Het allerbelangrijkste is de optische zoom, de digitale kan je ook achteraf uitvoeren in een progje zoals PS.
Wanneer je digitaal inzoomt, dan heb je ten alle tijden kwaliteitsverlies.
Voorbeeldje: Je staat in de resolutie 1600x1200 en je zoomt x2 digitaal in.
De uitvergroting die je dan overhoudt zal een resolutie van 800x600 bedragen.
Indien je dit nu optisch x2 gedaan had, dan zou de reolutie gewoon 1600x1200 gebleven zijn.
Ik heb het idee dat je je niet teveel moet vasthouden aan die max resolutie die je in gedachten hebt.
Ik maak zelf ook regelmatig lerpen van foto's en zoom hem daarna op de pc in (knip er eigenlijk meer het beste deel uit) tot ik een foto naar alle tevredenheid heb.
Belangrijkste dingen waar ik op let bij aankoop van een digicam;
1) Moet lekker in de hand liggen, want met een te kleine en te lichte cam beweeg je snel met afdrukken en daar is zo'n ding heel gevoelig voor, met als resultaat het mislukken van de foto.
2) Lens: Zoveel mogelijk optische zoom en uiteraard een goede kwaliteit lens die niet echt krasgevoelig is.
3) Een goede CCD van een fotomerk, deze bepaald de uiteindelijke resolutie en tegenwoordig wordt je vaak genept door het softwarematig opschroeven van resoluties.
4) Batterijen: liever geen cam met zo'n batterijpack, maar 1 waar oplaadbare penlights in kunnen. De packs zijn vrij duur en vaak net niet verkrijgbaar op een buitenlands vakantieadres. Zorg altijd dat je een extra setje in huis hebt, digicams zijn batterijvreters!
5) Snelheid van wegschrijven naar de opslagmedia: niet onbelangrijk, niets is irritanter als de hele tijd wachten tot de cam klaar is met wegschrijven. De duurdere cams hebben een soort cache waardoor je door kan blijven knippen. De snelheid is mede afhankelijk van met merk van de opslagmedia, niet elk merk neemt de gegevens even snel op.
6) Goed aan te sluiten op een pc, mankeert het tegenwoordig nog wel eens aan, beter is het dan ook om er gelijk een cardreader bij te kopen.
Heel verhaal, ik hoop dat je er wat aan hebt.
Aanvulling: Kijk ook even hoe de cams die jij op het oog hebt qua avondopnames uit de bus komen.
Het slechte functioneren van een cam in donkere omstandigheden is een veelvuldig voorkomend probleem, met als gevolg een hoop ruis.
Hierbij is een grote keuze uit ASA instellingen dan ook weer een voordeel.
Ook niet onbelangrijk is de max in te stellen sluitertijd, voor bewegende opnames.
Een snelle sluitertijd in het donker is overigens uit den boze, omdat deze langer open moet blijven staan om het licht wat aanwezig is goed te kunnen opvangen.