets naar links te schuiven. Dat is vaak een kwestie van uitproberen.

  Een volgende stap is het controleren van de systeemgeluiden. Klik in het voorgaande scherm op Geluiden. Dan zie we vervolgens dit:  We zorgen ervoor dat Windows-standaard is geselecteerd, selecteren vervolgens een systeemgeluid en door een klik op het kleine, staande driehoekje horen we dan het bijbehorende systeemgeluid. We weten dan, dat de "basis" van ons geluidsysteem functioneert. Nu klikken we op Audio en zien dan dit scherm:  Hier kijken we of het juiste audioapparaat is geselecteerd en of het helder, actief wordt weergegeven. De knoppen Volume geven weer die Windows-mixer te zien en via Geavanceerd kunnen we de luidsprekerinstelling van ons systeem selecteren. De opnameregeling laten we nu rusten, dat komt later aan de orde.

  Om ons stappenplan compleet te maken, kijken we in Apparaatbeheer (Configuratiescherm, Systeem, Hardware, Apparaatbeheer) naar Besturing voor geluid, video en spelletjes. We controleren dan, of er soms een geel of rood icoontje voor één van de apparaten staat, want dan is dat ook een indicatie dat er met de installatie van stuurprogramma's een probleem is ontstaan.  In dit voorbeeld is een Realtek onboard geluidskaart en een Logitech Webcam met ingebouwde microfoon geinstalleerd. Dat laatste brengt ons bij het opnemen van geluid en wat voor stappenplan daarbij nuttig is om storingen op te sporen. Dit onderdeel sluiten we af, na het behandelen van opnemen van geluid zullen we een kort overzicht samenstellen.

  Problemen met het opnemen van geluid.

  Ook hier starten we ons onderzoek weer bij het luidsprekertje in onze Taakbalk. Alleen klikken we nu in het Windows-mixertje op Opties en dan Eigenschappen. Vervolgens selecteren we naast Mixerapparaat de Audio-IN van onze geluidskaart. We zien dan dit:  We hebben alle vier de opname-ingangen van onze geluidskaart aangevinkt, dat hoeft niet, we kunnen ook één ingang aanvinken, de microfoon bijvoorbeeld.
  Maar voor alle duidelijkheid nu dus alle vier. We klikken op OK en komen dan hier terecht:  Ook hier letten we er weer op, dat alle mixerpaneeltjes helder, actief worden weergegeven, de schuifjes voldoende omhoog staan en dat er een vinkje staat voor Selecteren van het opnameapparaat dat we willen gebruiken of waarmee we problemen hebben. Omdat de microfoon meestal het opname-apparaat is dat problemen oplevert, gaan we weer terug naar Eigenschappen voor geluiden en audioapparaten en kijken nu op het schermpje Spraak:  We letten weer op een heldere, actieve weergave van opname- en afspeelapparaat en we kunnen hier ook klikken op "Hardware testen".

  Laatste stap.

  Als door ons onderzoek is gebleken dat we stuurprogramma's moeten (her)installeren, en we hebben geen CD-Rom bij de PC meegekregen, gebruiken we het programma Everest om na te kijken welke audio-controllers en -stuurprogramma's we nodig hebben. Wij kijken in Everest dan bij Multimedia, Windows Audio en PCI/PnP Audio. In dit voorbeeld zien we dan:

  (De MIDI-ins en -outs van Yoke NT blijven hier onbesproken, het zijn ge-emuleerde in- en uitgangen voor MIDI.)

  Uit het bovenste plaatje blijkt dat we een audio-controller voor de chipset van Intel nodig hebben, uit het onderste dat we een Realtek HD Audio stuurprogramma moeten installeren. In dit voorbeeld werd door de PC producent een CD-Rom bij de PC afgeleverd waar de benodigde drivers opstaan, terwijl op een ftp-site van dezelfde producent updates opgehaald kunnen worden. Bij merk-computers zoals Dell, HP, Packard Bell, e.d. is dit meestal ook de beste methode. Een tweede keus is om op de website van de fabrikant van het moederbord op zoek te gaan naar de benodigde software. Maar we moeten dan meestal wel letten op een controller voor de chipset én een stuurprogramma voor de (onboard) geluidskaart. Hierover heeft Lange Pier een gedetailleerde toelichting geschreven in het hoofdstuk Hardware van de Tips & Handleidingen.

  Gele vraagtekens..

  Soms komen we in Apparaatbeheer gele vraagtekens tegen voor een audioapparaat. Dat wil zeggen dat Windows geen stuurprogramma heeft kunnen vinden. Zoiets kan zich voordoen na een herinstallatie van Windows bijvoorbeeld. Het opnieuw installeren van controller en stuurprogramma is dan vaak de oplossing. Soms staat er een geel vraagteken voor Overige apparaten, terwijl daarnaast dan zoiets staat als PCI-kaart. Die omschrijving is nogal vaag en soms is op die manier door Windows een geluidskaart weggezet, waarvoor geen stuurprogramma's zijn gevonden. Door het installeren van de juiste audiocontrollers en -drivers komt zo'n PCI-geluidskaart alsnog op de juiste plaats in Apparaatbeheer te staan.

  Tot slot.

  Deze handleiding staat niet vol met oplossingen. Dat kan ook niet, want elk probleem vraagt om een eigen antwoord. Maar door deze handleiding, dit stappenplan langs te lopen, hebben we een soort checklist die ook van pas kan komen als we onze geluidsinstellingen willen controleren of bijstellen.
  Vaak hebben programma's met ondersteuning voor een webcam, of programma's als Windows Live Messenger en Skype ook instelmogelijkheden voor het geluid. Die mogelijkheden worden hier niet besproken, dat zou te ver voeren.
  En soms hebben we alle instellingen zoals hier besproken nagekeken, alles schijnt in orde te zijn, maar we hebben nog steeds geen geluid. Dan kunnen we nog de hardware nakijken, te beginnen bij de in- en uitgangjacks. De afspraak is, dat groen een uitgang is waar een hoofdtelefoon of een speakerset ingeplugd moet worden. En dat blauw, soms zwart, een ingang is voor de Line-IN, waarmee een extern audioapparaat kan worden aangesloten. Een enkele keer is dat bij het assembleren van de PC verwisseld. En een roze jack is een ingang waar de microfoon ingestoken kan worden, maar ook hier is de maker wel eens "kleurenblind" geweest. En als allerlaatste kan of de "losse" PCI-geluidskaart, of de onboard audiochipset defect zijn. Maar dat laatste is maar zelden het geval.
  Laatst aangepast door Boeing_737 : 7 mei 2008 om 15:22

Berichtenregels

 • U mag geen nieuwe vragen starten.
 • U mag niet reageren op berichten.
 • U mag geen bijlagen versturen.
 • U mag uw berichten niet bewerken.
 •  
Helpmij.nl
Helpmij.nl

Helpmij.nl en business

Partners
Sponsoren
Aanbiedingen