Trage PC

Status
Niet open voor verdere reacties.

Piet Vut

Gebruiker
Lid geworden
15 mrt 2005
Berichten
80
Hallo,

Mijn Laptop Lenovo G50 is erg traag geworden. Als ik TV kijk met Ziggo moet hij vaak onderbreken met "Bufering" of moet opnieuw opstarten.
Ook is hij traag met alle het andere. Wat kan ik daar aan doen ??

Groet Piet.
 
HDD vervangen door een SSD..., dat levet het meeste op in prestaties tegen een fatsoenlijke prijs.
Hangt ook samen met welke processor er in zit, er zijn verschillende uitvoeringen van deze G50, met verschillende processoren..
Wordt over het algemeen beschouwd als een betaalbare "instap laptop", dat houdt in dat de prestaties niet geweldig zullen zijn maar dat hangt ook samen met de prijs.
 
Laatst bewerkt:
Mijn Laptop Lenovo G50 is erg traag geworden.
Als het eerst niet zo was, dan de items in opstarten uit tot alleen die voor de AV, drivers en het eventuele back-up programma.
Kan met Autoruns in LOGIN, openen als admin of met Ccleaner bij extra's en opstarten en in taakbeheer en opstarten, in Autoruns hoef je ze alleen uit te vinken, erna een reboot en kijken of het helpt.
https://docs.microsoft.com/en-us/sysinternals/downloads/autoruns
Tool om te ontdekken wat er vertraagt.
https://resplendence.com/whysoslow.htm
Een SSD erin kan idd, helpen.

Eventuele bloatware eraf halen ook.
https://www.coolblue.nl/advies/lenovo-laptop-bloatware-verwijderen.html
 
Je kunt kijken bij taakbeheer waar je laptop zo druk mee is.
Als je met je rechtermuisknop op de onderste balk klikt (volgens mij heet dat taakbalk) kun je dat zien. Misschien is het een update die vertraagt maar het kan ook heel wat anders zijn.
Je kunt dat proces dan beëindigen en laat even weten of het helpt.
 
De processor maakt gebruik van Intel® Turbo Boost Technology 2.0 en dat is een versnellingsfunctie tussen de 1,8 en 3 GHz. Wat er niet bij wordt verteld dat is dat er bezwaren aan kleven, zo kunnen bepaalde toepassingen daar niet mee omgaan en kan er snelheid worden teruggenomen tot onder de 1,8 GHz bij eenvoudige rekentaken. Ik denk dat de grafische kaart en driver en de Internetverbinding het belangrijkst zijn voor video kijken zonder bufferen. Het grafische helpt binnen Windows tot wel de helft van de prestaties. Zou er wat aan de grafische driver mankeren dan schuiven vensters, over het algemeen, slecht en kunnen documenten haast niet scrollen. Voor laptops is het van belang dat de moederbord of chipset drivers geïnstalleerd zijn want anders zou de grafische chipset wel eens niet alle functies kunnen hebben. Dat is de Intel® HD Graphics 4400 met een resolutie van 1366 x 768 bij 60 Hz. Om het eens goed te controleren niet alleen kijken bij Apparaatbeheer of er geen uitroepteken staat in het kleine pictogram ervan, bij Grafische adapters maar in Beeldinstellingen of er ook één beeldscherm staat dus niet ook een externe monitor en bij geavanceerd of in het grafisch stuurprogramma "snelheid" staat aangegeven bij de keuze tussen snelheid en kwaliteit. Het aantal kleuren kan misschien worden teruggenomen naar 1366 X 768 bij 60 Hz. en 24 bits kleuren. In plaats van 32 bits kleurdiepte.

Kijkt u eens naar de werking van de processor, via Taakbeheer (Ctrl+Alt+Del) en Prestaties > onderaan: Broncontrole openen. Hier moeten na korte tijd twee grafieken verschijnen voor de bij u aanwezige cores 0 en 1, twee dus.

Test de Internetverbinding met bijvoorbeeld https://www.speedtest.net/ Deze mag toch wel 70 megabits per seconde zijn om op YouTube video's te kunnen kijken in HD 720p met 60 frames per seconde en goed gecomprimeerde video van 1080p.

Indexeerders (Windows Search service en Dropbox) kunnen de snelheid van de computer onderuit halen, evenals virus scans op de achtergrond. Helpt dit niet, dan zijn er misschien updaters binnen programma's die systeembronnen niet vrijgeven.

Controleer het bestandsysteem met schijfcontrole. Controleer de beveiligde systeembestanden van Windows met de opdracht sfc /scannow. Check dat Windows de updates goed binnenhaalt bij Geschiedenis van Updates. Sluit de laptop af en toe helemaal af en niet altijd in slaapstand of met snel opstarten, wat ook een sluimerstand is. Geef hiervoor de opdracht powercfg –h off om slaapstand onmogelijk te maken en naar believen powercfg –h on om deze mogelijkheid weer in te schakelen.

Bekijk de Windows logboeken door bij Zoeken "logboeken" te typen. Bedenk wel dat lang niet alles wat daar staat een gebrek is.

Met bijvoorbeeld CCleaner kan u het register een keer opschonen.

Binnen Energiebeheer maximale prestaties selecteren.

Stel een lijst op van alles wat er opstart, zoals al vermeld werd, met AutoRuns van Sysinternals en zoek onbekende namen met Google en met name binnen de forums in de zoekresultaten. Hier wordt vaak duidelijk aangegeven wat het voor processen zijn en of die het systeem belasten. Als u aantekeningen maakt dan is het maar één keer veel werk en malware wordt hiermee ook snel gevonden. Misschien wordt een computer deel van een netwerk dat bepaalde taken verricht zonder dat de gebruiker dat merkt of het probeert steeds bepaalde adressen te bezoeken. Anders had ik geschreven om vooral ook malware scans te doen. Rootkit virussen vind AutoRuns niet (denk aan de mogelijkheid van virus en partitiebescherming "Bootsector Protection" in de BIOS want dan is de computer hiertegen beschermd) en het geeft alleen een overzicht van alles wat er aan processen opstart. Rode en paarse regels betekenen ongeldig certificaat of onbekende uitgever en groene zijn nieuwe ingangen sinds de laatst opgestelde lijst.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan