Helpmij.nl
Helpmij.nl
Helpmij.nl

Quote

Pagina 1 van 3 1 2 3 LaatsteLaatste
Weergeven resultaten 1 tot 20 van 45

Onderwerp: Kan de BIOS niet vinden op MB

  1. #1
    Mega Senior
    Geregistreerd
    17 februari 2016
    Locatie
    Volendam, het mooiste en muzikaalste dorp in Nederland
    Vraag is opgelost

    Kan de BIOS niet vinden op MB

    Hallo Allemaal,

    Ik heb een nieuw Moederbord MSI H510M Pro gekocht na alle problemen die ik ondervond na het Flashen van de BIOS van mijn toenmalige Moederbord H410M Pro

    De reden dat in nu voor een Moederbord MSI H510M Pro heb gekozen, is eenvoudig omdat niemand in Nederland momenteel een Moederbord H410M Pro op korte termijn kan leveren, en omdat Moederbord H510M Pro slechts € 6,95 duurder bleek dan het eerste MBUit nieuwsgierigheid, Heb ik natuurlijk ook gezocht op dat nieuwe Moederbord MSI H510M Pro naar de BIOS.

    Maar ik kon geen BIOS vinden.

    In de handleiding staat:

    BIOS

    1x 256Mb Flash
    UEFI AMI BIOS
    ACPI 6,2 SMBIOS 3.0

    Kunnen jullie me hiermee uit de droom helpen?


    Klik op afbeelding voor grotere versie

Naam:  MSI H510M Pro 2021-09-18.png
Bekeken: 36
Grootte:  1,26 MB



    Wat er is natuurlijk WEL een BIOS aanwezig.

    Met vriendelijke groet
    Dukkel
    Laatst aangepast door Dukkel : 18 september 2021 om 11:20 Reden: Duidelijkheid

  2. #2
    Mega Honourable Senior Member VDK_P's avatar
    Geregistreerd
    3 december 2001
    Locatie
    Bredene België
    Hallo

    "foto" blinkt niet echt uit in kwaliteit ....

    Volgens mij 8 pin ic rechts naast b.i.o.s. batterij cr 2032

    Helemaal rechts onderaan zit er nog een 8 pin i.c. , maar die zal het wel niet zijn .... lijkt mij eerder u.s.b. controller.

    Peter
    Laatst aangepast door VDK_P : 18 september 2021 om 11:39
    Een computer maakt dat je minder moet raden maar dat heb je met een bikini ook.
    Als God de mens had geschapen om computers te gebruiken, had hij ons zestien vingers gegeven.
    Een computer kan in twee seconden zoveel fouten maken als twintig man in twintig jaar.

  3. #3
    Mega Senior
    Geregistreerd
    17 februari 2016
    Locatie
    Volendam, het mooiste en muzikaalste dorp in Nederland
    Dan zou het vermoedelijk die chip zijn waarbij ik een A heb gezet?

    Klik op afbeelding voor grotere versie

Naam:  BIOS Zoeken 2021-09-18.png
Bekeken: 25
Grootte:  1,30 MB


    Dan is die wel een stuk kleiner als de WINBOND chip op dat andere Moederbord MSI H410M Pro

    Jammer dat het Beeldje niet meer scherp is.
    Laatst aangepast door Dukkel : 18 september 2021 om 12:01 Reden: Duidelijkheid

  4. #4
    Mega Honourable Senior Member VDK_P's avatar
    Geregistreerd
    3 december 2001
    Locatie
    Bredene België
    Hallo

    Ja

    Lees het nummer op het i.c. , weet je het zeker ....

    Neem desnoods een deftige loep of zo'n vergrotende bril als je die bezit.

    Zoiets :

    https://www.benl.ebay.be/itm/3932229...UAAOSwLg9gXqjh

    Peter
    Een computer maakt dat je minder moet raden maar dat heb je met een bikini ook.
    Als God de mens had geschapen om computers te gebruiken, had hij ons zestien vingers gegeven.
    Een computer kan in twee seconden zoveel fouten maken als twintig man in twintig jaar.

  5. #5
    Mega Senior
    Geregistreerd
    17 februari 2016
    Locatie
    Volendam, het mooiste en muzikaalste dorp in Nederland
    Ja, weet je. Het moederbord heb ik al ingebouwd, het werkt zelfs al.

