Hoi Kim,
Hier
in deze reactie op het forum staat een verzamelingetje dingen die een rol spelen als je aan het prille begin van een website staat.
Het begint met een andere vraag, maar verder komen bij het (laten) maken van een mooie veel bezoekers trekkende site wel ongeveer dezelfde aandachtspunten kijken.
Hoei! :shocked:
Heb even de MovieMeter-site bekeken, die knalt er inderdaad nog al in, qua uitgebreidheid en technische toestanden. Die is ook niet even, plop, uit de grond gestampt, maar heeft er 10 (tien!) jaar over gedaan om zover te komen. Als je
de tijdlijn van MovieMeter bekijkt, krijg je een vermoeden dat er behoorlijk wat bloed, zweet en tranen naar de zee gestroomd zijn. Ook niet onbelangrijk: ze werken daar met een crew. Zonder betrouwbaar team lijkt het me onmogelijk om zoiets in de lucht te houden.
Dus even terug naar af. Hoe grootschaliger een site moet worden, des te dieper moet je jezelf in de ogen kijken "heb ik nu alles in kaart gebracht wat nodig is om dit project te laten lukken?". Want het zou zonde van de investering (tijd, geld, enz.) zijn, als het ergens voorspelbaar op zou kunnen mislukken.
Als je een krijgsplan hebt: goed op papier zetten, benodigdheden op een rijtje (tijd, geld, know-how, spullen, enz.), sluitende begroting maken, vraagpunten erbij zetten ("nog na te gaan ..."), alle vraagpunten systematisch tot antwoordpunten maken, weekje niets aan doen, fris er tegenaan kijkend nog eens kritisch tegen het licht houden, en pas bij een volmondig "ja!" gaan beginnen.
Ik zou zeker zo'n projectplan ook eens laten lezen aan iemand die er verstand van heeft en vaker met het bijltje heeft gehakt. Nog beter: verschillende van dat soort iemanden. Want wat voor de één zó vanzelfsprekend is, dat het er niet in hoeft te staan, kan voor iemand anders een valkuil geweest zijn waar hij/zij met volle vaart in is gestapt.
Verder maakt het natuurlijk ook een groot verschil voor de risico's, of het een site zou worden die je voor de hobby wilt oprichten (en die best een beetje verliesgevend mag zijn: "hobbykosten"), of dat de site als een (gedeeltelijke) broodwinning zou moeten gaan functioneren. Bij het laatste zit er altijd een aanloop-periode in die wel (pittig) geld vraagt, maar nog helemaal niets oplevert.
In de tussentijd wil je natuurlijk ook boterhammen eten!
Tenslotte, als je in de website-bussiness wilt gaan, is het helemaal niet verkeerd om eerst zelf eens een (om te beginnen: simpele) website te gaan bouwen. Dan merk je uit eigen ervaring wat voor type dingen er aan vast zitten, en waar je tegenaan kunt lopen.
Zo kom je er ook achter wat een professional te bieden moet hebben, als je die ooit eens zou willen inschakelen.
En misschien vind je het webbouwen wel zo leuk, dat je na een tijd zelf die professional bent geworden.
Dat is dan wel zo goedkoop, want professionals vragen professionele tarieven!
Met vriendelijke groet,
CSShunter