Ik heb dit ergens gevonden,
Misschien helpt dat je:
POWERPOINTPRESENTATIES: hoe blijven ze zo klein mogelijk?
Met Powerpoint kun je de mooiste presentaties maken, met foto’s, tekst, geluiden en eventueel allerlei show-elementen. Maar het grote nadeel van Powerpoint is dat het al snel heel groot wordt. En dat is lastig wanneer je je presentatie op schijfje wil zetten of wanneer anderen de presentatie moeten downloaden van het internet (bijv. via Blackboard). Het is belangrijk een aantal zaken in de gaten te houden wanneer je Powerpointpresentaties maakt.
Afbeeldingen
Powerpointpresentaties worden voornamelijk te groot door te grote afbeeldingen (scans, foto’s, screenshots e.d.). Een snelle manier om erachter te komen welke afbeeldingen in je Powerpointpresentatie te groot zijn, is de presentatie te openen en hem op ‘Slide view’ te hebben. Wanneer je door de slides ‘bladert’ via Page Down en merkt dat sommige afbeeldingen niet meteen op het scherm verschijnen, maar het een fractie van een seconde te lang duurt, heb je grote kans dat deze afbeeldingen de grootte van de presentatie nadelig beïnvloeden. Hier volgt een aantal tips om afbeeldingen op hanteerbare grootte te houden.
Voor het scannen van foto’s is het belangrijk je te houden aan de richtlijnen uit de scan-handleiding, die te vinden is op archeologie/digitale leermiddelen, maar ook op de webpagina van de faculteit, via Informatie voor Medewerkers > ICT & O.
De afbeeldingen moeten een afmeting hebben die past bij het scherm waarop de presentatie getoond gaat worden, in de meeste gevallen gaat het om schermen met een resolutie van 600 bij 800 pixels, maar met het oog op toekomstige verbeteringen in schermresolutie, zou je de afbeeldingen ook ongeveer 768 bij 1024 kunnen maken. Grotere afmetingen hebben geen zin en maken de afbeeldingen onnodig groot in bytes en de Powerpointpresentaties veel te traag. Dit ‘resizen’ doe je in een teken- of fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop of Paintshop Pro. Zie hiervoor wederom de scanhandleiding.
Wanneer je de afbeelding over het hele scherm wil hebben, ‘size’ hem dan met een breedte van ongeveer 1000 pixels, de hoogte wordt dan vanzelf aangepast. Wanneer je echter al weer dat je afbeelding slechts een klein gedeelte van het scherm moet gaan beslaan, geef hem dan ook kleinere afmetingen mee: 750 pixels in de lengte voor een plaatje dat de helft van het scherm moet worden, 500 pixels in de breedte voor een plaatje dat slechts een kwart van het scherm moet vullen. Het heeft geen nut om afbeeldingen heel groot te laten, wanneer je ze toch verkleint in Powerpoint.
Het bewerken van afbeeldingen moet zoveel mogelijk gebeuren in graphics-software zoals Photoshop en Paintshop Pro, Powerpoint biedt daar overigens ook weinig mogelijkheden voor.
In de scanhandleiding wordt uitgebreid ingegaan op welke format het best is voor welke soort afbeelding. Denk ook aan de hoeveelheid kleuren die je gebruikt: voor de meeste kleurenafbeeldingen is 256(8 bit) of 65536(16 bit) echt voldoende: het is niet nodig de optie True Color (16 miljoen kleuren) te gebruiken. Voor zwart-wit afbeeldingen volstaat 16 kleuren, als er veel grijstinten zijn (zwart-wit foto’s), sla dan op als .gif (256 kleuren), gebruik .jpeg voor kleurenfoto’s.
Invoegen van afbeeldingen
Ook bij het invoegen van de afbeeldingen valt winst te boeken wat de omvang van de presentatie betreft. Powerpoint 97 en later comprimeren automatisch de afbeeldingen die je invoegt, oudere versies van Powerpoint (95 en eerder) doen dit niet.
Gebruik bij het invoegen van afbeeldingen altijd ‘Insert’ (of ‘Invoegen’) in de menubalk. Knippen en plakken of slepen vanuit andere programma’s levert veel grotere afbeeldingen op.
Wanneer je een afbeelding hebt bewerkt in een tekenprogramma, sla hem dan op als .gif of .jpeg/.jpg of een ander type en haal de afbeelding via Insert > Picture > From File binnen in de presentatie. Dit kan je presentatie 3x zo klein maken. Binnen dezelfde presentatie kun je wel plaatjes knippen en plakken, dit recyclen van je afbeeldingen helpt ook de grootte van je presentatie binnen de perken te houden.
Ook afbeeldingen uit de Clip Gallery maken de presentatie snel groter. Wanneer je dezelfde afbeeldingen invoegt via Insert > Picture > From file… wordt het veel minder groot.
Andere trucjes
In Powerpoint bestaat de mogelijkheid om presentaties snel op te slaan, maar presentaties die op deze manier worden opgeslagen, worden onnodig groot en kunnen hierdoor eerder fouten krijgen. Via Tools > Options kun je deze mogelijkheid uitzetten: haal het vinkje bij Allow Fast Saves weg.
Powerpoint 97 en 2000 slaan veel onnodige informatie op, ook nadat je afbeeldingen gewist hebt. Wanneer presentaties onredelijk veel ruimte innemen, kun je ook proberen het geheel onder een andere naam op te slaan, m.a.w.: wanneer een presentatie zo ‘explodeert’, kun je het bestand met File>Save as onder een andere naam opslaan. Dit is een raar trucje, maar het helpt wel: de presentatie kan tot 50% teruggebracht worden.
Afbeeldingen en teksten ‘ongroeperen’(ungroup) en dan hergroeperen (regroup) reduceert vaak ook de grootte van de hele presentatie.
Embedded objecten
Een andere bekende oorzaak van veel te grote Powerpointpresentaties, is het voorkomen van embedded objects. Dit zijn bestanden/afbeeldingen uit andere applicaties, bijvoorbeeld tabellen die je in Word of Excel hebt gemaakt en die je met Knippen en Plakken binnenhaalt. Denk goed na of je deze tabellen/grafieken niet op een andere manier kan weergeven, bijvoorbeeld door op Print Screen te drukken en in een tekenprogramma zoals Paint Shop Pro te open via ‘Paste as new image’(rechtermuisknop) en de gewenste afbeelding daaruit te snijden. Een andere optie is in Powerpoint een tabel te maken en daar de data in te voeren of te plakken met copy-paste.
Ook het gebruiken van bepaalde lettertypes geldt als embedded. Kijk dus voor je een bepaald lettertype gebruikt even bij C:\configuratiescherm\Lettertypen. De standaard lettertypes (Arial, Times New Roman) leveren over het algemeen weinig problemen op.
Als het dan nog te groot is…
Op meerdere schijfjes opslaan
Onder het File menu zit de mogelijkheid Pack and Go. Deze wizard comprimeert je presentatie en kopieert het naar zoveel diskettes als er nodig zijn. Hiervoor heb je wel PowerPoint 95 of nieuwer nodig.
In verschillende presentaties opslaan
Wanneer je presentatie erg lang is (bijv. Voor een collegeblok van 2 uur) is het wellicht een idee om hem op te splitsen in twee of meer delen, bijv. Voor en na de pauze of op onderwerp.