    En ik weer rustig ben, komen pas de vragen.

    Ik het een loupe met ingebouwde lamp, misschien kan ik het dáár wel mee zien

  6. #6
    Mega Honourable Senior Member VDK_P's avatar
    Geregistreerd
    3 december 2001
    Locatie
    Bredene België
    Hallo

    "Dan is die wel een stuk kleiner als de WINBOND chip op dat andere Moederbord MSI H410M Pro "


    Meest voorkomend is soic 8 pin

    https://www.google.be/search?q=soic+...4dUDCAY&uact=5

    Peter
    Een computer maakt dat je minder moet raden maar dat heb je met een bikini ook.
    Als God de mens had geschapen om computers te gebruiken, had hij ons zestien vingers gegeven.
    Een computer kan in twee seconden zoveel fouten maken als twintig man in twintig jaar.

  7. #7
    Mega Senior
    Geregistreerd
    17 februari 2016
    Locatie
    Volendam, het mooiste en muzikaalste dorp in Nederland
    Op die Chip gemerkt met A staat:

    NXIC
    25V2033F
    M1I


    en op die "hoger" gelegen Chip op het MB staat:

    GS7133
    RLPQWAKQS


    Dus ik vermoed dat Chip A dan die BIOS is. Ook al vanwege het begingetal van 25 dat mede de versie inhoud van de BIOS.

  8. #8
    Mega Honourable Senior Member VDK_P's avatar
    Geregistreerd
    3 december 2001
    Locatie
    Bredene België
    Hallo

    Is inderdaad flash geheugen .....

    https://www.mxic.com.tw/zh-tw/produc...s/default.aspx

    Peter
    Een computer maakt dat je minder moet raden maar dat heb je met een bikini ook.
    Als God de mens had geschapen om computers te gebruiken, had hij ons zestien vingers gegeven.
    Een computer kan in twee seconden zoveel fouten maken als twintig man in twintig jaar.

  9. #9
    Mega Senior
    Geregistreerd
    17 februari 2016
    Locatie
    Volendam, het mooiste en muzikaalste dorp in Nederland
    Okay, maar zo te zien moet het zijn, met een M inplaats van een N

    MXIC
    25V2033F
    M1I



    De BIOS Chip is dus een stuk kleiner als die van WinBond

    Ik had gedacht dat de beide MB practisch hetzelfde zouden zijn.
    Maar er blijken toch nog veel verschillen in te zitten
    Alleen de inrichting van de BIOS is iets anders, om b.v. de TPM en de Security-mode te zetten verstellen is een apart blokje ingericht.
    Het werkt en dát is het belangrijkste.

    In ieder geval bedankt voor je interesse.
    Laatst aangepast door Dukkel : 18 september 2021 om 13:03 Reden: Duidelijkheid

  10. #10
    Mega Honourable Senior Member VDK_P's avatar
    Geregistreerd
    3 december 2001
    Locatie
    Bredene België
    Hallo

    Dit over het hoofd gezien , maar snel even opgezocht ...

    "en op die "hoger" gelegen Chip op het MB staat:

    GS7133 "
    Is een spanningsregelaar , maar dit heb je vermoedelijk zelf al wel gevonden....

    https://datasheetspdf.com/pdf/1095894/GStek/GS7133/1

    Peter
    Laatst aangepast door VDK_P : 19 september 2021 om 09:13
    Een computer maakt dat je minder moet raden maar dat heb je met een bikini ook.
    Als God de mens had geschapen om computers te gebruiken, had hij ons zestien vingers gegeven.
    Een computer kan in twee seconden zoveel fouten maken als twintig man in twintig jaar.

  11. #11
    Mega Senior
    Geregistreerd
    17 februari 2016
    Locatie
    Volendam, het mooiste en muzikaalste dorp in Nederland
    Okay bedankt VDK_P

    Nee, ik had dát nog niet gevonden, omdat ik na de ontdekking van de MXIC chip gestopt bent om die andere chip te ontleden.

