Tv programma's opnemen .

Status
Niet open voor verdere reacties.

Hansscheer

Terugkerende gebruiker
Lid geworden
24 jun 2001
Berichten
1.221
Hallo ,
Omdat tele2 stopt met het opnemen van programma's op de decoder ben ik overgestapt naar youfone in de veronderstelling dat dat bij hun wel kon . Er is wel een mogelijkheid om te bewaren tot 90 dagen echter dit werkt niet naar behoeven . Veel programma's worden niet opgenomen of verdwijnen .
Nu heb ik nog een hd-recorder en een humax uit mijn ziggo tijd . Is het mogelijk om met een van deze recorders toch programma's op te nemen ?
 
Ben geen klant van ziggo
Heb youfone
Een humax 5250
Een lg hard disk recorder
 
Dan heb je niets aan die humax.
 
Dus ik kan niet meer zoals vroeger programma's opnemen ?
 
Ziggo heeft Ziggo go, best handig, alles terug te zien maar op de commerciële alleen met reclame helaas,
waarom ooit eens daar weggegaan?

Dit werkt niet?
 
Zo'n capturekaart werkt toch alleen bij programma's zichtbaar op het scherm ?
 
@Hansscheer,

Capture card met 2x hdmi en 1x usb
Capture Card hdmi Input naar Tv ontvanger
Capture Card hdmi Output naar Tv
Capture Card usb naar bv laptop + OBS Studio = Opslag

Op Tv kan je van Ingangsbron wisselen tijdens een opname.
Je kan naar een andere app kijken .

Een Capture Card in combinatie met OBS Studio (gratis software) heb je controle over je opname en kan je je opgenomen video bewerken .
 

Opnemen met een tv-ontvanger met harde schijf​

Bepaal zelf hoelang je opnames bewaart. Je bent afhankelijk van tv-ontvanger.

Belangrijkste plus- en minpunten​

+ zelf bepalen hoe lang je opnames bewaart
+ ook opnames kunnen terugkijken als provider een storing heeft
- opnames kun je kwijtraken wanneer tv-ontvanger defect raakt
- hoeveel uur aan opnames je kunt opslaan afhankelijk van apparaat
- opnames alleen terug te kijken op 1 tv

Hoe werkt het?​

Digitale tv opnemen gaat makkelijk met een digitale tv-ontvanger met een ingebouwde harde schijf. Zo’n tv-ontvanger wordt ook wel ‘personal video recorder’ of PVR genoemd. De opnames worden lokaal opgeslagen op de harde schijf.

Voordeel is dat je zelf kunt bepalen hoelang je opnames wilt bewaren. Nadeel: wanneer het apparaat defect raakt, ben je de opnames kwijt. Daarnaast kun je de opnames alleen terugkijken op de televisie waarop het apparaat is aangesloten.

Met de meeste apparaten kun je minimaal 1 zender opnemen terwijl je tegelijkertijd een andere zender kijkt. Of 2 zenders wanneer je niet kijkt en de tv-ontvanger op standby staat.

Hoeveel uur je aan programma’s kunt opslaan hangt af van het apparaat. Het ligt aan de grootte van de ingebouwde harde schijf en of je zenders in HD opneemt of in lagere beeldkwaliteit. HD-zenders vragen meer opslagruimte dan zenders in sd (standard definition). Maar de meeste apparaten kunnen ruim tientallen uren aan opnames opslaan, ook in HD. Zolang je ook weleens opnames verwijdert, zal de schijfgrootte niet snel een beperking zijn.

Opnemen via tv zelf​

Geen tv-ontvanger nodig. Je kunt maar 1 zender tegelijk opnemen.

Belangrijkste plus- en minpunten​

+ geen tv-ontvanger nodig
+ alleen afstandsbediening van de tv nodig
- je kunt maar 1 zender tegelijk opnemen
- andere zender kijken dan je opneemt niet mogelijk
- opnames alleen terug te kijken op 1 tv

Hoe werkt het?​

Je kunt ook programma’s opnemen met je tv. Je hebt dan geen losse tv-ontvanger nodig. Op veel moderne tv’s kun je namelijk een losse harde schijf of usb-stick aansluiten. Hierop slaat de tv dan de opnames op.

Bij welke provider kan dit?​

Het kan alleen wanneer je tv kijkt via de ingebouwde digitale tuner van de televisie zelf. En dat is alleen mogelijk bij aanbieders van kabeltelevisie, zoals bij Ziggo of Caiway, bij satelliettelevisie via CanalDigitaal en met Digitenne van KPN. Bij alle andere providers heb je altijd een losse tv-ontvanger nodig om tv te kijken en op te nemen.

Wat heb je nodig?​

In je tv moet de juiste digitale tuner zijn ingebouwd. Vrijwel alle platte tv’s die de laatste jaren zijn verkocht hebben een tuner die geschikt is voor kabeltelevisie en Digitenne. Het gaat dan om DVB-C en DVB-T2.

Voor
TV ingebouwde tuner
satelliettelevisie is dit minder vanzelfsprekend en moet je goed naar de specificaties van de tv kijken. Check of er een zogenaamde DVB-S2-tuner in zit. Daarnaast moet de tv geschikt zijn om mee op te nemen. Al kunnen tegenwoordig vrijwel alle tv’s dat, op enkele uitzonderingen na. Hierover lees je meer bij de geteste tv's of vraag het na bij de fabrikant.

Afhankelijk van welk tv-abonnement en welke zenders je kiest heb je vaak nog een zogenaamde CI+ module met smartcard nodig. CI staat voor ‘Common Interface’). Sommige zenders en zenderpakketten worden versleuteld verstuurd door de provider. Zo’n CI+ module is nodig om deze versleuteling op te heffen. Lees meer over tv kijken met een CI+ module.

Losse harde schijf of usb-stick​

Vervolgens sluit je een (zelf aan te schaffen) losse harde schijf of usb-stick aan op de tv. Check in de handleiding van de tv welke usb-poort je moet gebruiken. Soms staat er ‘HDD’ bij.

In alle gevallen zal de tv eerst de aangesloten harde schijf of usb-stick formatteren. Daarbij gaan alle gegevens die er eventueel nog op staan verloren. Maak daarom eerst een back-up van de harde schijf of usb-stick als er nog gegevens op staan.

De gemaakte opnames zijn alleen terug te kijken op de tv waarmee de opnames zijn gemaakt. Je kunt dus niet de harde schijf naderhand op bijvoorbeeld je laptop of een andere tv aansluiten en daar de opnames te bekijken.

Let op: vaak worden er nog eisen aan de harde schijf of usb-stick gesteld. Deze mag bijvoorbeeld niet groter zijn dan 1 terabyte of moet juist minimaal 128 gigabyte groot zijn. Check van tevoren de tv-handleiding voor dergelijke beperkingen en eisen voordat je een losse harde schijf of usb-stick aanschaft.

Meer zenders tegelijk opnemen?​

Een belangrijke beperking is dat je maar 1 zender kunt opnemen. Tegelijk een zender opnemen en een andere zender kijken, kan alleen als je tv beschikt over zogenaamde dubbele tuners. Vrijwel alle grote merken hebben zulke tv’s in het aanbod. Het zijn vaak wel de duurdere (top)modellen.

CI


Let op: Neem je zenders op die je alléén kunt kijken met een CI+ module? Dan wordt het een stuk lastiger. Je hebt dan ook 2 CI+ modules met smartcard nodig en een tv waar 2 van zulke modules in kunnen. Alleen zijn er maar weinig tv’s die 2 aparte CI-ingangen hebben. Een aparte PVR gebruiken is dan veel makkelijker.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan