Verbeter uw computerprestaties

Status
Niet open voor verdere reacties.

Senso

Meubilair
Lid geworden
13 jun 2016
Berichten
9.666
Besturingssysteem
W10 Pro en W11 Pro
Office versie
Office 2007 H@S en Office 2021 Prof Plus
Verbeter uw computerprestaties

1. Uw pc is mogelijk te oud of verouderd
Werk de hardware van uw computer bij of accepteer het werken met een trage computer. Koop een nieuwe/snelste computer die u zich kunt veroorloven.

2. Controleer op updates
Start-knop > Instellingen > Windows Update > Naar updates zoeken > Downloaden > Installeren > eventueel pc opnieuw opstarten.

3. Een energiebeheerschema kiezen of aanpassen.
Typ Energiebeheer in het zoekvak. Geavanceerde energie-instellingen wijzigen > Kies > Hoge prestaties > controleer de instellingen. = C:\Windows\System32\powercfg.cpl = Een energiebeheerschema kiezen of aanpassen.

4. Schakel onnodig opstartende programma's uit
Ga naar Start > Instellingen > Apps > (links) Opstarten > Opstart-apps in- of uitschakelen. Dit kan ook via Taakbeheer, CCleaner of Glary Utilities. Voorheen > Systeemconfiguratie > Opstarten = C:\Windows\System32\msconfig.exe = msconfig > nu onder Taakbeheer.

5. Sluit Systeemvakprogramma's
Deze toepassingen starten vaak bij het opstarten en blijven actief op de achtergrond, maar blijven verborgen achter het pictogram met de pijl omhoog in de rechterbenedenhoek van uw scherm. Klik op het pictogram met de pijl omhoog in de buurt van het systeemvak, klik met de rechtermuisknop op toepassingen die u niet op de achtergrond hoeft te draaien en sluit ze om bronnen vrij te maken.

6. Voeg meer Random-access memory (RAM) toe aan uw pc
U kunt uw computer ook naar een professionele winkel brengen om meer RAM-geheugen te laten installeren.

7. Controleer de grootte van het wisselbestand
Wisselbestandsgrootte op SSD (besturingssysteem) > Automatisch beheren of > Aangepaste grootte: Begingrootte (MB): 4096. Maximale grootte (MB) 4096. Kun jezelf aanpassen naar gewenste grootte.
> Instellingen > Systeem > Info (linksonder) > rechtsonder > Geavanceerde systeeminstellingen > tabblad > Geavanceerd > Prestaties > Instellingen > tabblad Geavanceerd > Virtueel geheugen
Sneller bereikbaar via de snelkoppeling van de GodMode. Staat in de lijst onder > Systeem > Geavanceerde systeeminstellingen weergeven

8. Controleer op vrije schijfruimte
Minimale vrije schijfruimte 10%. Ga naar > Deze computer en controleer de grootte/beschikbaar.

9. Gebruik schijfopruiming (Disk Cleanup)
Elke computer heeft een groot aantal bestanden en programma's op de harde schijf die al een tijdje niet zijn gebruikt of overbodig zijn. Met Schijfopruiming kunt u zien welke toepassingen en bestanden van uw computer kunnen worden verwijderd. C:\Windows\System32\cleanmgr.exe
Schijfopruiming kan ook met CCleaner en Glary Utilities, kijk wel eerst de instellingen na!

10. Controleer de gezondheid van de solid-state drive (SSD)
Ga naar de website https://crystalmark.info. Download en Installeer CrystalDiskInfo. Voer het programma uit, kies de juiste schijf en kijk of er Goed 100% bij de SSD staat.

11. Schijfcontrole uitvoeren
Typ cmd in zoekvak > rechts > Als administrator uitvoeren > Typ chkdsk /f achter de prompt. C:\Windows\System32\chkdsk.exe

12. Optimaliseren
SSD's kun je optimaliseren. Typ station in het zoekvak = vergrootglas > Stations defragmenteren en optimaliseren.

13. Systeembestanden repareren
Typ cmd in zoekvak > rechts > Als administrator uitvoeren > Typ sfc /scannow achter de prompt.

14. Schakel indexering op de schijven uit
Win-toets+R = Run = Uitvoeren en typ control Controleer de Indexeringsopties = C:\Windows\System32\control.exe srchadmin.dll

15. Schakel Windows Search uit
Win-toets+R = Run = Uitvoeren en typ services.msc

16. Schakel Windows tips en suggesties over Windows weergeven uit
Ga naar > Instellingen > Systeem > Meldingen en acties > schakel Tips en suggesties over Windows weergeven uit.

