• Privacywetgeving
    Het is bij Helpmij.nl niet toegestaan om persoonsgegevens in een voorbeeld te plaatsen. Alle voorbeelden die persoonsgegevens bevatten zullen zonder opgaaf van reden verwijderd worden. In de vraag zal specifiek vermeld moeten worden dat het om fictieve namen gaat.

Average if met meerdere kolommen gebruiken

Status
Niet open voor verdere reacties.

JuulvHeugten

Nieuwe gebruiker
Lid geworden
20 dec 2016
Berichten
2
Beste excel specialisten,

Ik probeer voor mijn baas een rapportage te maken. Ik heb een grote datasheet met percentages, die in klassen verdeeld zijn. nu wil ik graag in een grafiek het gemiddelde per klasse weergeven. Als ik dat handmatig doe is dat geen probleem, maar de klassen willen nog wel eens veranderen. Ik wil dus graag dat wanneer een klasse aangepast wordt, dat de percentages die erachter staan automatisch meegeteld worden in het gemiddelde van de nieuwe klasse.

Ik heb al zitten stoeien met averageif (ik gebruik de engelse versie), maar die houdt rekening met 1 kolom getallen. Ik heb er meerdere, 14 om precies te zijn in dit voorbeeld. Nu lukt het me wel om eerst van deze 14 getallen een gemiddelde uit te rekenen, en vervolgens de averageif formule toe te passen, maar dat geeft een onjuist beeld. De gemiddelde score komt dan andesr uit.

Is er een mogelijkheid om te doen wat ik wil doen? In de bijlage een voorbeeldbestand, dan wordt het wellicht iets duidelijker. Onderaan heb ik de gemiddelden handmatig berekend, en daarnaast de averageif gebruikt op een hulpkolom (kolom T). Je ziet dat het niet dezelfde waarden zijn. Idealiter zoek ik dus een soort averageif formule die met meerdere kolommen kan werken.

Bekijk bijlage voorbeeld.xls

Als er nog vragen zijn hoor ik dat graag!
 
Met er een autofilter op te zetten kan je de controles doen,
dan zie je dat kolom T de juiste waarden vertoont en dat er in de handmatige berekening enige hiaten zitten.
 
Een voorstel om de gemiddelden te berekenen zonder hulpkolom...
Code:
(NL) E89: =SOM(SOM.ALS($A$2:$A$83;$B89;VERSCHUIVING($C$2:$C$83;;RIJ($1:$14)-1)))/SOM(AANTALLEN.ALS($A$2:$A$83;$B89;VERSCHUIVING($C$2:$C$83;;RIJ($1:$14)-1);">=0%"))
(EN) E89: =SUM(SUMIF($A$2:$A$83,$B89,OFFSET($C$2:$C$83,,ROW($1:$14)-1)))/SUM(COUNTIFS($A$2:$A$83,$B89,OFFSET($C$2:$C$83,,ROW($1:$14)-1),">=0%"))
Betreft matrixformules, d.w.z. afsluiten met Control+Shift+Enter na invoeren/wijzigen.
 

Bijlagen

  • voorbeeld (AC).xlsx
    33,7 KB · Weergaven: 22
Laatst bewerkt:
Super, dat heeft me goed geholpen! ik heb de formule ingebouwd in het totale bestand, en het werkt naar behoren. Duizend maal dank!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan Onderaan