DNS Troubleshooting

Status
Niet open voor verdere reacties.

raymeister

Gebruiker
Lid geworden
4 dec 2009
Berichten
9
Hallo allemaal,

Voor mijn stageopdracht moet ik een procedure opstellen waarin beschreven staat wat te doen als er geen internetconnectie meer is binnen het bedrijf. Nu is mijn vraag, hoe groot is de rol van DNS hierin en wat kan er gedaan worden om eventuele DNS fouten op te sporen en verhelpen?
 
We doen hier geen huiswerkvragen, maar je kunt even (o.a.) deze discussiedraad lezen. In posting #11 probeer ik uit te zoeken of er een netwerkconnectieprobleem is (en of dat op het lokale netwerk is of alleen richting Internet) én of DNS goed werkt.

Verder kun je de moeite nemen het programma nslookup te doorgronden om te testen welke DNS server er wordt gebruikt door een pc/werkstation en of die DNS server bereikbaar is en of de DNS server de aangevraagde FQDN (=Fully Qualified Domain Name) goed kan omzetten.

Voorbeeld met www.google.nl als FQDN die naar een ip-adres geresolved moet worden door de ingestelde DNS server:
[Windows-toets]r toetscombinatie -> cmd /k nslookup www.google.nl

Over de rol van DNS: Is erg belangrijk, per slot wil niemand http://74.125.79.99 hoeven in te typen om http://www.google.nl te bereiken... Daarnaast speel DNS ook nog een grote rol in Windows-domeinen (dus op het lokale bedrijfsnetwerk, als daar Windows servers i.c.m. Active Directory worden gebruikt).

Succes,

Tijs.
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan