Dilemma; Nvidia 4070 RTX of Radeon 7800 XT

Sillysauce

Gebruiker
Lid geworden
11 jul 2005
Berichten
254
Olaa!!

Ben een verse setup aan het samenstellen en hard aan het twijfelen tussen een Nvidia 4070 RTX of een Radeon 7800 XT. Budget hiervoor liefst onder de 700 euro.
In de eerste instantie voor een Powercolor Hellhound AMD Radeon RX 7900 XT 20GB willen gaan maar toen werd ik thuis min of meer voor gek verklaard. Veels te veel voor mijn game-frequentie en bijna in het hoogste prijssegment werd me verteld. Misschien een beetje overdone ja.
Nu een stapje lager aan het kijken naar de Radeon 7800 XT 16GB versie maar ook Nvidia lonkt met genoemde 4070 RTX. En ik weet het effe niet meer.
De Radeon heeft een voeding nodig van 750W. Gelezen dat deze GPU veel meer stroom gebruikt dan die van Nvidia. De Nvidia kaart heeft 650W nodig, en die kan ik transplanteren vanuit mijn huidige PC. Dat scheelt dus doekoe in de totaalprijs van de nieuwe PC.
Maar what about de kaarten?? Waarom zou ik A nemen tegenover B? Hij moet goed future-proof zijn want wil er uiteraard lang mee doen, voorlopig zonder te hoeven upgraden. Oja.. De Radeon heeft 16GB en de Nvidia 12GB geheugen in huis. Moet ik dat meenemen in de overweging? Want hoorde dat er erg weinig games zijn die 16GB nodig hebben.

Graag advies..
 
Zit eigenlijk hoofdzakelijk in over verschil in geheugen. Zie ook redelijk wat reviews die dit niet als probleem zien omdat Nvidia de VRAM kennelijk sneller/ effectiever weet in te zetten. Klein verschil tussen de twee inderdaad maar ik neig toch naar de Nvidia. Minder stroomverbruik en daarnaast gewoon een gevoelskwestie.. Radeon schijnt wat beter te presteren op 4K monitors maar zal nog wel even duren voordat dat mainstream is..
 
Persoonlijk zou ik voor de RX 7800XT gaan. Is een hele mooie kaart voor gaming op 2K-resolutie, ook op hogere refresh rate.
Deze kaart zit qua prestaties tussen de RTX 4070 en 4070Ti in. Is inderdaad zoals hierboven vermeld minder efficiënt met stroomverbruik.

Zie ook de prestatiescore op Tweakers:

Daarnaast heeft de RX7800XT DisplayPort 2.1, kan interessant zijn voor in de toekomst. NVidia heeft deze nog niet op hun huidige kaarten.
Daarnaast is de RTX 4070 wel efficiënter qua stroomverbruik. Als je het stroomverbruik belangrijk vindt, is de NVidia RTX 4070 een interessantere optie.

Persoonlijk zou ik, als ik alle plussen en minnen tegenover elkaar zet, voor de RX 7800XT gaan.
Recent zijn een aantal custom-modellen van de RX 7800XT getest. De ASUS TUF Gaming Radeon RX 7800XT is een interessante optie:



Wil je toch de optie open houden om (moderne games) op 4K te gaan spelen, spaar even door voor een RX 7900XT, mocht dat binnen jouw mogelijkheden vallen qua budget. 4K gaming begint eigenlijk vanaf de RX 7900XT (en hoger). Ervan uitgaande dat je moderne games speelt.
 
Zit nog op het randje qua overweging maar zoals het er nu uitziet heeft De 4070 wel de voorkeur. Dat fps verschil zit niet in alle spellen heb ik me laten vertellen en ook op Youtube filmpjes gezien. Het stroomverbruik zou ik mss wat minder belangrijk moeten vinden, maar moet ook een zwaardere voeding als ik voor de goedkopere 7800 zou kiezen. Dus of ik nou voor de 7800 kies waar ik nog een voeding bij moet kopen, of een iets duurdere 4070 waar ik de voeding al voor in huis heb.. Maakt eigenlijk niets uit. Maar ik hoor je feedback.
Ps. En dan nog dit nieuws. Ik hoop eigenlijk dat de nieuwere versies de prijs van de Non-Supers nog iets omlaag zullen drukken.
 
Laatst bewerkt:
Met hetgeen wat nu op de markt is zou ik zelf, uitgaande van de prestatiescore (bijv. op Tweakers) voor de RX7800XT gaan, omdat deze het gat tussen de RTX 4070 en de 4070 Ti opvult en goed presteert op 2K op hogere refresh rate. De RTX 4070 Ti is daarentegen weer een stuk duurder. Echter.. Wat je zelf al aangeeft, heb je een zwaardere voeding nodig voor de RX7800XT.
En de RTX4070 is een interessante optie in het geval dat de game die je graag speelt, toevallig heel goed draait op NVidia.

Beide kaarten zijn goed, alleen neig ik op dit moment erg naar de RX 7800XT.
Maar, ik weet niet of je haast hebt... Ik zelf zou heel even kijken wat de RTX 4070 Super doet qua prijs/prestaties. Dit kan een goed antwoord zijn vanuit NVidia op de RX 7800XT. Stel, NVidia weet de RTX 4070 Super rond het prijsniveau van de RX 7800XT te plaatsen, met ruwweg dezelfde prestaties en met een efficiënter stroomverbruik.... Dan zou dat zomaar DE 2K kaart kunnen worden van dat moment...

Kun je niet wachten en heb je een videokaart nodig omdat je anders niet verder kan met je PC, zou ik kiezen voor de RX 7800XT. Dan ga ik uit van de prestaties die de kaart over het algemeen neerzet.
 
@Sillysauce Heb je een keuze kunnen maken uit de videokaarten?
 
Terug
Bovenaan Onderaan