Helpmij.nl
Helpmij.nl
Helpmij.nl

Quote

Weergeven resultaten 1 tot 16 van 16

Onderwerp: Soms wel en soms geen video-output bij opstarten

  1. #1
    Mega Senior pilootnour5's avatar
    Geregistreerd
    22 november 2008
    Locatie
    Rotterdam
    Vraag is niet opgelost

    Soms wel en soms geen video-output bij opstarten

    Beste lezers,

    Ik heb zelf een PC samengesteld en in elkaar gezet (onderdelen staan verderop omschreven) en ik loop daar helaas tegen het volgende probleem aan. Bij het opstarten van de computer is er vaak sprake van geen video output op mijn monitor te zien. De verlichting binnen de kast gaat wel aan, en alle fans draaien dan gewoon. Als ik de computer dan zo'n 4-5 keer uit- en aanzet, dan komt er uiteindelijk wél video output, en start de computer zonder enig probleem op. Ik heb de computer nu zo'n 2 dagen aangelaten en heb verder geen problemen ondervonden. Het gaat dus echt puur om het opstarten. Ik weet ook niet precies waar ik het probleem moet zoeken, dus ik heb veel van de bekabeling en de videokaart losgehaald en opnieuw vastgezet, zonder succes. Ook de RAM sticks opnieuw erin gezet, maakt geen verschil. In de bios staat de videokaart ingesteld als initiele output, dus de interne kaart wordt als het goed is niet gebruikt. Ik heb wel geprobeerd om de monitor aan de interne graphics aan te sluiten om te kijken wat er zou gebeuren maar dan krijg ik helemaal nooit output (wat ik ook zou verwachten).

    Mijn samenstelling
    - Gigabyte Aorus x570 Elite moederbord
    - AMD Ryzen 7 3700X
    - EVGA nVidia GTX 1080 Ti
    - 32GB Vengence RAM (2x16)
    - Corsair RM750 PSU voeding
    - Samsung Evo 970 1TB M.2

    Iemand tips om te achterhalen waar het probleem zit? Ik kan opvallend weinig vinden op andere fora en hier over dit specifieke probleem, en volgens mij is dat geen goed nieuws.
    Laatst aangepast door pilootnour5 : 2 augustus 2020 om 14:31 Reden: Merk videokaart aangevuld

  2. #2
    Giga Senior Scrapheap's avatar
    Geregistreerd
    15 mei 2015
    Locatie
    Zeewolde
    Dat je op de I/O video-uitgang geen signaal hebt is logisch:
    De R7 3700X heeft geen GPU en het moederbord ondersteunt die I/O uitgang alleen voor
    For 2nd Generation AMD Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics processors/AMD Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics processors only.
    Setup ziet er verder keurig uit
    Voeding mag het probleem niet zijn, SSD eigenlijk ook niet.

    Jammer dat je het merk & type van de geheugenbanken niet opgeeft...

    Door jouw omschrijving ga ik denken aan een mogelijk UEFI probleem, controleer bij Gigabyte of er een nieuwere, ge-update versie is ..?
    Controleer ook de firmware-versie van de SSD.
    Nvidia heeft geruime tijd problemen gehad met de drivers van de top-kaarten, ik weet niet of ze die op dit moment onder controle hebben.
    Het kan echter geen kwaad om de driver eens volledig te verwijderen m.b.v. DDU en deze na herstart zelf handmatig te installeren.
    En met handmatig bedoel ik dan de "aangepaste / geavanceerde" installatie, dus niet de Xpress installatie.
    Als je voor Aangepast kiest krijg je een scherm met onderdelen die standaard geïnstalleerd worden.
    Haal daar alle vinkjes weg behalve die van de driver zelf ( dus 3D Vision, Geforce Xperience, PhysX etc uit zetten ).

    Kijk eens of dat verbetering in het opstartgedrag oplevert....?
    Als dit allemaal niks oplevert zou ik het zo 1,2,3 even niet weten....

  3. #3
    Moderator
    Verenigingslid
    jackall's avatar
    Geregistreerd
    11 februari 2002
    Locatie
    zeezijde des lands
    Ik heb wel geprobeerd om de monitor aan de interne graphics aan te sluiten om te kijken wat er zou gebeuren maar dan krijg ik helemaal nooit output (wat ik ook zou verwachten).
    Is ook het eerste wat ik zou doen, maar dat werkt alleen als je de losse kaart er uit haalt, de interne wordt namelijk automatisch uitgeschakeld wanneer je een losse kaart er insteekt.
    2 andere opties, kabels controleren, voeding(PSU)

    Er zijn meerdere types 1080Ti, niet duidelijk is welke jij exact hebt.
    Las op hardwareinfo van ruim 1,5 terug dat er heel veel problemen waren met de 1080Ti kaarten.
    Als ik niet reageer betekent dat niet dat ik het niet gelezen hebt.

  4. #4
    Mega Honourable Senior Member RogerS's avatar
    Geregistreerd
    2 maart 2009
    Nog iets wat informatie kan opleveren. Als de computer zonder beeld opstart. Wacht dan eens een minuut of twee en druk kort op de uit knop. Gaat de computer meteen uit dan komt hij inderdaad niet door UEFI en is het mogelijk een hardware issue. Duurt het langer 10-30 seconden (of meer) dan is Windows blijkbaar wel gestart en is het eerder een software probleem (begin te zoeken bij de Nvidia drivers). Vooral het 3D onderdeel van de driver geeft nogal eens problemen.
    Zoekt en gij zult vinden. Vindt gij het niet, dan is het zoek.

  5. #5
    Mega Senior pilootnour5's avatar
    Geregistreerd
    22 november 2008
    Locatie
    Rotterdam
    Super! Bedankt iedereen voor het meedenken. Ik ga bovenstaande eens proberen en dan kom ik er op terug als ik meer (of niet?) weet!

    Edit: Om mijn post nog aan te vullen: de videokaart is een EVGA.
    Laatst aangepast door pilootnour5 : 2 augustus 2020 om 14:30

  6. #6
    Mega Senior pilootnour5's avatar
    Geregistreerd
    22 november 2008
    Locatie
    Rotterdam
    Quote Origineel gepost door Scrapheap Bekijk Bericht
    Door jouw omschrijving ga ik denken aan een mogelijk UEFI probleem, controleer bij Gigabyte of er een nieuwere, ge-update versie is ..?

    Controleer ook de firmware-versie van de SSD.
    De bios draait momenteel versie F11, de eenna laatste versie, want de nieuwste is F20. Zou dat helpen om de bios te updaten hiermee? Wil niet onnodig risico lopen door deze te updaten, overal zie ik 'warnings' als het gaat over bios updaten.

    Ik wist niet dat SSDs ook firmware draaiden... Heb de software hiervoor van Samsungs website gedownload, blijkt al wel de nieuwste te zijn dus daar ligt het niet aan.

  7. #7
    Mega Senior pilootnour5's avatar
    Geregistreerd
    22 november 2008
    Locatie
    Rotterdam
    Even een update:

    Ik heb de BIOS geupdatet naar de laatste versie (F20). Het probleem is nog steeds aanwezig.

    Om antwoord te geven op RogerS: Als de PC wél opstart met output, dan gaat mijn toetsenbord met LED na zo’n 10s aan als ik in Windows kom. Als de PC niet opstart met output, dan gaat mijn toetsenbord NIET aan. Het uitzetten met de knop moet overigens wel door deze ingedrukt te houden. Eenmalig kort indrukken doet niks.

    Ik weet nog steeds niet precies waar ik het probleem moet zoeken, maar ik zie inderdaad meer over dit type probleem bij GTX 1080 Ti kaarten. Ik zou het kunnen aantonen/uitsluiten door een andere videokaart in mijn machine te stoppen, echter heb ik deze niet. Ik heb ook geen andere PC waar ik de 1080 Ti in zou kunnen doen om het op die manier te testen. Als het het moederbord is, dan kan ik die terugsturen want dan is het een DOA. De videokaart is niet nieuw overigens (enige onderdeel van de hele PC die ik heb overgenomen van iemand).

    Zijn er nog tips? Ik ga vanavond even de DDU proberen en zal daarover dan nog een update schrijven.

  8. #8
    Tera Honourable Senior Member
    Geregistreerd
    30 december 2005
    Zou de videokaart omruilen voor een ander merk, schijnt bij dat merk vaker voor te komen.
    https://www.google.nl/search?source=...4dUDCAY&uact=5
    We zijn niet helderziend en glazen bollen zijn erg zeldzaam, geef ons informatie a.u.b., gebruik Speccy
    https://www.piriform.com/speccy/download

    https://www.piriform.com/docs/speccy...ile-to-the-web

  9. #9
    Giga Senior Scrapheap's avatar
    Geregistreerd
    15 mei 2015
    Locatie
    Zeewolde
    UEFI-versie kan wel degelijk verschil maken, met name met de high-end videokaarten.
    Wat betreft die waarschuwingen:
    in het verleden kon dat dode moederborden opleveren als het flashen, om wat voor reden dan ook, fout ging.
    Tegenwoordig is dat risico minimaal, dit moederbord beschikt over Gigabyte Q-Flash Plus en @BIOS utility ( in het app-centre ).
    Daarnaast beschikt het bord over DualBIOS dus het risico dat je met een onbruikbaar bord komt te zitten is zo goed als nul.
    Ik zou de poging wagen.

  10. #10
    Tera Honourable Senior Member
    Geregistreerd
    30 december 2005
    Ik zou de poging wagen.
    Ik heb de BIOS geupdatet naar de laatste versie (F20).
    Hu? staat al de laatste versie op wat geen oplossing is.
    We zijn niet helderziend en glazen bollen zijn erg zeldzaam, geef ons informatie a.u.b., gebruik Speccy
    https://www.piriform.com/speccy/download

    https://www.piriform.com/docs/speccy...ile-to-the-web

  11. #11
    Mega Senior pilootnour5's avatar
    Geregistreerd
    22 november 2008
    Locatie
    Rotterdam
    Mijn verdenking verschuift toch richting de videokaart. Ik moet maar eens even een andere regelen waarmee ik het kan testen. Als de pc wel opstart met een andere videokaart, dan zit het probleem dus in de 1080 en niet in het moederbord.

    Wordt vervolgd.

  12. #12
    Giga Senior Scrapheap's avatar
    Geregistreerd
    15 mei 2015
    Locatie
    Zeewolde
    @ L.P.: ik had mijn reactie al geschreven toen ik werd weggeroepen en heb deze pas later verstuurd, nadat TS de flash had uitgevoerd, vandaar dat mijn reactie te laat werd geplaatst.

    Een high-end videokaart overnemen blijft altijd een risico..
    Heb je die kaart voor aanschaf werkend gezien..?
    Zo niet, dan afblijven....iemand doet zo'n high-end kaart niet voor niets weg...
    Nu maar hopen dat je via garantie nog iets kunt, via leverancier of fabrikant maar dan heb je hoogstwaarschijnlijk wel de originele aankoop-factuur nodig.

  13. #13
    Mega Senior pilootnour5's avatar
    Geregistreerd
    22 november 2008
    Locatie
    Rotterdam
    Quote Origineel gepost door Scrapheap Bekijk Bericht
    @ L.P.: ik had mijn reactie al geschreven toen ik werd weggeroepen en heb deze pas later verstuurd, nadat TS de flash had uitgevoerd, vandaar dat mijn reactie te laat werd geplaatst.

    Een high-end videokaart overnemen blijft altijd een risico..
    Heb je die kaart voor aanschaf werkend gezien..?
    Zo niet, dan afblijven....iemand doet zo'n high-end kaart niet voor niets weg...
    Nu maar hopen dat je via garantie nog iets kunt, via leverancier of fabrikant maar dan heb je hoogstwaarschijnlijk wel de originele aankoop-factuur nodig.
    Ik heb hem niet werkend gezien, heb hem gratis mogen overnemen van een vriend. Wat dat betreft geen man overboord. Ik denk dat er qua garantie weinig kans van slagen is. Echter, ik wil wel zeker weten waar het probleem zit, want als het tóch het moederbord is, dan kan ik wel aanspraak maken op garantie aangezien die wel nieuw is. Enige oplossing is toch even een andere videokaart erin zetten en kijken of die wel altijd opstart.

  14. #14
    Giga Senior Scrapheap's avatar
    Geregistreerd
    15 mei 2015
    Locatie
    Zeewolde
    Tja, het is dat je ruim 100 Km hier vandaan zit anders had ik er wel 1 voor je gehad om te testen, wel geen 1080 Ti maar een ouder model....

  15. #15
    Giga Honourable Senior Member maestro12's avatar
    Geregistreerd
    2 januari 2001
    Locatie
    Roosendaal
    Heb je oude pc niet meer?
    Mocht daar nog een kaart inzitten kan je die gewoon proberen.

  16. #16
    Mega Senior pilootnour5's avatar
    Geregistreerd
    22 november 2008
    Locatie
    Rotterdam
    Quote Origineel gepost door maestro12 Bekijk Bericht
    Heb je oude pc niet meer?
    Mocht daar nog een kaart inzitten kan je die gewoon proberen.
    Had hiervoor geen PC, heb deze speciaal aangeschaft voor games. Gebruik 'in het dagelijks leven' enkel Mac. Ik heb geregeld dat ik een andere GPU kan testen. Dat zal ergens volgende week zijn. Ik zal de uitkomst hier uiteraard ook delen.
    Laatst aangepast door pilootnour5 : 4 augustus 2020 om 19:20

Berichtenregels

  • U mag geen nieuwe vragen starten.
  • U mag niet reageren op berichten.
  • U mag geen bijlagen versturen.
  • U mag uw berichten niet bewerken.
  •  
Helpmij.nl
Helpmij.nl

Helpmij.nl

Regels
Help

Helpmij.nl en business

Partners
Sponsoren