17. Controleer op virussen en malware en verwijder deze
Er bestaan veel soorten malware, waaronder computervirussen, wormen, Trojaanse paarden, ransomware, spyware, adware, frauduleuze software, wiper en scareware.
Een virus, malware of schadelijke software kan ervoor zorgen dat uw pc traag werkt. Andere symptomen zijn onder meer onverwachte pop-upberichten, programma's die onverwacht automatisch starten.

De beste manier om virussen en schadelijke software tegen te gaan en te voorkomen is door antimalware en antivirussoftware uit te voeren en deze up-to-date te houden.

18. Gebruik "Problemen oplossen" om problemen op te lossen
Ga naar > Instellingen > Bijwerken en beveiliging > links staat > Problemen oplossen

19. Uw pc herstellen vanaf een systeemherstelpunt
Als u de pc herstelt, worden recente wijzigingen die mogelijk problemen veroorzaken, ongedaan gemaakt. Als u vermoedt dat een onlangs geïnstalleerde app, stuurprogramma of update voor Windows problemen veroorzaakt, kunt u proberen de pc naar een eerder tijdstip te herstellen zodat de prestaties weer normaal zijn. Dit wordt een systeemherstelpunt genoemd.

20.Gebruik van de opdrachtprompt/Commando's uitvoeren
Ga naar de opdrachtprompt door cmd in zoekvak te typen > rechts > Als administrator uitvoeren. Bij vele commando's kan of moet je extra schakelopties meegeven. Deze schakelopties worden soms ook parameters, argumenten of kortweg opties genoemd. Als je deze niet van buiten kent, kan je hulp opvragen door "/?" na het commando te typen. Bijvoorbeeld chkdsk/? Past de tekst niet op één pagina gebruik je chkdsk/?|more > Enter en -- More -- is weer > Enter.

21. Maak regelmatig systeemkopieën en databack-ups.
De term herstelpunt/systeemherstelpunt wordt vaak in Windows gebruikt en omvatten de Windowsinstellingen en het register. Een systeemkopie is een volledige kopie van de schijf waar het besturingssysteem op staat.

Maak altijd een systeemkopie en een herstelschijf/medium! Met een systeemkopie kun je snel herstellen. Je boot vanaf het gemaakte medium (bootvolgorde in BIOS aanpassen) en als de systeemkopie dan zichtbaar is kun je herstellen.

22. Hoe krijg je snel een overzicht van de taken, tools en instellingen?
Maak een snelkoppeling > Alle taken > GodMode (via Shell)
Zet onder Doel: van de snelkoppeling >
C:\Windows\explorer.exe shell:::{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Succes.
 
Laatst bewerkt:
Direct de Windows sluiten!
 
Naar aanleiding en na die van jou gelezen te hebben heb ik de mijne gemaakt. Het is ook vrijwel hetzelfde verhaal maar kan nuttig zijn voor nieuwkomers die werken met pc's. Jij bedankt voor jouw werk.:thumb:
 
Naar aanleiding en na die van jou gelezen te hebben heb ik de mijne gemaakt. Het is ook vrijwel hetzelfde verhaal maar kan nuttig zijn voor nieuwkomers die werken met pc's. Jij bedankt voor jouw werk.:thumb:

Ah, leuk om te horen.

Ook nog gekeken naar die twee andere bijdragen van mij over Windows 11?
- Windows 11 een beetje werkbaar maken (en er als windows 10 uit laten zien): https://sr-pc-hulp.nl/Windows_11_werkbaar_maken.pdf
- Hoe Windows 11 op een pc te krijgen die niet voldoet aan de MS-eisen:
https://sr-pc-hulp.nl/windows_11_installeren_op_een_PC-die_niet_aan_de_MS-eisen_voldoet.pdf
 
Laatst bewerkt:
https://www.schoonepc.nl/

Bestaat al jaren en jaren, zo lang ik mij kan heugen.
Toen ik in een ver verleden nog met win werkte, gebruikte ik deze website altijd.
 
Laatst bewerkt:
"Men kan toch zelf zoeken" geldt voor bijna alle vragen op alle computer fora.
Als er geen behoefte was aan een goed leesbare samenvatting zou dit forum niet levensvatbaar zijn.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan