samenvatting uit verschillende postings:
er zijn verschillende manieren om een pakket te installeren in opensuse 10.2, ervanuitgaand dat je SuSE hebt geinstalleerd met de standaard KDE desktop:
1- de methode via yast2. heel handig voor de programma's die je toch al op je DVD hebt gebrand toen je de distributie binnenhaalde. het hoe is boven al omschreven
2- bij nieuwe pakketten die er niet bijzaten, of waarvan een verouderde versie is meegeleverd. Kijk eerst op een repository of er een RPM voor SuSE voor je pakket bestaat. bijv. op
http://packman.links2linux.de of via rpmfinder.
Die kun je dan ook weer installeren via yast2, maar zelf vind ik KPackage overzichtelijker en handiger, vooral als er veel, soms geneste afhankelijkheden zijn. Met KPackage kun je ook verschillende situaties van upgrade testen.
KPackage zit bijv. onder je rechtermuisknop in konqueror
3- Er zijn pakketten met een automake installatie. Zorg wel dat je via Yast2 automake hebt geinstalleerd vanaf je DVD. Helemaal naar beneden scrollen, 'yes' intikken als dat wordt gevraagd.en het kind doet de was (en kinderen maken soms wel eens kleine, soms moeilijk herstelbare foutjes bij het sorteren van het 'wasgoed', maar meestal gaat het goed).
4- als er niks van dat alles voor je pakket is, dan uitpakken met je unzipper (zit al in konqueror, onder de rechter muistoets), konsole openen en in de console (in de goede directory) intikken
($ = prompt)
$ tar -xvf pakketnaam.tar (let op evt. hoofdletters, precies zo pakketnaam schrijven)
Dan ga je naar de nieuw aangemaakte directory voor je pakket, en tik je achtereenvolgens
$ ./configure (een enkele keer hoeft dat niet, dan krijg je een foutmelding 'niet gevonden'. lees ook de README bij het pakket)
$ make
$ su (en dan je wachtwoord voor de root)
$ make install
pakketten op de manier 3 of 4 geinstalleerd, doen niet mee in de YOU-updatecontrole zoals eerder in de antwoorden omschreven, en je krijgt ook geen mooie foutmeldingen in alle gevallen. 3 en 4 zijn dus de laatste keus, want voor inmiddels verholpen veiligheidsrisico's moet je wel consequent je mails van bijv. securityspace doorploeteren.
5- via zen: dat zit onder je balkmenuknop / programma's / systeem / configuratie /software installeren, upgraden, verwijderen. Net zo goed als methode 1 en 2, en ook weer alleen voor de rpm-pakketten. Je wordt net zo dom gehouden als bij een MS-Win installer, en dan werkt het ook nog eens verbijsterend traag. Je kunt over dezelfde installatie 3-4 keer zo lang doen als bij kpackage. Geen aanrader dus.