Helpmij.nl
Helpmij.nl
Helpmij.nl
Steun Helpmij.nl! Klik hier     Computerprobleem? Klik hier!

Quote

Weergeven resultaten 1 tot 8 van 8

Onderwerp: Dynamische tabellen samenvoegen

  1. #1
    Senior Member
    Geregistreerd
    13 november 2013
    Vraag is opgelost

    Dynamische tabellen samenvoegen

    Goedenmiddag,

    wij maken gebruik van een aantal queries, om afzetcijfers van klanten inzichtelijk te krijgen (in Excel). Ik ben op zoek naar een mogelijkheid om resultaten uit verschillende query's samen te voegen in 1 lange tabel.

    Ik heb bijvoorbeeld een query voor 2017, 2018 en 2019. Deze zou ik het liefst samenvoegen in 1 lange tabel. Ik kan natuurlijk die query langer maken en het resultaat van 2017 t/m 2019 uit kunnen lezen, maar het bestand wordt dan erg groot (50 mb of meer) en duurt lang op te vernieuwen. 2017 en 2018 wijzigen natuurlijk niet meer, dus die zou ik eenmalig ophalen en vervolgens niet meer hoeven te vernieuwen.

    Ik heb een klein voorbeeldje gemaakt en hier bij gevoegd. Op tabbladen 2, 3 en 4 staan de tabellen die ik samen zou willen voegen naar tabblad 1 ("totaal verkopen").

    Het liefst zou ik dit niet via VBA doen, omdat ik daar niet heel bedreven in ben. Maar als dat de beste (of enige) manier is, dan pas ik me graag aan natuurlijk.

    Alvast bedankt!

    Groet,
    Jelle
    Bijgevoegde bestanden Bijgevoegde bestanden

  2. #2
    Als volgt (met Gegevens, Gegevens Ophalen, Van Bestand). Je moet wel even de query bewerken zodat deze het bestand zelf neemt zoals jij hem hebt opgeslagen (eerste stap van de query bewerken). Na vernieuwen van de jaar tabellen bestand opslaan en dan de nieuwe query verversen.
    Bijgevoegde bestanden Bijgevoegde bestanden
    Groetjes,

    Jan Karel Pieterse
    Excel MVP jkp-ads.com

  3. #3
    Giga Honourable Senior Member
    Geregistreerd
    2 maart 2013
    @jkpieterse, even off topic. Met veel trial and error begin ik wel 'iets' te begrijpen van PQ maar alles wat ik ik zoek staat steeds gefragmenteerd op verschillende sites of ik kom in doodlopende helpforadraadjes. Weet je een goede site waar veel gedocumenteerd is? Of misschien is het het een goed idee om er op jouw site een paar artikelen aan te wijden. Volgens mij ben je 1 van de weinige helpers hier die er frequent oplossingen mee aanbiedt.
    Je kan een paard naar het water leiden, maar je kan het niet dwingen te drinken.

  4. #4
    Senior Member
    Geregistreerd
    13 november 2013
    Quote Origineel gepost door jkpieterse Bekijk Bericht
    Als volgt (met Gegevens, Gegevens Ophalen, Van Bestand). Je moet wel even de query bewerken zodat deze het bestand zelf neemt zoals jij hem hebt opgeslagen (eerste stap van de query bewerken). Na vernieuwen van de jaar tabellen bestand opslaan en dan de nieuwe query verversen.
    Thanks! Dat is een stap in de juiste richting !

    Als ik via Power Query nu 'uit bestand' en vervolgens uit Excel kies, dan kan ik eerst de 3 aparte tabellen inladen (op 3 verschillende tabbladen). Daarna kan ik ze samenvoegen in 1 nieuwe (rechtermuisknop en dan toevoegen). Op zich werkt dat, maar dan krijg ik 4 extra tabbladen er bij, terwijl jouw bestand maar 1 extra tabel laat zien.

    Wat doe ik dan nog fout ?
    Bijgevoegde bestanden Bijgevoegde bestanden

  5. #5
    Mijn stappen waren:
    - Gegevens, Gegevens ophalen, Uit bestand
    - Bestand kiezen
    - NIET de werkbladen selecteren maar direct op bewerken klikken
    - De werkbladen dusdanig filteren dat je alleen de relevante overhoudt (dus eerst filterne op "Sheet" om de tabellen weg te laten en dan op "begint met" en Verkoop invullen om de tabs die het woord "Verkoop" in de naam hebben over te houden.
    - Overbodige kolommen wegdoen
    - De Data kolom expanderen
    - Eerste rij als titels instellen
    - Tussen-titels verwijderen
    - Klaar!
    Groetjes,

    Jan Karel Pieterse
    Excel MVP jkp-ads.com

  6. #6
    Senior Member
    Geregistreerd
    13 november 2013
    Super, daar kan ik mee verder.

    Het enige dat me niet lukt is de 'tussen-titels verwijderen' stap. Hoe doe je dat precies?

  7. #7
    Door één van de kolommen te filteren op "Bevat Niet" en dan de koptitel kiezen
    Groetjes,

    Jan Karel Pieterse
    Excel MVP jkp-ads.com

  8. #8
    Senior Member
    Geregistreerd
    13 november 2013
    Het is zo simpel. Ik zet deze op opgelost, bedankt!

Berichtenregels

  • U mag geen nieuwe vragen starten.
  • U mag niet reageren op berichten.
  • U mag geen bijlagen versturen.
  • U mag uw berichten niet bewerken.
  •  
Helpmij.nl
Helpmij.nl

Helpmij.nl en business

Partners
Sponsoren