• Privacywetgeving
    Het is bij Helpmij.nl niet toegestaan om persoonsgegevens in een voorbeeld te plaatsen. Alle voorbeelden die persoonsgegevens bevatten zullen zonder opgaaf van reden verwijderd worden. In de vraag zal specifiek vermeld moeten worden dat het om fictieve namen gaat.

Berekend veld in gecombineerde draaitabellen

Status
Niet open voor verdere reacties.

namruuh

Gebruiker
Lid geworden
25 okt 2006
Berichten
43
Ik heb op basis van drie tabellen een draaitabel gemaakt in Excel 365:
- 1 tabel met facturen
- 1 tabel met inkooporders
- 1 tabel met sleuteldata om bovenstaande aan elkaar te koppelen

Alledrie zijn ze gecombineerd in een draaitabel met relaties naar de sleuteldata, en de facturen en inkooporders worden netjes bij elkaar weergegeven. So far so good.

Echter, ik wil nu gaan rekenen met de waarden in die draaitabel (per periode inkooporders van facturen aftrekken), maar de optie 'berekend veld toevoegen' is niet beschikbaar. Enig ge-google later zie ik dat dat dit blijkbaar niet mogelijk is: gecombineerde tabellen en berekende velden.

Hoe kan ik dit alsnog voor elkaar krijgen? Iemand een tip?

edit: bijlage toegevoegd als voorbeeld. Het gaat om tabblad 'draaitabel', waar ik het verschil tussen kolom B en C wil berekenen
 

Bijlagen

  • DT berekenen.xlsx
    191,3 KB · Weergaven: 43
Laatst bewerkt:
Waar blijft het voorbeeldje? Of verwacht je van ons dat we het eerst gaan nabouwen? Dan heb ik namelijk een lichte teleurstelling voor je :).
 
Die berekende velden vind ik altijd speciaal, steeds een vorm van hogere wiskunde, die niet altijd netjes doen of reageren zoals je verwacht.
Mogelijks een punt van zwakte van mezelf, maar het is meestal eenvoudiger om het probleem bij de bron aan te pakken.
Dus in je tabellen factuur en IO zal er ook ergens een element "periode" (jaar, kwartaal, maand of combinatie) zijn.
Op een bepaald moment wil je dan (met een slicer of anders) in je draaitabel gaan filteren, dan zou in je tabellen een kolom "berekend veld" moeten zijn, die op "WAAR" of "ONWAAR" zou moeten komen te staan en die zou dan de goeie basis moeten zijn om je gecombineerde draaitabel dat laatste goeie duwtje in de rug te geven. Dat dit goeie resultaten zal geven voor som of aantal, ja, voor gemiddelden, unieke aantallen en die reeks van statistische functies, daar twijfel ik aan.
Dat je die "berekende kolom" in je 2 tabellen niet zomaar los uit je pols kan schudden, daar ben ik ook mee akkoord en als je in je slicer straks je keuze aanpast, dat je dan vermoedelijk de boel een 2e trigger (via VBA) zal moeten geven, dat vermoed ik ook.

Ik sta nog in mijn kinderschoenen ivm. de (oneindige?) mogelijkheden van PQ, maar aangezien je over 365 praat, heb je alle tools ter beschikking.
Dus is het misschien het moment om je tot die specialisten ter zake te richten, want die doen dat vermoedelijk in een paar stappen.
Op voorwaarde natuurlijk dat er ook een kolom "periode" in je 2 tabellen voorkomt.
 
Klopt, er zitten ook periodes in, maar voor het kunnen rekenen met de waarden uit 2 tabellen is dit niet nodig denk ik. Voor het voorbeeld maakt het niet uit toch?

Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt met WAAR of ONWAAR in deze context? Een berekening geeft een getal, geen WAAR of ONWAAR? Of mis ik iets?

PQ (= Power Query?) heb ik geen ervaring mee eerlijk gezegd. Als iemand me daarmee een zetje in de goeie richting kan geven, graag natuurlijk!
 
Nu zie ik ook dat ik het me te moeilijk zou maken met zo'n berekende kolom.
Er blijft het feit dat je aan iedere factuur en aan ieder inkooporder toch een datum zal moeten plakken en op basis daarvan kan je toch 2 slicers aan je draaitabel toevoegen zou ik denken.
Dan kan je alle kanten uit, geen PQ nodig.

Soory, ik trek mijn staart in, ik heb wat lopen te stoeien met je voorbeeld en krijg het niet aan de praat.
 
Laatst bewerkt:
Is niet zo heel moeilijk met PQ. (Is zelfs mij gelukt):D Voor de helpers is het makkelijker als je eenduidige kolomnamen gebruikt dan is het eenvoudiger om de juiste relaties te leggen.
 

Bijlagen

  • DT berekenen.xlsx
    226,9 KB · Weergaven: 42
Laatst bewerkt:
Je hebt de gegevens met Power Query geladen in het datamodel (Power Pivot) en daar de relaties gelegd. Dan kun je met Dax measures maken en die in je draaitabel gebruiken.

Heb je de koppeltabel handmatig gemaakt? Daar kun je Power Query voor gebruiken. De sheet met de koppeltabel is dan niet nodig.
 

Bijlagen

  • DT berekenen.xlsx
    199,8 KB · Weergaven: 66
Het resultaat is inderdaad precies wat ik zoek, maar Power Query en Power Pivot zijn nieuw voor mij. Ik ga er eens induiken om te kijken of ik het na kan maken, dank je!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan