Anti-spyware van Microsoft: Startpagina schadelijk...

Status
Niet open voor verdere reacties.

gezina

Inventaris
Lid geworden
27 apr 2001
Berichten
12.948
Anti-spyware van Microsoft: Startpagina schadelijk

Computer-gebruikers die de nieuwste antispy-ware software van Microsoft hebben geïn-stalleerd, kunnen niet langer ongehinderd Startpagina.nl instellen als hun opstartpagina. Microsoft merkt Startpagina.nl aan als een 'browser hijacker' en raadt de gebruikers via deze software aan om www.msn.nl in te stellen als opstartpagina. www.msn.nl is de opstartpagina van Microsofts eigen internetportal.

Door deze software van Microsoft wordt bij de gebruiker de indruk gewekt dat Startpagina op slinkse wijze de instellingen van de browser verandert. Maar dat is onjuist: nog nooit heeft Startpagina de instellingen van de browser aangepast, tenzij de gebruiker dat zélf doet. De meldingen van deze Microsoft programmatuur over www.startpagina.nl kunnen gebruikers dan ook met een gerust hart negeren.
De antispyware software van Microsoft vormt een nieuw onderdeel van de bekende Windows software. Als een gebruiker deze software heeft geïnstalleerd, krijgt hij van deze software de mededeling dat www.startpagina.nl mogelijk de internet-browser 'heeft gekaapt'. Browser-kaping is het via slinkse manier aanpassen van de browser, zonder dat de consument dat in de gaten heeft. Vaak worden op die manier bijvoorbeeld porno-zoekmachines ingesteld.

Opgemerkt moet worden dat alle sites, waar het woordje ’startpagina’ in het adres voorkomt, op dezelfde manier door Microsoft’s Anti-spyware als browser-hijacker worden bestempeld. Gebruikers, die de Antispyware Software van Microsoft hebben geïnstalleerd, kunnen op www.startpagina.nl/alert vinden hoe ze hun oude instellingen opnieuw kunnen activeren. Bron: vnunet.nl

------------------------------------------------------

En webwereld.nl meldt:
De nieuwe software, momenteel in bèta, geeft bij sites waar het woordje 'startpagina' in het adres voorkomt aan als potentieel gevaarlijk. Pikant detail is dat het Engelse equivalent 'startpage' niet als probleem wordt aangemerkt. Wiggers denkt dan ook dat Microsoft het specifiek heeft voorzien op Startpagina.nl.

UPDATE webwereld.nl
"Microsoft zegt het in een reactie te betreuren dat Startpagina.nl en zijn bezoekers hinder ondervinden. Microsoft benadrukt dat het een testversie betreft. "Deze is juist bedoeld om onvolkomenheden en vergissingen te detecteren, zodat ze verholpen kunnen worden."
 
Laatst bewerkt:
Startpagina.nl begint zaak tegen Microsoft

HAARLEM - telegraaf.nl De populaire internetsite Startpagina.nl heeft een kort geding aangespannen tegen softwaregigant Microsoft. Aanleiding is het nieuwe anti-spywareprogramma van Microsoft dat Startpagina.nl aanmerkt als spyware. Het geding dient dinsdag in Haarlem.

Volgens directeur B. Wiggers van Startpagina.nl heeft Microsoft donderdag gemeld dat het omstreden anti-spywareprogramma inmiddels is aangepast. Desondanks is hij niet van plan de rechtszaak af te blazen. "Ik vind dat Microsoft maar eens op de knieën moet. Ze hebben gezegd dat we een rottige pagina en een verkeerd bedrijf hebben. Dat kan natuurlijk niet."

Ook Ilse is boos: Ilse sleept Microsoft voor rechter om MS Antispyware. Ilse spant een kort geding aan tegen Microsoft omdat de nieuwe antispywaresoftware van de fabrikant de site Startpagina.nl als spyware ziet.

Microsoft Antispyware classificeert Startpagina.nl als een zogenaamde 'browser hijacker'. Gebruikers die de software op hun systeem hebben geïnstalleerd, kunnen Startpagina.nl hierdoor niet of nauwelijks instellen als opstartpagina. Microsoft raadt deze gebruikers aan MSN te gebruiken.

Internetters kunnen hierdoor volgens de uitgever de indruk krijgen dat Startpagina op slinkse wijze instellingen in de browser verandert. Ook meent Ilse dat Microsoft misbruik maakt van zijn machtspositie door MSN aan te bevelen.

Rechter
Dit alles is Ilse Media een doorn in het oog. Het bedrijf stapt daarom naar de rechter om de fabrikant te dwingen de reeds verspreide software zodanig aan te passen dat Startpagina.nl weer ingesteld kan worden als opstartpagina.

Tevens moet Microsoft huidige gebruikers van zijn antispywaresoftware voorzien van een update waarbij voor de installatie wordt gemeld dat Microsoft foutieve informatie heeft verspreid over Startpagina.nl. Verder lezen >> webwereld.nl

--------------------------------------------------------------

UPDATE
Startpagina trekt geding tegen Microsoft in

AMSTERDAM - telegraaf.nl De internetsite Startpagina.nl heeft het kort geding tegen de Amerikaanse softwaregigant Microsoft ingetrokken. Inzet van het geding was het nieuwe anti-spywareprogramma van Microsoft, dat Startpagina.nl enige tijd aanmerkte als kwaadaardig. De partijen hebben de zaak, die dinsdag in Haarlem zou dienen, geschikt.

Microsoft had de software al aangepast, maar Startpagina-directeur B. Wiggers wilde dat de softwaremaker de gebruikers van het programma duidelijk zou maken dat er niets aan zijn internetsite mankeert. Volgens Wiggers heeft Microsoft die eis ingewilligd door de komende vier weken een melding op haar Nederlandse en Belgische sites.
 
Laatst bewerkt:
Microsoft betaalt 10.000 euro wegens blokken Startpagina

Microsoft zal Ilse Media wegens het onterecht blokkeren van Startpagina.nl door haar anti-spyware software, 10.000 euro betalen. De anti-spyware beta van Microsoft zag Startpagina.nl voor spyware aan en stond gebruikers niet toe om de website als startpagina in te stellen en stelde gemakshalve MSN.com als startpagina in. Ilse, dat op de Nederlandse markt een concurrent van MSN is, dreigde met juridische stappen, waarop Microsoft besloot om de vergoeding te betalen. Het is nu mogelijk dat de uitspraak door andere partijen, die denken onterecht door Microsoft anti-spyware geblokkeerd te zijn, gebruikt zal worden om Microsoft aan te klagen. (The Register) bron: security.nl
 
Microsoft overtuigd van kwaliteit Anti-Spyware
5 dollar schadevergoeding voor elk gewist bestand


Wie problemen heeft met het programma Anti-Spyware van Microsoft kan bij de softwaremaker aankloppen voor een schadevergoeding.

In de End User License van het programma staat te lezen dat Microsoft een schadevergoeding betaald voor elk bestand dat door het niet correct werken van de software verwijderd wordt. Wanneer een dergelijk euvel mocht optreden zal Microsoft per voorval een bedrag van 5 dollar betalen.

Helaas zit aan het claimen van een schadevergoeding wat beperkingen. De schadevergoeding wordt alleen betaald wanneer er bewijs is van een per ongeluk verwijderd bestand. Daarnaast is het ook niet mogelijk om 'vervolgschade', ontstaan door het foutief verwijderen van een bestand door Anti-Spyware, te claimen bij Microsoft. Bron: breekpunt.nl
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan Onderaan