Acer Aspire One AOA 150 Bb
Acer hecht steeds meer belang aan het uiterlijk van zijn producten en dat is zeker te zien aan dit netbook. Hij ziet er gelikt uit. Wij testen een glanzend blauwe versie, maar hij is ook verkrijgbaar in andere kleuren. Rond het 8,9-inch scherm zit een flinke rand die de afmetingen van het notebookje bepaalt. Het toetsenbord is daardoor heel behoorlijk van afmetingen, het zit tussen dat van de 8,9-inch Eee PC en de 10-inch exemplaren in. Het toetsenbord is dan ook prima.
Minder gecharmeerd zijn we van het touchpad. Dat is nogal klein en heeft de muistoetsen links en rechts, wat minder handig is. Ook zijn de standaard instellingen dusdanig dat het touchpad pas bruikbaar wordt na flink wat experimenteren met de instellingen. De Aspire One wordt geleverd in diverse uitvoeringen met zowel Linux als Windows XP. De Linux-uitvoering heeft een 8GB solid state schijf en de door ons geteste Windows-uitvoering een 120GB harde schijf. De Linux-variant heeft Open Office aan boord, de XP-versie komt met MS Works en een 60-dagen versie van MS Office 2007. Opvallend is de slechte vertaling van de Linux-versie.
Beide uitvoeringen werken prima. Ondanks de 512 MB werkgeheugen, doen de prestaties niet onder voor die van de andere netbooks met veel meer geheugen. In de praktijk zul je het met zware toepassingen wel merken. De accuduur is beperkt: die varieert van 2 tot nog geen 3 duur. Het glanzende, door leds verlichte scherm heeft, als je er recht voor zit, een goede beeldkwaliteit, wat vooral voor videokijken prettig is. Wel glimt het scherm hinderlijk en de kijkhoek is met name verticaal beperkt. Ook is het scherm overstraald, waardoor een zwart beeld grijzig wordt en gewone Windows-beelden flets. Jammer is dat de ventilator zich in deze Acer One nogal laat horen. Niet zo zeer hard, maar wel met een irritante pieptoon, wat vooral in een stille omgeving snel hinderlijk is.
+ compact, prettig toetsenbord -- reflecterend scherm, touchpad, beperkte accuduur, irritante piep
Ahtec Lug N11
De Ahtec Lug N11 is net als de Medion Akoya een kloon van de MSI Wind - zowel uiterlijk als technisch. De Ahtec die wij testen heeft als enige 2 GB werkgeheugen en een grote harde schijf van 160 GB. Deze versie wordt geleverd met Novells Suse Linux Enterprise Edition Desktop 10. De Windows-versie is€ 50 goedkoper en is uitgerust met 1 GB geheugen en een 80GB-schijf.
Wij vinden de keuze voor deze Linux-editie op zijn minst opmerkelijk. Hij is vrij groot en zwaar en feitelijk niet bedoeld voor een eenvoudig notebookje. Ook is deze Linux-versie in tegenstelling tot de eenvoudige varianten van Asus en Acer zeker niet voor leken en doet hij qua complexiteit niet onder voor Windows. Waarschijnlijk mikt Ahtec op de fanatieke Linux-aanhangers. Want toegegeven, deze Linux-versie is zeer compleet, met veel tools en utilities. Tekstverwerken kan met Open Office. Dankzij het flinke geheugen werkt een en ander redelijk vlot. Wel ondersteunt deze Linux-versie het gebruikte draadloze netwerk maar matig: we kunnen niet met alle draadloze netwerken verbinding krijgen. Al met al is dit zeker geen netbook voor een beginner, maar vooral voor de meer gevorderde Linux-gebruiker.