    Ik zit alleen nog met een vraag die alsmaar bij me opkomt:

    Wat heb ik nu toch fout gedaan met het "terug" Flashen van de BIOS (Het Flashen opzich verliep perfect)

    {bedoeld dus van 7C89v191 (de beta-uitvoering) terug naar 7C89v18 (de huidige nieuwste officiele versie)}

  12. #12
    Mega Honourable Senior Member VDK_P's avatar
    Geregistreerd
    3 december 2001
    Locatie
    Bredene België
    Hallo

    Er kan zo veel verkeerd gaan bij een b.i.o.s. flash ....

    Ik doe dit zelden of nooit , en in de uitzonderlijke gevallen , sluit ik de desktop als extra veiligheid aan op een u.p.s.

    Een laptop bezit een batterij , een u.p.s. is hier dus niet nodig.


    Normaal gezien gebeurt een update altijd met een nieuwere versie.

    In uw geval , heb je een oudere versie gebruikt , waardoor er vermoedelijk data konflikten zijn ontstaan in de e.eprom.

    Waren de files wel 100% identiek van omvang???

    Corrupte download , etc ....



    Veel kans dat dit de oorzaak is:

    Mits dit een beta versie was , een foutje in de b.i.o.s. flash routines , waardoor e.e.a. verkeerd liep ???



    Volgens mij zul je de echte reden nooit achterhalen.

    Hou het "defekte" motherbord ... je weet nooit dat je een of andere elektronicahobbyist tegen het lijf loopt , met een e.eprom writer die hier tijd wil insteken.

    Desolderen , herschrijven en opnieuw insolderen is nog geen half uur werk , mits ervaring en je weet wat je doet ....

    De prijs van dergelijke motherboards is zo laag , dat officieel laten herstellen meestal economisch niet rendabel is (het sop is de kolen niet waard)

    Hopelijk heb jij ,of iemand die dit ooit mocht lezen iets aan deze info.

    Peter
    Een computer maakt dat je minder moet raden maar dat heb je met een bikini ook.
    Als God de mens had geschapen om computers te gebruiken, had hij ons zestien vingers gegeven.
    Een computer kan in twee seconden zoveel fouten maken als twintig man in twintig jaar.

  13. #13
    Mega Senior
    Geregistreerd
    17 februari 2016
    Locatie
    Volendam, het mooiste en muzikaalste dorp in Nederland
    Hallo

    Ja, dat Moederbord bewaar ik uiteraard.
    Voor mij heeft het geen zin het MB nu te repareren, want dan moet ik ook aan een passende CPU LGA(1200) en aan DDR4 geheugen

    Als ik een poging zou wagen om dit MB te repareren zou ik het doen met die EPROM Programmer EZP2019, in combinatie met het werkende MB dat ik tevens gebruik MSI H410M-A Pro, waarvan ik dan zou proberen d.m.v. die clip de BIOS van het laatste MB te gebruiken om de BIOS van de MSI H410M Pro aan de gang te brengen.

    Want vervangen van de BIOS d.m.v. een Fohn (door een nieuwe geprogrammeeerde BIOS die te koop staat op EBAY) ben ik huiverig voor.

    Ik zou eigenlijk eens flink moeten kunnen oefenen met een (aangepaste) Fohn, want dán kocht ik zonder twijfel toch die vóórgeprogrammeerde BIOS waar jij mee aankwam (op EBAY)

    Alhoewel dít een veel betere manier is, dan het los- en vastsolderen van de BIOS met een soldeerboutje

    Dus voorlopig ligt de MSI H410M Pro bij mij op de kast.
    Laatst aangepast door Dukkel : 19 september 2021 om 13:39

  14. #14
    Mega Honourable Senior Member VDK_P's avatar
    Geregistreerd
    3 december 2001
    Locatie
    Bredene België
    Hallo


    Een haardroger "Fohn" zijn temp. is te laag om soldeersel te doen smelten , airflow is veel te hoog ....

    Zie ook regelmatig verfafbranders gebruiken , waarvan de temp veel te hoog is , en de airflow veel te hoog.



    Om s.m.d. onderdelen te solderen dient de temp. geregeld en stabiel te zijn.

    Airflow ook , daar anders alles wegvliegt ....

    De nozzle mag ook niet te groot of te klein zijn , om de omringende onderdelen niet te doen smelten of los te solderen.

