Ik heb Red Hat 9.0

Status
Niet open voor verdere reacties.

crazyheels

Terugkerende gebruiker
Lid geworden
27 mei 2002
Berichten
1.214
Hai,

Ik heb een 3 tal cd's gekregen van RedHat 9.0.

Ik heb op Google alwat gekeken maar kan niet echt iets in het Nederlands erover vinden. Weet iemand waar ik de juiste info kan weghalen?

En dan...ik heb een C partitie waarop XP home staat.
Een D partitie waarop ik of een XP home image wil maken of gebruik voor die Redhat 9.0...kan dit?

Ik heb dan verder nog een partitie E met alle info die ik opsla (MP3-JPG).

Kan iemand mij wijzer maken?
 
Weet je het zeker dat je je aan Linux wilt wagen?
Je had toch laatst ook problemen met fdisk en de hd's te formateren/partitioneren?
Linux installeren is nog een slag ingewikkelder zeker omdat daar ook nog een partities onder partities aangemaakt worden.
Het staat je natuurlijk vrij om het te proberen, maar ik denk als het niet lukt.. dat je met het Fdisk verhaal weer helemaal opnieuw kan beginnen.
 
Allereerst: wat voor info moet je eigenlijk hebben? Installatie guide? Dat is niet echt nodig. Het enige wat je zou moeten weten is hoe je je schijf voorbereid. Die info kan ik je ook wel geven.

Die D partitie hoe groot is die? Als je Linux erg intensief gaat gebruiken zou ik minimaal 5Gb aanbevelen. Een flinke installatie van Linux alleen al kost zo'n 1,5Gb. Dus in feite zou je aan 2,5 wel genoeg hebben maar das krap an. Net als Windows heeft ook Linux een beetje bewegingsruimte nodig.
Ook is het raadzaam dat wanneer men het op een machine installeerd met minder dan 128 mb ram installeerd een Linux swap erbij te nemen. Dit is zeg maar het virtuele geheugen van Linux alleen dan als hele eigen partitie.

Een programma dat ik aanbeveel voor dit klusje is Partition Magic 8 omdat die 100% slaagkans heeft. De meeste distrobuties van Linux hebben een GUI installatie (grafisch) en meestal ook een Partition Manager aan boord maar dit is beperkt. RH is daar 1 van die een nogal to the point manager heeft die er eigenlijk al vanuit gaat dat je schijf volledig leeg is of dat je zelf al een ext3 partitie hebt aangemaakt.

Dat was dat. Als je de partitie van te voren gereed maakt scheelt dat dus enorm veel gehannes tijdens te installatie en je kunt waarschijnlijk gewoon de linux partitie aanklikken en verder gaan.
Verdere installatie handleidingen heb je bijna niet nodig want je krijgt hulp ten overvloede tijdens de install. De RH cd's zijn bootable dus zorg dat in je bios het eerste boot apparaat je cdrom is.

Verder nog een tip: Als je van plan bent als volslagen newbie Linux te gaan verkennen is RH misschien wat te hoog gegrepen. RH is dan misschien wel marktleider, 100% gebruikersvriendelijk is het niet.
Ik adviseer je Mandrake te nemen of het niet-gratis pakket SuSE (€40).
 
Hai Robbie, klopt, ik snapte er helemaal niets van maar ik leer redelijk snel, denk ik, ik heb em ondertussen al een keertje aangepast en ook dat lukte.

Ik ben nogal experimenteel ingesteld en probeer van alles.

Nu kreeg ik dus die RedHat 9.0 van iemand en wil dat eens uitproberen.

PcFixer; Die D schijf is 5Gig groot en nog ongebruikt.

Zou ik em daarop kunnen zetten?

groet,

Jean
 
Geplaatst door crazyheels

PcFixer; Die D schijf is 5Gig groot en nog ongebruikt.

Zou ik em daarop kunnen zetten?

groet,

Jean

Uiteraard, wat ik zei: dan moet je die partitie het bestandssysteem ext2 of ext3 geven (dat gebruikt Linux) en dat kan NIET met fdisk. Misschien dus met de manager van RedHat maar ik vrees dat je ff kazaa ofzo opmoet voor partition magic. Die kan dat uitstekend voor je doen.

Hoe zit het met je ram? Indien dit hoger dan 128 of gelijk aan is dan hoef je geen swap partitie erbij. Anders is dat sterk aan te bevelen. Dat zou ik dan naast die 5Gb nog eens doen. Hoeveel hangt er een beetje vanaf. 1,5 Gb zou wel voldoende moeten zijn. Miss kun je dat afsnoepen van de D: partitie.
 
ff ter info:

Persoonlijk vind ik RH9 heel erg traag. Het installeren ervan kan ook behoorlijk lang gaan duren, pakweg 2 tot 3 uur lang. Natuurlijk mede afhankelijk v.d. snelheid van je pc. Ben zelf later naar RH7 overgestapt, maar ja gebruik zelf meer de shell dan de GUI. Dan heb ik aan RH7 wel genoeg.

Het zijn de tools eromheen dat een Linux systeem om zoveel GB vraagt, maar de Kernel zelf niet.

Dennis.
 
Dat is waar, alleen mensen die voor het eerst starten willen toch vooral in het begin een soort Windows achtige omgeving. KDE is daar uitermate geschikt voor. Maar dan heb je wél de benodigde schijfruimte nodig.
 
Ja, wat je zegt is ook waar, pcfixer. Crazyheels is nogal experimenteel ingesteld en wilt van alles proberen, dus het komt allemaal wel goed.

Dennis.
 
Zonder hulp zul je in de kernel niet ver komen, maar wat je zegt over RedHat is op zich waar; het is niet de ideaalste distro.

Mandrake of SuSE zijn het geschiktst voor beginners. Vrees niet, ook hier moet je op den duur genoeg in Konsole doen.
SuSE valt eigenlijk voor de fervente downloader al af, want deze is alleen gratis in life-eval te krijgen. 1 CD met uiteraard beperkte pakketten en dus net niet compleet.
Mandrake Download Edition is 3 CD's met meer dan 900 softwarepakketten. Dat is evenveel als de Personal Edition die in de winkels te krijgen is. Professional bevat 7 CD's of 1 DVD met meer dan 2000 paketten.. :cool:
 
Ha Jongens,

Bedankt voor de tips, ik kan er veel mee.
Maar zoals ik al zei, ik ga experimenteren in de wetenschap dat er genoeg mensen zijn met Know how die me weer op weg kunnen helpen bij tegenslag.

Thx, groet,

Jean
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan Onderaan