+ veel geheugen, grote schijf, uitstekend toetsenbord -- complexe Linux-distributie, relatief groot
Asus Eee PC 900
Dit is de eerste Eee PC met een 9-inch scherm. Dat is, zeker in vergelijking met het voorheen alleen verkrijgbare 7-inch scherm, een verademing. Dankzij de extra pixels met de 1024 x 600-resolutie op het door leds verlichte kwalitatief prima schermpje is het een stuk prettiger werken. U hoeft horizontaal in elk geval niet zoveel te scrollen. De Eee PC 900 wordt aangedreven door een prima Celeron-processor, die zowel met Linux als Windows XP prima prestaties levert. De Windows-versie wordt geleverd met MS Works, terwijl de Linux-versie Open Office gebruikt. Het netbookje is nog steeds bijzonder compact en weegt minder dan een kilo. Het toetsenbord heeft kleine toetsjes, maar na enige gewenning kunt u er wel op typen. De Linux-versie heeft een 20GB ssd, waar de Windows-versie het met 12 GB moet doen. Altijd nog genoeg voor het beoogde gebruik. De 4-cells accu laat langdurig autonoom gebruik niet toe.
+ compact licht, ssd -- bescheiden opslagruimte, beperkte accuduur
Asus Eee PC 901
Deze versie van de Eee PC is dankzij een aantal extra's de modernere, opgewaardeerde uitvoering van de 900. Om met het belangrijkste te beginnen: de accu. Deze 6-cells uitvoering is goed voor bijna 6 tot ruim 7 uur werktijd op een acculading. Dat is mede te danken aan het nieuwe hardwareplatform met de energiezuinige Intel Atom. Behalve dat hij er wat gelikter uitziet met zijn glimmende finishing en vier toegevoegde functietoetsen, is er uiterlijk niet zoveel veranderd. De 901 ondersteunt (draft) 802.11n en bluetooth. Gebleven is de keuze tussen Linux en XP en de twee formaten ssd. Om het gebrek aan opslagruimte te compenseren, krijgt de gebruiker gratis 20 GB online opslagruimte ter beschikking. Overigens is het netbook ruim 100 gram zwaarder geworden.
+ compact licht, heel compleet, accuduur -- bescheiden opslagruimte
Asus Eee PC 1000H /HD
Voor wie een 9-inch scherm nog niet groot genoeg vindt, heeft Asus ook een 10-inch versie, in de vorm van de Eee PC 1000. Ook deze is er in een aantal uitvoeringen. Wij testen de 1000H en de 1000HD. Uiterlijk zijn ze, afgezien van de mogelijke kleuren, gelijk: een glanzend uiterlijk en vier functietoetsen. Dankzij het grotere scherm en de grotere afmetingen is ook het toetsenbord groter en vooral breder - aanzienlijk prettiger tikken dus.
Van binnen is het verschil groter; de 1000HD heeft een Celeron-processor en b/g wlan aan boord, en de 1000H werkt met de nieuwe superenergiezuinige mobiele Intel Atom-cpu en met b/g/n wlan. Bluetooth hebben ze allebei. Wij testen van beide uitvoeringen de XP-versie met 1 GB geheugen, maar ze zijn ook leverbaar met Linux met 2 GB geheugen. De prestaties verschillen nauwelijks, maar de accuduur wél; die is bij de Atom aanzienlijk gunstiger. Wel is de accuduur ruim een uur korter dan bij de Eee PC 901. Dat moet een gevolg zijn van het grotere scherm en de harde schijf van 80 GB in plaats van een solid state schijf. Het door leds verlichte 10-inch scherm is van uitstekende kwaliteit, jammer is dat de resolutie met 1024 x 600 niet groter is. Ter compensatie van dit ongemak is er een pan-functie in een resolutie van 1024 x 768.
+uitstekend toetsenbord, compleet, accuduur -- relatief zwaar
Gigabyte Netbook M912
De Gigabyte is de enige in de test die significant afwijkt van de overige apparaten. Ten eerste heeft hij een klapscherm in tabletuitvoering met een aanraakscherm en ten tweede heeft dit scherm - hoewel het ook maar 8,9 inch groot is - wel een hogere resolutie van 1280 x 768. Dat is zeker bij het browsen op internet een groot voordeel. Voor de rest is hij vergelijkbaar met de andere netbooks. Wij testen de XP Home-uitvoering. De M912 is ook met Linux of Vista Basic verkrijgbaar. Helaas wordt er geen software meegeleverd voor het aanraakscherm dat met een eenvoudige kunststof pen te bedienen is. Voor het bedienen van Windows zonder de tabletfunctionaliteit heeft de pen echter weinig nut. Wij zien die functionaliteit dan ook meer als een aardig extraatje.
Het notebookje is door het klapscherm aan de dikke kant en door het scharnier minder robuust. Ook oogt het minder elegant dan de overige netbooks.
+ 1280 x 768 resolutie, aanraakscherm, bluetooth -- minder robuust, relatief duur
Medion Akoya Netbook E1210
Medion was waarschijnlijk de eerste die zijn van de MSI Wind afgeleide Akoya op de markt had. Hij lijkt er sprekend op, maar is fraai mat zwart en grijs van binnen. Het grootste verschil met de MSI is dat de Akoya geen ingebouwd bluetooth heeft, maar wel een 150GB schijf. Het prima 10-inch scherm heeft een resolutie van 1024 x 600, met een pan functie in 1024 x 768. Het toetsenbord heeft flinke toetsen en een touchpadmuis. De prestaties zijn vergelijkbaar - inclusief de beperkte batterijduur.
+ uitstekend toetsenbord, grote harde schijf -- geen bluetooth
MSI Wind U100 (Love Edition)
De MSI Wind is al maanden geleden aangekondigd, maar is pas sinds kort verkrijgbaar, waarschijnlijk omdat het notebook ook onder andere merknamen wordt geleverd. Wij testen de Love Edition, die kennelijk gericht is op vrouwen, getuige het uiterlijk van dit witte notebook met hartjesprint op het deksel. Verder lijkt hij sterk op de Medion en Ahtec. Ook intern zijn de verschillen minimaal. Er is een 120GB harde schijf en de Wind heeft als extra ingebouwd bluetooth. Het matte 10-inch scherm met led-verlichting staat garant voor een uitstekende beeldkwaliteit en kijkhoek. De Wind heeft een schermresolutie van 1024 x 600, een pan-functie ontbreekt. Zowel het toetsenbord met flinke toetsen en het touchpad functioneren uitstekend. Ook Windows XP werkt prima op dit notebookje.
+ uitstekend toetsenbord, bluetooth -- relatief groot
Samsung NC10
Op de valreep ontvangen we Samsungs interpretatie van het begrip netbook. Het bedrijf heeft duidelijk goed gekeken naar de concurrentie. Wij testen een keurig mat wit testexemplaar, dat ook in zwart verkrijgbaar is. Opvallende verschillen zijn de glimmend verchroomde scharnieren en rand. Verder heeft de aan/uitknop een opvallende plek gekregen in het scharnier. Het scheelt niet veel, maar toch is deze Samsung van de 10-inch exemplaren de dunste en de lichtste. Het matte scherm met led-verlichting is van uitstekende kwaliteit. Het flinke toetsenbord tikt prettig.
Opvallend is de powermanagementfunctie: met een functietoets kunt u tussen verschillende modes schakelen. Zo blijft in de Silent-mode de ventilator uitgeschakeld, wat prettig is in stille ruimtes. Wat negatief opvalt is het totale ontbreken van lage tonen bij de speakers. Bij het chatten is dat ongetwijfeld een voordeel, maar met muziek uiteraard een nadeel. De NC10 zal ook met ingebouwde 3G breedbandmodule beschikbaar komen.
+ stijlvol, dun en licht, bluetooth -- geluidskwaliteit
Netbook - wat is dat?
Naar verluidt is het Intel geweest dat begin dit jaar de naam netbook heeft opgevist uit een grijs verleden van het Psion-tijdperk, waarin er notebookachtige communicators waren die onder die naam door het leven gingen. Wat is een netbook? Een netbook is een kleine laptop ontworpen voor draadloze communicatie en internet. Ze zijn dankzij hun prijsklasse van€ 300 tot ca.€ 450 bijzonder aantrekkelijk voor een grote groep gebruikers. Vooral Intel, maar ook de meeste notebookfabrikanten, benadrukken dat het hier geen volwaardige notebooks betreft. Waar de aanvankelijke mininotebooks en pc's gebaseerd waren op een zuinige versie van Intels mobiele Celeron of soms een VIA-processor, komt de netbookrage pas goed op gang sinds het verschijnen van Intels bijzonder goedkope en energiezuinige Atom-cpu. Intel heeft deze speciaal ontwikkeld voor mobiele toepassingen. Zoals wel vaker probeert Intel hier de markt de wet voor te schrijven door te verbieden de Atom-processor met meer dan 2 GB geheugen te gebruiken, om kannibalisatie van hun veel duurdere Core 2-cpu's voorkomen. De hardwarefabrikanten lijken zich hier vooralsnog aan te houden. Ook voor desktoptoepassingen is er een markt voor goedkope, kleine, minder krachtige en vooral energiezuinige pc'tjes voor internet en thuisservertoepassingen, getuige de opkomst van de zogenaamde 'nettops'. Toch moet Intel oppassen, want concurrent VIA, die traditioneel sterk vertegenwoordigd was in de markt van de ultra-energiezuinige apparaten, slaat terug met de onlangs aangekondigde Nano-processor (zie ook het artikel over mobiele processoren op pagina 34).