    Gebruik van soldeerflux is nodig :

    https://www.benl.ebay.be/itm/1843800...Cclp%3A2334524

    Ideale wapen om onderdelen te beschermen ---> kapton tape (hitte bestendige / isolerende tape)

    Jaren geleden zoiets gekocht :

    https://www.benl.ebay.be/itm/3843605...MAAOSwgNZhHz9~

    Werkt nog steeds perfekt.

    Het belangrijkste ---> ervaring

    Peter
    Een computer maakt dat je minder moet raden maar dat heb je met een bikini ook.
    Als God de mens had geschapen om computers te gebruiken, had hij ons zestien vingers gegeven.
    Een computer kan in twee seconden zoveel fouten maken als twintig man in twintig jaar.

  15. #15
    Mega Senior
    Geregistreerd
    17 februari 2016
    Locatie
    Volendam, het mooiste en muzikaalste dorp in Nederland
    Hallo VDK_P

    Ja ik heb het over een Fohn, maar in werkelijkheid heb ik een verfafbrander van BOSCH type PHG2

    En schijnt ook nog een mondstuk voor te koop te zijn, en als ik dát heb ben ik helemaal gereed om die Chip via EBAY aan te kopen (na een beetje oefenen)




    Dus als ik tijd en zin heb, ga ik aan de slag.

    Bedankt voor je raad.
    Laatst aangepast door Dukkel : 19 september 2021 om 15:59 Reden: duidelijkheid

  16. #16
    Mega Honourable Senior Member VDK_P's avatar
    Geregistreerd
    3 december 2001
    Locatie
    Bredene België
    Hallo

    De temperatuur , alsook de airflow met een verafbrander is veeeeeeel te hoog en onstabiel , om het solderen aan een delikaat motherboard zelfs ook maar te overwegen.

    Het heet ook niet voor niet "verfafbrander" ....

    Dergelijke toestellen zijn meestal ook dubbel geisoleerd .... geen aarding ... --> statische elektriciteit .

    De temp. om loodhoudend soldeersel te smelten is grofweg 350°C .... een verfafbrander zit daar veel te ver boven.

    Het hedendaagse rohs soldeersel bezit een iets hogere smelt t° .

    Dien je best uit te testen op een defekt sloop motherboard.

    Let zeker op om ook de omringende fragiele componenten niet te doen smelten .... (connectoren , etc ....)

    Er bestaan genoeg tut's op youtube om te "solderen/desolderen" , alsook reflow , etc .... bekijk deze zeker , en zuiver zelf het kaf van het koren in deze clips.

    Voor grofweg 2X de prijs van die nozzle heb je een toestel met nozzles , speciaal gemaakt om s.m.d. onderdelen te solderen.

    Indien normaal behandeld , voor tientallen jaaaren .....

    Voor een eenmalig gebruik .... niet aanschaffen indien je een lokale elektronika hobbyist kunt vinden.

    Hopelijk heb jij , of iemand die dit ooit mocht lezen iets aan deze informatie.

    Grtz

    Peter
    Een computer maakt dat je minder moet raden maar dat heb je met een bikini ook.
    Als God de mens had geschapen om computers te gebruiken, had hij ons zestien vingers gegeven.
    Een computer kan in twee seconden zoveel fouten maken als twintig man in twintig jaar.

  17. #17
    Mega Senior
    Geregistreerd
    17 februari 2016
    Locatie
    Volendam, het mooiste en muzikaalste dorp in Nederland
    Hallo

    Dan zou ik wel eens willen weten welk apparaat jij precies bedoeld.

    Want ik ga het zeker bestuderen


    Oh, ik denk dat ik dat apparaat dat je bedoeld al in een vorig bericht gezien heb (uit Engeland iets voor Pound 22 ??)

    Alleen dat soldeerpasta begrijp ik waarschijnlijk niet goed

    Is dat alleen om de te solderen delen beter te laten hechten ?
    En zodoende het soldeerproces beter te laten verlopen??

    Die Link met die kleine tubes.
    Wat is dat precies??

    Laat me raden
    Als je dat op de te solderen delen aanbrengt en je verhit dat, dan soldeert het die delen aan elkaar?
    Laatst aangepast door Dukkel : 19 september 2021 om 20:23 Reden: Duidelijkheid

  18. #18
    Mega Honourable Senior Member VDK_P's avatar
    Geregistreerd
    3 december 2001
    Locatie
    Bredene België
    Hallo

    "Die Link met die kleine tubes.
    Wat is dat precies??"
    Is soldeerflux .

