Geen leestekens

Status
Niet open voor verdere reacties.

sjoert86

Gebruiker
Lid geworden
4 mei 2007
Berichten
35
Hallo ik heb een probleem.
Hoe kan ik voorkomen dat firefox en internet explorer geen leestekens herkennen?
Zoals de ë en é?

Heb namelijk een m'n site geupload, maar hij herkent nu ineens alle leestekens niet.
bij het ene stuk ineens wel en dan ineens op een ander stuk niet.

test.urkervis.nl
 
Sjoert die e's die jij beschrijft heb ik wel als gewoon tekentje en gebruik namelijk Firefox
 
Op welk stuk werken ze bij jou niet dan? De voorpagina wordt in Opera in elk geval goed weergegeven.
 
De eerste keer als ik 'm open zie ik de ë als ?. Als ik vervolgens op een ander menu klik en daarna weer op home, zie ik 'm ineens wel goed...... zeer vreemd!
 
Je pagina's hebben geen charset (tekenset). Letters enz. worden (simpel voorgesteld) in 'n computer opgeslagen in de vorm van 'n volgnummer in 'n tabel. Van die tabellen heb je tientallen soorten, dat is historisch zo gegroeid. Als je niet vermeldt in welke tabel (charset) jouw programma je html en zo opslaat, weet de browser niet in welke tabel hij moet kijken om de juiste tekens bij het juiste volgnummer te zetten.
Alle normale letters e.d. zijn overal hetzelfde, accenten e.d. niet.
Zonder charset probeert de browser te raden. Dat gaat vaak goed, soms niet. En dan krijg je dus 'n vraagteken, of 'n vierkantje, of 'Chinees'. Mogelijk realiseert de browser zich bij het tweede bezoek dat hij verkeerd heeft gegokt en verbetert zich. (Mijn omgeving zegt dat ik denk dat browsers mensen zijn. Hoe zou dat nou komen? :D )

Tegenwoordig is er wereldwijd 'n charset waar alle tekens van alle talen van de wereld in staan, plus nog veel meer: utf-8. Zet als bovenste regel in de <head>:
HTML:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
Als het goed is, is het probleem nu opgelost.
Als het niet is opgelost, moet je de instellingen van het programma waar je mee werkt even nakijken. Je code moet ook worden opgeslagen als utf-8. Dat moet je ergens kunnen instellen. Als dat niet kan, is het programma of absolute bagger of volslagen verouderd.
Nadat je de instellingen hebt veranderd naar 'Opslaan als utf-8' of hoe het ook precies heet bij jou, alle pagina's nog 'ns openen en nogmaals opslaan. Nu zou het goed moeten werken.

Wat me ook opviel;
* die vogel is veel te groot. Nou ja, niet die vogel, het bestand. Meer dan 600 kB voor 'n piepkleine zwartwit-afbeelding. Je kunt die beter in 'n grafisch programma verkleinen, dan laadt je site gelijk veel sneller. Nu moet 'n joekel van 'n afbeelding worden geladen en vervolgens verkleind. Dit is ook van belang voor je plek in 'n zoekmachine, sinds kort. Na verkleinen is die 600 kB waarschijnlijk teruggebracht tot onder de 5 kB.
* Je pagina's hebben geen goede <title> Ook van belang voor de zoekmachine. 'index' is nietszeggend, net zoal Bestuur. Elke pagina moet 'n korte beschrijvende title hebben, die bij elke pagina iets anders moet zijn. Bijvoorbeeld op je index-pagina gewoon 'Vogelvereniging de Nachtegaal - voor hen die (van) vogels houden'. Dat geeft prima de inhoud van die pagina weer.
* Je pagina's hebben geen description. Dat is ook 'n metatag. Hiervoor geldt exact hetzelfde als voor de <title>. Dit is het stuk dat Google e.d. vaak laten zien in de zoekindex, dus heel belangrijk om duidelijk te maken waar je site over gaat. Kun je op de homepage ook weer 't zelfde gebruiken als bij de <title>.
 
Laatst bewerkt:
Heb alles in UTF-8 veranderd, echter, na de eerste keer openen krijg ik het nog steeds

<meta http-equiv="Content-Language" content="nl">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
(bij) home
Je ziet het. Wat is er nou nog fout?
Snapte het niet echt.

Ook geprobeert met codering:
<meta http-equiv="Content-Language" content="nl">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-1">
zoals je ziet staat ie dan bij bestuur goed

Moet ik dan deze codering gewoon aanhouden?

Bedankt voor je tip's, heb de zaak aangepast. Alleen die afbeelding niet.
heb nog geen programma om 't beetje te verkleinen.
 
<meta http-equiv="Content-Language" content="nl">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
(bij) home
Je ziet het. Wat is er nou nog fout?
Vermoedelijk wordt het dan door je editor niet opgeslagen als utf-8. Als de browser 't dan in de utf-8-charset gaat opzoeken, krijg je ook fouten. Vandaar dat ik zei dat je de instellingen ook in je editor moest veranderen en opnieuw opslaan.

Ook geprobeert met codering:
<meta http-equiv="Content-Language" content="nl">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-1">
zoals je ziet staat ie dan bij bestuur goed

Moet ik dan deze codering gewoon aanhouden?
Ja, dan kun je deze gewoon gebruiken. Die utf-8 is gewoon wereldwijd en heeft 'n aantal voordelen wat betreft 't maken van sites (simpeler accenten invoeren en zo). Als 't hiermee goed is, slaat jouw editor 't waarschijnlijk op als ISO-8859-1 (dat is 'n heel veel gebruikte).
't Belangrijkste is dat je in ieder geval 'n charset hebt, en dit is in ieder geval 'n iso en geen bedrijfseigen microsoft.
Maar ik zie het dus niet, dat is juist het probleem :D Bij mij deed hij het steeds goed. Zonder charset gaat de browser gokken, en bij mij ging dat toevallig steeds goed. 't Kan dus prima dat ik 't goed zie, Pietje 'n vraagteken en Marietje 'n Chinees teken.

Om de afbeelding te verkleinen kun je bijvoorbeeld het gratis irfanview gebruiken.
 
Oke, vat'm helemaal.
Bedankt voor de uitleg joh!!!!

Ga het zo doen. Ook maar ff irfan vieuw bekijken.
bedankt voor alle uitleg en tips.

gr. Sjoert
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan