laptop ntfs of fat32

Status
Niet open voor verdere reacties.

a194645

Terugkerende gebruiker
Lid geworden
11 nov 2001
Berichten
1.591
hoi,

mijn laptop heeft een hd met twee parties , deze zijn fat32 , is dit misschien beter voor een laptop ?
zoniet zou ik het graag overzetten in ntfs , gaat dit zonder iets te verlieren ?

alvast bedankt
johnny
 
ga ik direct doornemen en nogmaals bedankt
voor je tip:)
 
Pasja ,

denk je dat ik er voordeel mee doe het om te zetten in
ntfs ?
het is een nieuwe laptop verbonden met een klein thuisnetwerkje via een wireless router.

(ik had wel graag gehad dat mijn laptop (gedeelde mappen ) niet te bereiken zijn via mijn ander pc's , hoe doe ik dat )

groetjes
 
Voordelen:

Voordat Windows XP er was, gebruikte Packard Bell systems standaard een File Allocation Table (FAT of FAT32) bestandssysteem. Bij het doen van een volledige installatie van Windows XP echter, kunt u het bestandssysteem naar NTFS converteren. Gebruik maken van NTFS heeft vele voordelen ten opzichte van FAT en FAT32:


Het grootste voordeel van NTFS is betrouwbaarheid: De kans om gegevens kwijt te raken op een NTFS-partitie is veel kleiner dan op een FAT-partitie. Zowel FAT en NTFS gebruiken een tabel om de plaats van bestanden op een harde schijf op te slaan. Wanneer vastlopen van het systeem zich voordoet tijdens het schrijven van een bestand, kan deze tabel beschadigd raken, waardoor gegevens verloren kunnen gaan. NTFS heeft extra zekerheid in de vorm van een transactielogboek. Dit logboek slaat van elk bestand de 'ongedaan maken'- en 'opnieuw uitvoeren'-informatie op. Als iets gebeurt tijdens het schrijven naar het bestand, kan verloren gegane informatie teruggehaald worden door middel van het transactielogboek. Het terughalen van gegevens met behulp van het transactielogboek is volledig automatisch; geen invoer van de gebruiker is vereist.


Met NTFS kan Windows XP partities van 200 MB tot 256 TB (1 TeraByte = 1024 GB) gebruiken. De maximum individuele bestandsgrootte is 16 TB. In FAT32 zijn deze maxima 2 TB en 4 GB respectievelijk, hetgeen de verbeterde flexibiliteit aangeeft met NTFS.


Door 64-bitadressering zijn clustergroottes kleiner in NTFS. Een harde schijf moet in clusters worden verdeeld om toegang tot een bestand te kunnen hebben. Elke cluster heeft een specifiek adres nodig. NTFS heeft 264 beschikbare adressen, terwijl FAT32 er slechts 232 heeft. Omdat elke cluster maar door één bestand mag worden gebruikt, kan er zich veel niet-gebruikte ruimte op een harde schijf bevinden, als een bestand niet elke cluster die hij gebruikt volledig vult. Het aantal cluster-adressen laten toenemen, laat de grootte van elke cluster afnemen, waardoor de hoeveelheid ruimte die verloren gaat wordt geminimaliseerd.


NTFS biedt bovendien extra veiligheid door extra kenmerken aan elk bestand en elke map toe te voegen. Naast de kenmerken die worden gebruikt in FAT (verborgen, alleen-lezen, systeem, en archief), kun u andere gebruikers toegang tot, of het wijzigen of verwijderen van bepaalde bestanden toekennen of weigeren. In de Home Edition van Windows XP zijn deze veiligheidskenmerken beperkt tot de map Mijn documenten van elke gebruiker. De Windows XP Professional edition verschaft deze mogelijkheden aan alle bestanden op een NTFS-partitie, wanneer eenvoudig delen van bestanden is uitgeschakeld in de map-opties.


Door middel van schijfcompressie kunt u ruimte besparen op uw harde schijf door specifieke bestanden, mappen of besturingsprogramma's te selecteren om gecomprimeerd te worden. Ongelijk hulpprogramma's zoals ZIP of ARJ, is NTFS-schijfcompressie volledig inzichtelijk voor de gebruiker omdat het wordt uitgevoerd op systeemniveau. Schijfcompressie was ook beschikbaar in MS-DOS 6 en later, maar dit werkte alleen voor gehele stations. De compressie die gebruikt wordt door NTFS is meer verfijnd: compressie kan worden in- of uitgeschakeld voor elke aparte map. Dit voorkomt dat compressie wordt toegepast op mappen waarin het zinloos is.

Veel gecomprimeerde bestanden toepassen kan prestatieverlies veroorzaken, omdat elk bestand moet worden uitgepakt terwijl het wordt geopend. Op snelle machines is prestatieverlies verwaarloosbaar; op trage systemen die zich in de buurt van de minimum systeemvereisten voor Windows XP bevinden, kan de vertraging merkbaar zijn.


Schijfquota kan worden toegepast om de hoeveelheid ruimte van een harde schijf, die een gebruiker mag gebruiken, te beperken. Dit voorkomt dat gebruikers de ruimte op de harde schijf, die beschikbaar moet zijn voor alle gebruikers, volmaken. Alleen beheerders kunnen een quotum instellen voor de gebruikers van een systeem.
Vele oude hulpprogramma's voor de harde schijf die ontwikkeld zijn voor Windows 9x kunnen niet juist blijken te werken op NTFS. Vanwege de andere structuur van NTFS, zijn Windows 9x en MS-DOS niet in staat om NTFS-partities te lezen.

Als je de mappen niet wilt delen dan moet je op de pc waarop die mappen staan de schijf / mapjes NIET delen, ze worden dan nie zichtbaar / benaderbaar vanaf die andere pc.


Samengevat :

Ingebouwde auto-recovey, checkdisk is niet meer nodig.

Ingebouwde compressie (als file attribuut).

Ingebouwde beveiliging per gebruiker.

Mogelijkheid tot encryptie met EFS (Encrypting File System) (als file attribuut).

Veel efficiënter voor grote harde schijven omdat de clustergrootte maar 512 bytes bedraagt.

Veel sneller op grote harde schijven door een ander allocatiesysteem.

Instellen van user quota’s.
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan