flash/shockwave(/java)

Status
Niet open voor verdere reacties.

5ie5ta

Gebruiker
Lid geworden
16 feb 2008
Berichten
40
wat is het verschill tussen shockwave en flash?
en bestaat er niet 1 makkelijk player die flash EN shockwave (EN java) aankan?

alvast bedankt
 
Vaak worden Shockwave en Flash door elkaar gebruikt. Maar wat is nu precies het verschil? Wordt er met beide termen hetzelfde bedoeld, of zit er wil degelijk verschil in toepassing?

Flash en Shockwave zijn allebei multimedia spelers van Macromedia die toepasbaar zijn voor verscheidende browser types, versies en platforms. Als je iemand hoort zeggen dat je Shockwave Flash nodig hebt om een animatie af te spelen in je Internet Explorer browser dan worden eigenlijk twee verschillende spelers bedoeld.

Flash heeft namelijk een kleine speler (Flash Player) met een enorm hoge dichtheid. Een Flash Plugin is namelijk op meer dan 95% van de pc's met internet aansluiting geďnstalleerd t.o.v. 60% die een shockwave plugin heeft. Flash zit bijvoorbeeld standaard in Netscape als je deze download. Flash is door zijn kleine formaat, ook snel in het laden, opstarten en uitvoeren.

Shockwave heeft een uitgebreidere speler. Het ondersteund bijvoorbeeld chat met meerdere personen tegelijk, XML parsing, HTML manipulatie, scriptcontrole op vector afbeelding en externe file upload. Shockwave is minder snel en wordt ook niet zo snel aangeroepen als Flash omdat deze vaak groter is. Ook worden steeds meer unieke Shockwave toepassingen overgenomen door Flash (externe file upload, xml parsing), maar word tegelijktijd Shockwave steeds meer geschikter voor het web.

Beide versies zijn alom vertegenwoordigd. Ze zijn uitgebracht voor alle populaire operating systems en kunnen eenvoudig worden geďnstalleerd op nieuwe computers. Alleen Flash kan op meerdere platformen worden afgespeeld. Daarbij is Flash een opensource formaat. Iedereen kan zien hoe het werkt en is vrij om het aan te passen voor eigen doeleinden. Director heeft een gecompileerd formaat wat het lastig maakt om het programma te bewerken.
Het file formaat van Shockwave is .dcr, en wordt gecreëerd door Director. Het formaat van Flash is .swf en wordt aangemaakt door programmas als Flash, Freehand en Flex. In dit artikel wordt uitvoerig ingegaan op de specifieke verschillen binnen Flash en Director.
Samenvattend kun je zeggen dat Flash is bedoeld voor het maken van grafische interfaces en animatie met simpele scripting voor een snelle impact op het internet en Director is bedoeld voor meer complex multimedia met ingewikkelde scripting dat geen browser toepassing heeft zoals cd-roms of dvd s.

Soms is het leven zo simpel, 2 tellen in google en je hebt een antwoord:thumb:

http://www.bewired.nl/artikelen.php?id=9
 
Laatst bewerkt door een moderator:
oke! hartstikke bedankt
ik weet niet waar ik allemaal heb lopen zoeken, maar het is idd de eerste hit als je "verschil flash shockwave" intikt :eek:
maar wikipedia kent niet de shockwave.
 
maar er zijn veel verschillende versies...
welke is de beste en/of nieuwste?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan Onderaan