    Is grof gezegd hetzelfde Als dat in de kern van soldeersel zit.

    Laat soldeersel vloeien , en verwijdert oxydatie ...

    Als je een draadje of weerstand soldeert , gebruik je "veel" soldeersel , en dus ook veel flux , die in de kern zit .....

    Bij s.m.d. componenten heb je bijna geen soldeersel nodig , te weinig flux , en vloeit het soldeersel niet , of veel te weinig.

    Gewoon soleervet is te agressief voor de onderdelen en printplaat ....

    Gebruik ervan is een echte aanrader ....

    Zie de ettelike tut's op b.v.b. youtube.

    peter
    Laatst aangepast door VDK_P : 20 september 2021 om 08:25
    Een computer maakt dat je minder moet raden maar dat heb je met een bikini ook.
    Als God de mens had geschapen om computers te gebruiken, had hij ons zestien vingers gegeven.
    Een computer kan in twee seconden zoveel fouten maken als twintig man in twintig jaar.

  19. #19
    Mega Senior
    Geregistreerd
    17 februari 2016
    Locatie
    Volendam, het mooiste en muzikaalste dorp in Nederland
    Hallo VDK_P

    Heeft U ervaring met SoldeerFlux?

    Ik gebruik het zelden uiteraard. Eigenlijk voorlopig alleen maar om die BIOS aan het Moederbord te solderen.

    Wat zou ik mijn geval het beste wezen?

    MVG
    JanF

  20. #20
    Mega Honourable Senior Member VDK_P's avatar
    Geregistreerd
    3 december 2001
    Locatie
    Bredene België
    Hallo

    "Heeft U ervaring met SoldeerFlux?" ja , gebruik dit bijna dagelijks.


    "Wat zou ik mijn geval het beste wezen?"

    Voor het eenmalig in/uit solderen zou ik in uw geval het benodigde materiaal zeker niet aanschaffen.

    Laten uitvoeren door een lokale elektronika hobbyist , of een winkel met eigen technische dienst.

    Materiaal is niet echt duur , maar als je alles begint op te tellen loopt dit toch op.

    Het is niet zeker , zelfs met het korrekte materiaal of jij die b.i.o.s. chip zult kunnen desolderen.

    De printbaantjes zijn zeer dun , en er dient niet veel te gebeuren om deze escapade op een drama te laten uitlopen.

    Met drama bedoel ik ... gesmolten connectoren , loskomende printbaantjes , oververhitte b.i.o.s. chip , etc ....

    Iets dat wij solderen met onze ogen toe , zul jij misschien 10 min. over doen , en dan zal het nog niet zijn zoals het hoort .....

    Mocht je dit alles wel willen doen (kan ik gerust inkomen ....) , oefen dan zeker op een paar defekte printjes.

    Als dit lukt , zou je dan best eens een niet t° kritiek onderdeel op betrokken motherboard los solderen .... en dan uiteraard terug insolderen.

    P.c. motherboards zijn gesoldeerd met loodvrij soldeersel , de "feeling" van smeltpunt scheelt van motherboard tot motherboard.

    Gelukkiglijk is er in dit geval slechts sprake van een i.c. met 8 pinnetjes .....

    Een stabiele hand is uiteraard een vereiste ....

    Bekijk eens een paar filmpjes op youtube om u een idee te geven aan wat je wil beginnen ....

    Neem die filmpjes ook met een korrel zout .... ze tonen ook enkel de rooskleurige kant , en niet het mislukken van hun soldeerkunsten.

    Peter
    Een computer maakt dat je minder moet raden maar dat heb je met een bikini ook.
    Als God de mens had geschapen om computers te gebruiken, had hij ons zestien vingers gegeven.
    Een computer kan in twee seconden zoveel fouten maken als twintig man in twintig jaar.

Berichtenregels

  • U mag geen nieuwe vragen starten.
  • U mag niet reageren op berichten.
  • U mag geen bijlagen versturen.
  • U mag uw berichten niet bewerken.
  •  
Helpmij.nl
Helpmij.nl

Helpmij.nl

Regels
Help

Helpmij.nl en business

Partners
Sponsoren