Consumentenbond: wacht met installatie SP2...

Status
Niet open voor verdere reacties.

gezina

Inventaris
Lid geworden
27 apr 2001
Berichten
12.948
Consumentenbond: wacht met installatie SP2

Donderdag, 23 september 2004 - webwereld.nl Service Pack 2 voor Windows XP bevat een aantal addertjes volgens de Consumentenbond. De bond adviseert dan ook om nog even te wachten met de installatie.

De bond waarschuwt voor 'addertjes onder het gras' bij de gratis update van Microsoft. "Computergebruikers die hun pc nu al goed beveiligd hebben, lopen geen grote risico's", stelt de organisatie.

Op zijn site wijst de *) Consumentenbond er onder meer op dat SP2 ruim 100 MB groot is. "Consumenten die internetten via een inbelverbinding moeten rekening houden met het downloaden van de update die veel tijd en tikken kost. Consumenten betalen dus gewoon voor de gratis service."

Ook waarschuwt de consumentenorganisatie dat SP2 een aantal functionaliteiten van Windows XP wijzigt. "Dit kan gevolgen hebben voor de internetverbinding. Ook de internetmodem kan niet meer goed functioneren. Verder blijkt dat ongeveer 200 programma's niet goed overweg kunnen met Service Pack 2. Na installatie zullen deze programma's niet altijd naar behoren werken."

*) Updaten Windows XP nog niet aan te raden

Vanaf vandaag wordt via Service Pack 2 (SP 2) van Microsoft het besturingssysteem van Windows XP automatisch beter beveiligd. Dat geldt voor pc’s waarbij Windows XP zelf updates van internet haalt. Consumenten die niet willen dat de update automatisch wordt uitgevoerd, kunnen hun instellingen controleren via het configuratiescherm en de automatische update uitschakelen.

Bij de service van Microsoft zitten addertjes onder het gras. De update van Microsoft is namelijk ruim 100MB groot. Consumenten die internetten via een inbelverbinding moeten rekening houden met het downloaden van de update die veel tijd en tikken kost. Consumenten betalen dus gewoon voor de gratis service.

Verder worden na installatie een aantal functionaliteiten van Windows XP gewijzigd. Dit kan gevolgen hebben voor de internetverbinding. Ook de internetmodem kan niet meer goed functioneren. Verder blijkt dat ongeveer 200 programma's niet goed overweg kunnen met Service Pack 2. Na installatie zullen deze programma's niet altijd naar behoren werken.

In het tijdschrift de Digitale Consument van de Consumentenbond dat begin november verschijnt, publiceert de bond een artikel over SP 2. Daarin wordt beschreven wat SP 2 doet en niet doet en of SP 2 doet wat het belooft. De Consumentenbond raadt consumenten aan even te wachten met de installatie van SP 2. Computergebruikers die hun pc nu al goed beveiligd hebben, lopen geen grote risico’s. Consumenten die Service Pack 2 op een later moment willen updaten kunnen Service Pack 2 gratis op cd-rom bestellen. Surf naar www.microsoft.com/netherlands/beveiliging/ om de cd-rom aan te vragen.
 
Bond raadt SP2 voor Windows XP nu wel aan

Dinsdag, 9 november 2004 - webwereld.nl De Consumentenbond ried in eerste instantie nog af Service Pack 2 voor XP te installeren. De bond is nu radicaal op deze mening teruggekomen.

"U doet er verstandig aan SP2 te installeren", zo schrijft de bond onomwonden in het november/december-nummer van de Digitale Consument. Eind september stelde de bond nog op zijn site dat consumenten er verstandig aan deden het omvangrijke pakket niet te installeren.

De kans op fouten zou namelijk groot zijn. Bovendien, zo redeneerde de bond in september, was SP2 niet van nut voor internetters die hun zaakjes goed op orde hebben door regelmatig patches te installeren. Nu denkt de bond daar anders over: "Het Service Pack is ook van belang voor de alerte pc-gebruiker die zijn Windows altijd up-to-date houdt." Dit aangezien er ook nieuwe gaten zijn gedicht.

De bond noemt een groot aantal voordelen die aan het SP2 kleven, zoals het feit dat de firewall standaard aan staat en de opname van een popup-killer. Verder schrijft de Digitale Consument dat er 'weinig problemen' zijn te verwachten met SP2.

De Digitale Consument van november/december ligt woensdag in de winkels.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan