Het lange verhaal:
Bij windows ben je gewend om ergens een installer te downloaden van een of andere site en daarmee het programma te installeren.
Onder linux werkt dit anders. De uitgever van jouw linux versie ("distro" of "distributie") verzorgt alle software voor jou. Deze software wordt van een digitale handtekening voorzien zodat je altijd zeker weet dat die software van jouw uitgever afkomstig is. Dan weet je 99% zeker dat je die software kan vertrouwen en er geen vreemde spyware ofzo in zit.
Er zijn 2 meest gebruikte systemen onder linux uitgevers, nl. rpm en deb. rpm wordt gebruikt door oa mandriva, suse en redhat. deb wordt gebruikt door debian en al zijn afstammelingen: ubuntu, xandros ea. Beiden hebben hun voor- en nadelen, maar zijn tegenwoordig kwalitatief gelijkwaardig.
Elke linux uitgever heeft zo zijn eigen programma dat zorgt voor het downloaden en installeren van software. Dit heet een pakket manager. Bij mandriva is dat rpmdrake, yast bij suse en synaptic bij debian. Adept is voor ubuntu hoewel ubuntu natuurlijk ook synaptic heeft.
Laten we ons richten op synaptic, omdat xandros dat aan boord heeft want xandros is immers een afstammeling van debian. Het systeem waarmee synaptic werkt heet apt - advanced package tool. (Voor de geek: synAPTic, AdePT, APTitude zijn programma's die ermee werken). Om te weten van welke server synaptic software moet downloaden en welke software er beschikbaar is wordt dit in een configuratiebestand aangegeven.
Systeem configuratiebestanden onder linux bevinden zich altijd onder de directory /etc. Vergelijk het met het windows register (als je dat kent) maar dan opgedeelt per programma en in leesbare tekst. De softwarebronnen voor synaptic (apt) vind je onder /etc/apt/sources.list
Omdat xandros een afstammeling van debian is kan je debian pakketten ook onder xandros installeren. Een .deb pakket geeft - in tegenstelling tot windows installer programma's - aan welke andere programma's of bibliotheken er nodig zijn voor het programma in het .deb pakket om te functioneren. Dit worden afhankelijkheden genoemt. Als je software met synaptic download en installeert van je linux uitgever - xandros in jouw geval - worden die afhankelijkheden automagisch opgelost.
Als je een los .deb bestand download en probeert te installeren kan het zijn dat er afhankelijkheden zijn die nog niet geinstalleerd zijn op jouw systeem. Dan moet je eerst de programma's en bibiliotheken installeren die je programma nodig heeft om te kunnen functioneren en daarna het .deb bestand.
Kortom: je kan voor die gameboy emulator de .deb van debian of ubuntu downloaden. De bibliotheken die hij nodig heeft kan je met synaptic onder xandros installeren. De .deb installeren doe je door een terminal (console) te openen en te tikken:
sudo dpkg -i <jebestand.deb>