harde schijf overleden; formatteren?

Status
Niet open voor verdere reacties.

keesfilius

Gebruiker
Lid geworden
5 jan 2007
Berichten
289
De harde schijf van een Medion MD 8896 lijkt overleden. Windows start niet meer op.
Als ik de harde schijf met een SATA/IDE adapter aansluit op een andere pc, dan kan ik die schijf ook niet benaderen. Ik krijg dan de melding dat de schijf geformatteerd moet worden om deze te kunnen gebruiken.
Als ik kies voor formatteren worden dan alle bestanden verwijderd of kan ik kiezen om alleen bepaalde partities te formatteren?
Heeft iemand nog (andere) tips om de data veilig te stellen?

Groeten,
Kees
 
Ja, formatteren wist de hele harde schijf. Met een ander programma of service kan je ook partities verwijderen. Ik zie niet hoe een partitie verwijderen je zou kunnen helpen. Bovendien zal ook de informatie over de partities met de Master Boot Record verloren zijn gegaan.

Er zijn talloze hulpprogramma's die gegevens van beschadigde schijven kunnen lezen. Soms ook formattering ongedaan kunnen maken en bootsectoren herstellen. De meeste die gratis aangeboden worden zijn probeerversies en laten het resultaat alleen zien of herstellen een beperkt aantal bestanden.

Een recovery tool die je zou kunnen draaien is bijvoorbeeld:
http://www.piriform.com/recuva

Google daarna eens "repair inaccessible hard drive"
Voorbeeld van een programma is: http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

Of download een bootdisk (het .iso bestand moet je "als iso" naar een CD branden, ik doe dat met CDBurnerXP. Hier staan altijd wel kant en klare reparatie tooltjes op in die categorie. Bekenden zijn: http://www.hirensbootcd.org/download en http://ubcd.sourceforge.net

Daarna wordt het wel moeilijker.
Een hardware probleem in de schijf zelf kan mogelijk voor één keer nog worden verholpen door de schijf verpakt in de vriezer heel koud te laten worden. De lucht moet na het uitnemen natuurlijk niet te veel vocht bevatten. Wikkel de schijf in een niet statische doek en maar meteen proberen. Ik zeg niet dat het verstandig is maar de moeite waard als laatste middel.

Harde schijven kunnen ook deskundig gerepareerd worden en data afgelezen in een laboratorium maar dit zal de schijf wel niet waard zijn. Groet. Alfred
 
Hoi Alfred, bedankt voor je reactie.
Het is in ieder geval de moeite waard om je suggesties te proberen. Er valt weinig te verliezen. Ik ga er mee aan de slag.
 
Probeer eens een live cd van Linux (Ubuntu of Mint) en start daarmee op.
Kijk dan eens of je via deze live cd wel bij de bestanden van deze schijf kan, want je krijgt dan namelijk geen melding dat je hem moet formatteren.
Je kan het proberen, lukt het, dan zet je snel allee belangrijke zaken op een externe HD. Daarna kan je besluiten om de HD te formatteren en te dumpen bij de milieustraat.
 
Mijn ervaring is dat het dan vaak een raw format geworden is maar de bestanden wel te redden zijn. Er zijn al programmas genoemd. Lukt het daar niet mee test dan eens met de trial versie van GetDataBack for NTFS (of FAT32). Daar heb ik vaak goede resultaten mee gehad.
 
Bedankt voor de suggesties. Ik heb al een eerste goed resultaat bereikt met TestDisk. Ik heb nog een andere defecte oude HD liggen, die werkt nog niet met TestDisk. Ga de komende dagen met de andere suggesties aan de slag. Ik laat de resultaten nog wel weten.
 
harde schijf formattern

Bij formatteren gaan gegevens verloren, maak daarom liever een online back-up of gebruik een herstel programma.
 
Ik heb met TestDisk alle gegevens kunnen veiligstellen. De andere harde schijf krijg ik met geen enkel programma aan de praat. Die is echt overleden!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan