Casemodding->Fancontroller

Status
Niet open voor verdere reacties.

Ronald61

Gebruiker
Lid geworden
26 nov 2000
Berichten
704
De meeste geluid wordt bij mij veroorzaakt door de fan in de voeding. De andere fan's zijn vrijwle geluidloos.
De fan in de veoding heb ik al verwisselt voor een stillere Zahlman, maar toch blijft het geluid me irriteren.
Nu wil ik ook zo'n baybus gaan plaatsen, zodat ik de fansnelheid kan reguleren.

1. Maar wat gebeurt er als de voeding door een te lage fansnelheid oververhit raakt?

2. Gebeurt dit gauw?

3. Is dat te voorkomen door een soort thermische beveiliging, waardoor bij oververhitting van de voeding ofhet systeem uitschekelt of de fan op volle snelheid gaat draaien?Ron
 
Je kan de fan in je voeding ook gewoon op 7V laten lopen, daar hoef je geen omslachtige baybus voor te maken.

Wat gebeurt er als de voeding oververhit raakt? Als het echt erg wordt brandt hij door.. Maar dat zal zeker niet snel gebeuren.
 
Hoe krijg ik die voeding dan op 7 volt?
De Zahlman voeding wordt nl. niet aangedloten op een connector in het voedingshuis zelf.
Die Zahlman heeft gewoon een connector zoals de ander harware (4 pennetjes) en wordt aangesloten op één van de vele aansluitingen die uit het voedingshuis komen.
Ik zie dus geen mogelijkheid voor een lager toerental.

Ron
 
Is het een Zalman voeding of enkel een Zalman-fan in de voeding?
 
Dan kan je die ZAlman fan gewoon op 7V laten lopen, hier zie je hoe je tewerk moet gaan.
 
bedankt,
ik ga nu meteen aan de slag

thanks voor de spellingscontrole
 
Zo bedankt zeg.
gelukt en het verschil is formidabel!!!

De fan draait nu op 5 volt en dat scheelt aanzienlijk in het geluid, zelfs zo dat nu de processorfan de boventoon heeft.
Maar goed, de temp van m'n Athlon processor is zo'n 55 tot 58 graden. Lijkt mij niet raadzaam om die dus op 7 of 5 volt te gaan zetten.
 
ja, dat is een kwestie van checken zeker?

Ik heb de PC een tijdje zonder voedingsfan laten draaien en op gegeven moment begon mijn cdrom speler te haperen en de muis functioneerde niet meer.

Nu draait de fan op 5 volt en alles werkt nog wel. De voedingsmantel voelt (nu nog) niet te warm aan.

Ik heb hier ook nog een 420 watt voeding liggen. Die kan ik ook gebruiken, maar dat zal wel geen bal uitmaken in temperatuur. Wellicht dat deze eerder warmer zal worden?
 
Zal in principe niet warmer worden. Je kan het voelen aan de lucht die de fan blaast.
 
Voor de zekerheid vandaag die Zalmanvoedingsfan toch maar even op 7 volt gezet ipv 5 volt. Het begon wat te ruiken in mijn kast. Maar nu blijken dat de isolerende matten te zijn die ik heb aangebracht. Het schijnt dat die een week of twee gaan stinken en dan moet het over zijn.

Overigens maakt de procesorfan nu meer geluid dan de voedingsfan. Die voeding is nu volkomen geruisloos, dus dat is niet eens nodig om die nog op 5 volt te gaan zetten.

Wat betreft de processorkoeling heb ik een Nexus KCZ-2700 LS. Geluidsniveau is 25 db. Zijn er stillere verkrijgbaar?

Mijn processortemp ligt nu zo rond de 56 graden. Ik denk dat het een beetje link wordt om die fan op 7 volt te gaan zetten. Klot dat?
Het gaat om een Athlon 2000+ in een EPOX 8 RDA mobo.

Ron
 
Meestal kun je je fansnelheid wel regelen met speedfan, deze kan dan automatisch je fansnelheid aanpassen naarmate de cpu warmer/kouder wordt. Ik zou met jouw temps hem zeker niet op 7 volt laten lopen!

Veel stiller dan 25 db is volgens mij zeldzaam, al maakt Zalman wel gespecialiseerde stille koelers. En Papst is HET merk voor stille fans... Hier een linkje naar een ook wel erg stille en goede cpu cooler voor AMD. Volgens de zalman, maakt deze (met de laagste fansnelheid) een geluid van 20db
 
Speedfan werkt niet met het mobo dat ik heb.

Hoe zit het met die processor temperatuur trouwens. Is die altijd constant of hangt dat af van de applicaties die de Pc aan het bewerken is?
Ofwel levert het spelen van een zware game meer processortemperatuur op dan allen Windows in stilstand?
 
Yep precies zoals je het zegt... zware applicaties als games, videobewerking vereisen veel rekenkracht van je cpu... Dus zal hij daardoor ook veel warmer worden. Alleen de windows desktop, kost (bijna) geen rekenkracht...
 
Zou eerder voor Zalman gaan.. Of je neemt een goede heatsink (Swiftech MCX462+ of ThermalRight SLK900) en daar zet je een stille fan op.
 
Geplaatst door Steve
Zou eerder voor Zalman gaan.. Of je neemt een goede heatsink (Swiftech MCX462+ of ThermalRight SLK900) en daar zet je een stille fan op.

Heb ooit eens geïnformeerd achter die slk900 en de winkel adviseerde mij om een fan te nemen met een zo groot mogelijke luchtverplaatsing, en dus heb je ook veel lawaai... :confused:
 
Dan gaf die winkel een slecht advies :)

Als je er een sterke fan op zet, heb je natuurlijk superprestaties. Maar als je er een stillere fan op zet, heb je erg weinig geluid met toch een redelijke prestatie. Zeker als je een 92mm fan neemt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan