Bij de automatische functies van Word (en ook andere Office onderdelen) moet je jezelf afvragen hoevaak je er last van hebt, en hoe vaak het eigenlijk goed gaat. De optie om tekst met een hoofdletter te beginnen, zal in meer dan 80% ongetwijfeld goed werken, misschien zelfs wel hoger. Dat zou inhouden, dat je er dus veel profijt van kan hebben als hij aan staat. Als je tijdens het tekstverwerken er achter komt dat je op een bepaald moment de correctie niet wilt, dan is op <Ctrl>+<z> drukken voldoende om de hoofdletter weer 'klein' te krijgen. Uitzetten van op zichzelf nuttige functies kan meer hinder opleveren dan voordeel; het gaat er om dat je er juist mee omgaat!
Iets vergelijkbaars hoor ik vaak over de optie om twee hoofdletters te vervangen door één hoofdletter. Er zijn inderdaad woorden en (plaats)namen waarbij je dat niet wilt. Ook hiervoor geldt: zodra je constateert dat een woord verkeerd wordt gecorrigeerd: gelijk op <Ctrl>+<z> drukken. In dit specifieke geval zul je zien dat het verkeerd gecorrigeerde woord automatisch is toegevoegd aan de lijst met uitzonderingen: een volgende keer wordt het dus niet meer gecorrigeerd! Probeer het maar eens met het woord IJsselstein; zodra je op de spatiebalk hebt geklikt treedt de Autocorrectie in werking. Als je daarna op <Ctrl>+<z> klikt, wordt IJsseltein weer in ere hersteld. Maak je daarna een nieuwe zin, dan blijft IJsselstein ongemoeid. Op die manier werkend krijg je na verloop van tijd een autocorrectie die perfect werkt voor jou.
Kortom: opties uitzetten kan altijd nog; probeer eerst eens om het programma te gebruiken op de manier zoals het bedoeld is...