Waarom is internet explorer gratis?

Status
Niet open voor verdere reacties.

Mastertje

Gebruiker
Lid geworden
28 nov 2001
Berichten
876
Ik vroeg me opeens af waarom is internet explorer eigenlijk gratis? Micro$soft kan(kon) het net als office toch ook gaan verkopen?
 
Toen in 1995 het Internet een serieus netwerk was geworden, waardoor veel computergebruikers op een gemakkelijke manier veel informatie konden krijgen, was Netscape de enige serieuze webbrowser. Omdat de bouwers van Netscape vonden, dat het algemeen belang er mee was gediend, als iedereen vrij toegang tot het Internet kon hebben was die eerste webbrowser gratis.

Toen Microsoft in de zomer van 1995 Windows95 op de markt bracht, zag het bedrijf geen toekomst voor dat Internet. Toen al heel gauw bleek dat zij zich daarin danig vergist hadden, brachten zij wat later de eerste Internet Explorer uit. En om te concurreren met Netscape was ook hun browser gratis. Uiteindelijk heeft Microsoft daarmee Netscape uit de markt gedrukt.

Nog wat later maakt Microsoft de Internet Explorer tot onderdeel van hun nieuwe Windows-uitvoeringen, hij zat erbij ingebakken. En bleef dus in zoverre gratis, dat je wel voor het Windows-pakket moest betalen. De nieuwe Internet Explorer 7 is apart te downloaden, maar zal ongetwijfeld ingebouwd worden bij Vista. Net als Windows Media Player 11, tenzij de Europese Commissie Microsoft weer zal dwingen tot uitgifte van een Vista zonder IE7 en WMP11.

NB: de "erfenis" van Netscape wordt voortgezet door Mozilla Firefox, opnieuw een serieuze concurrent van Internet Explorer.
 
Laatst bewerkt:
Vind je het nog niet duur genoeg dan? En wat dacht je van msn Messenger? Outlook Express? Movie Maker... Als ze dat allemaal betaald zouden maken zou niemand natuurlijk meer voor Windows kiezen, wat overigens niet verkeerd zou zijn.
 
Als ze dat allemaal betaald zouden maken zou niemand natuurlijk meer voor Windows kiezen, wat overigens niet verkeerd zou zijn.
Maar waar zou je dan wél voor moeten kiezen? Dus een ander besturingssysteem, waar al die gratis programma's ook bij inbegrepen zijn of mee overweg zouden kunnen?
 
Van msn begrijp ik het wel, daar kunnen ze onderin nog adverteren en met hun tabs kunnen ze nog extra inkomsten genereren.
Ik denk nu niet als consument even maar ben gewoon benieuwd wat ze drijft om die programma's gratis aan te bieden. Dus jij gebruikt windows omdat IE en outlook er bijvoorbeeld standaard op zitten? Waarom zou die ander dat gratis aanbieden. Dus het is omdat het gratis was blijft het gratis? Of gaat het erom om de kans dat er andere software dan dat van micro$oft gebruikt wordt te verlagen?
 
Of gaat het erom om de kans dat er andere software dan dat van micro$oft gebruikt wordt te verlagen?
Uiteraard. Microsoft wil het liefste dat particulieren, het bedrijfsleven en de overheid niet alleen doorgaan met Windows te gebruiken, maar ook zoveel mogelijk andere applicaties van Microsoft. Want behalve Windows Live Messenger hebben we ook Windows Live Mail, waarbij ook de inkomsten van advertenties komen. Als je daar Windows Media Player 11 en Internet Explorer 7 bijtelt, zit je als gebruikers behoorlijk "vast" aan Microsoft. En zolang er geen serieuze concurrent opstaat, zal dat nog wel even zo blijven.
Die monopolie-positie wordt in ieder geval binnen de EU met argusogen bekeken en Microsoft heeft al een aantal flinke boetes opgelegd gekregen.
Of het bedrijf daar nu echt van wakker ligt...;)
 
Maar waar zou je dan wél voor moeten kiezen? Dus een ander besturingssysteem, waar al die gratis programma's ook bij inbegrepen zijn of mee overweg zouden kunnen?

Linux, een prima alternatief. Volledig gratis wat je van windows nou niet echt kan zeggen. standaard worden er 3 verschillende browsers geinstalleerd. Keuze zat. En voor een IE alternatief kan je in Mozilla een add-on installeren, IE tab. Verder zit de meeste software standaard geinstalleerd in Linux, van tekstverwerkers tot grafische programmas.

Het zal in het begin wennen zijn om er mee op te gaan omdat bijna iedereen Windows gewent is. Maar waarom 150€ of meer betalen voor een besturingssysteem als het ook gratis kan?
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan