@nossie :
bovenstaande antwoorden zijn gedeeltelijk correct maar ook deels onnodig en / of incompleet / niet helemaal correct:
de situatie is als volgt:
Maak gewoon met de backup tool van Windows 7 een systeemkopie op een externe harrdisk, daar heb je geen software van derden voor nodig. Let op : géén bestandsbackup, maar een systeemkopie! Windows zal straks op die nieuwe schijf de image keurig netjes terug gaan zetten. Het interesseert Windows niet echt of dat een andere schijf is of niet. Wél wil Windows de nieuwe schijf C noemen. Reden? De backup is 'genomen' van C en dús wordt bij het terugzetten de nieuwe schijf met een C van 40 giga ingedeeld.
Eenmaal de nieuwe harddisk geplaatst, start je op met de Windows 7 schijf en dan kies je voor het terugzetten van een systeemkopie. (Zonder Windows schijf zal de machine niet starten want op de nieuwe schijf staat immers geen Windows, de hdd is leeg.)
Wel zijn er een paar aandachtspuntjes / vragen : de huidige schijf van 40 giga is er één die niet of wel is opgedeeld in partities?
Als die niet is opgedeeld dan gaat de Windows backup het simpelst. Stel de huidige harddisk heeft momenteel een vrije ruimte van bijv. 10 giga. Als je dan een nieuwe hdd koopt en plaatst en stel dat die nieuwe 500 giga is, dan zal je zien dat na het terugzetten van de backup er een C schijf is van 40 giga waarvan 10 giga vrij is. Daarnaast zal je in schijfbeheer niet toegewezen schijfruimte aantreffen van (ongeveer) 430 giga. Die ruimte moet even binnen schijfbeheer worden toegewezen en dan heb je een harddisk die verdeeld is in 2 partities : 1 C schijf van 40 giga en 1 ?? schijf van 430 giga. (Die ?? schijfletter wordt door Windows zelf toegewezen, maar kan je heel simpel zelf van letter veranderen)
Mocht je mijn reactie qua telling kritisch volgen dan rijst wellicht de vraag waarom een hdd van 500 giga met 2 nieuwe partities opgeteld niet 500 is. Dat heeft alles te maken met het feit dat 1 MB geen 1000 Kb is maar 1024 Kb. Als je het e.e.a. doorrekent dan betekent het dat een schijf van 500 giga een 'echte' opslagruimte heeft van om en nabij de 470 giga. Die waarde van 500 is een verkoopgetal. Dat kun je heel in de verte vergelijken met een automotor waarvan in de folder staat dat het een 2 liter motor betreft, terwijl op het kentekenbewijs de cilinderinhoud vermeld staat als 1978 cc.
Enne, last but not least : is het hele systeem wel berekend op een hele grote harddisk, m.a.w. kan het bios wel een hele grote schijf aan? Een systeem met een hdd van 40 giga is naar mijn mening een systeem dat al minimaal een jaar of 10 oud is??