Vista, XP of Linux?
Netbooks hebben bescheiden hardware met beperkte prestaties. Toch zijn die prestaties altijd nog beter dan van - zeg maar - een Pentium M van een paar jaar geleden. Zijn de eenvoudigste uitvoeringen van de netbooks vaak voorzien van Linux als besturingssysteem, veel (potentiële ) netbookgebruikers hebben toch de voorkeur voor het vertrouwde Windows. Een voordeel van een eenvoudige Linux-versie zoals Asus en Acer die gebruiken, is dat het goedkoop is en eenvoudig in gebruik - juist ook voor instappers en computerleken. Daarentegen is het niet mogelijk om Windows-programma's onder Linux te installeren.
Om te kunnen concurreren met het goedkope Linux, heeft Microsoft speciaal voor deze categorie hardware Windows XP in de handel gehouden. XP is namelijk een stuk bescheidener in het gebruik van de systeembronnen dan Vista. Hoewel... waarom zou je op een netbook geen Vista kunnen draaien? Dat willen we natuurlijk wel proberen! Met de wetenschap dat Vista wel wat geheugen kan gebruiken, installeren we Vista Home Premium SP1 op de Ahtec Lug N011, omdat deze als enige 2 GB geheugen heeft.De resultaten van de benchmarks die we draaien onder Vista vindt u in de testresultaten op PCMweb en gebruiken we voor de vergelijking in deze test. Voor Linux hebben we immers geen vergelijkbare benchmarks. Installeren (vanaf een usb-stick) is geen enkel probleem. Vervolgens nog wat ontbrekende drivers zoeken voor het draadloze netwerk en de grafische kaart en klaar! Het werkt feilloos. De prestaties voldoen aan onze verwachtingen en zijn niet wezenlijk slechter dan bij XP. Ook het opstarten duurt met 1 minuut ongeveer even lang als bij Linux en is 15 seconden trager als bij de XP-apparaten. Behalve de hogere prijs en de op den duur misschien wat lagere prestaties, is er dus geen reden waarom u geen Vista zou kunnen gebruiken op de netbooks, mits ze voldoende geheugen en schijfruimte hebben. Op de netbookjes met ssd en navenante beperkte opslagruimte is het uiteraard niet zo'n goed idee, en komen Linux en XP beter uit de verf.
En verder?
Aan onze test doen tien netbooks mee, maar er staan er nog veel meer op stapel. Zo heeft Dell de Inspiron 9 aangekondigd en komt HP met de Mini Note 2133, Lenovo met de Ideapad 9 en 10 en Fujitsu Siemens met de Amilo Mini. Deze notebooks zijn in andere delen van de wereld al te koop, maar het is nog onduidelijk of en wanneer ze in Nederland op de markt komen. Bij ons zijn vooral de netbooks van onder andere Emtec, Mitac en Gdium nog onbekend. Alweer verouderd zijn de al eerder door ons geteste Packard Bell XS en Belinea's S.Book1.
Toshiba komt eind oktober met de NB100, met een 8,9-inch scherm, een Intel Atom-cpu, 1 GB geheugen, 120GB harde schijf, 802.11b/g, bluetooth en een webcam. Hij meet 23 x 19 x 3 cm en weegt 1 kg. Packard Bell brengt in november zijn Dot.nl uit. Deze is vergelijkbaar met de Acer Aspire One, maar heeft dan een Packard Bell-uiterlijk en een harde schijf van 160 GB. Hij weegt een kilo. Beide nieuwkomers gaan over de toonbank voor€ 399.
---
Bron: PCM van december 2008