Mooier ? 64 is niet mooier.
In het laboratorium van (naam verwijderd) zijn de 32bit- en 64bit-versie van Windows XP Pro voor een grondige prestatievergelijking aan het werk gezet met 32bit-software. Het belangrijkste verschil tussen de twee besturingssystemen is dat de x64-versie meer dan twee gigabyte geheugen per proces kan aanspreken en dat er om 32bit-opdrachten geschikt te maken voor de 64bit-kernel gebruik wordt gemaakt van WoW64 (Windows on Windows 64). Daarnaast kan de 64bit-versie bij het gebruik van 64bit-software meer informatie per klokcyclus verwerken. Hierdoor zouden de prestaties beter moeten zijn dan de 32bit-versie van dezelfde software. Het belangrijkste nadeel van Windows XP Pro x64 is dat nog niet voor alle hardware 64bit-stuurprogramma's zijn uitgebracht. Vooral externe multimediaproducten en oudere apparaten moeten het regelmatig zonder stellen. Ook zijn er drivers die nog niet zijn uitontwikkeld en daarom niet optimaal presteren.
In de test mochten beide versies van Windows XP zowel hun kunsten laten zien op een single-core AMD FX-57 als op een dual-core X2 4800+. Beide processoren waren met twee keer 512MB DDR400-geheugen en een nVidia GeForce 6800GT-referentiekaart op een Asus A8N-SLI Deluxe geplaatst. De besturingssystemen kregen vervolgens een arsenaal gangbare testprogramma’s voor hun kiezen, terwijl (naam verwijderd) met stopwatch, frameteller en notitieblok de prestaties bijhield. De tests besloegen alle gangbare meetgebieden: beeldprestaties (DirectX 8-, 9- of OpenGL-gebaseerde games en benchmarks), audio- en videobewerking (DivX-, Xvid-, Ogg Vorbis- en mp3-encodering), gewone applicaties (Winrar, 3DS Max en ScienceMark) en synthetische uitdagingen (SiSoft Sandra en PCMark).
Nadat alle resultaten verzameld waren, bleek dat Windows XP Pro x64 vrijwel volledig identiek presteert aan de 32bit-versie. Ook het gebruik van een single- of dual-coreprocessor veranderde niets aan deze conclusie: zowel de FX-57 als de X2 4800+ presteerden vergelijkbaar in beide Windowsversies. (naam verwijderd) ziet daarom ook geen concrete reden om al over te stappen naar de x64 versie van Windows XP, tenzij gebruikers specifieke 64bit-applicaties willen draaien of software gebruiken die meer dan twee gigabyte werkgeheugen nodig heeft.