Mirror niet terug te zetten

Status
Niet open voor verdere reacties.

gast0225

Inventaris
Lid geworden
24 mrt 2001
Berichten
37.163
Voor al degenen die misschien wel wekelijks, maandelijks of whatever een uitgebreide systeembackup (mirror) maken en deze in geval van een hdd crash op een nieuwe harddisk willen terugplaatsen, hieronder mijn ervaring die toch een beetje als waarschuwing is bedoeld.

Startsituatie:

September 2007, een nieuwe pc met 4 harddisks: 2x een WD van 400 giga en 2x een Raptor 10.000 toeren schijf van elk 150 giga.
Deze 2 raptors in een Raid0 array geschakeld.
Windows Vista Ultimate als OS.

Mei 2008 : 1 van de raptors overleed. Onder garantie een nieuwe Raptor geplaatst en de met Ultimate gemaakte volledige systeembackup teruggeplaatst. Daarna de laatste bestandsbackup (ook met Windows Ultimate gemaakt) teruggeplaatst en ongeveer 5 kwartier na het plaatsen van de nieuwe Raptor was mijn machine helemaal weer de oude.
Tot zover alleen maar goed nieuws dus.

September 2009: wederom een Raptor die stierf. Onder garantie werden nu beide in Raid0 staande hdd's vervangen en toen was het 'bal'. De met Ultimate gemaakte backup kon niet worden teruggeplaatst, Vista 'zei' dat de hdd's 'anders' waren dan de hdd's waarvan de mirror was gemaakt. Uiteindelijk dus Vista en alle software opnieuw moeten installeren (3 avonden 'zoet' geweest -> balen dus)

Moraal / waarschuwing van / in dit verhaal: als een hdd vervangen wordt voor een in naam dezelfde schijf maar er is bijvoorbeeld 2 jaar verstreken sinds de productiedatum van de oorspronkelijke schijf, dan heeft in ieder geval Windows backup er vreselijk veel moeite mee (Lees: weigert terug te plaatsen) om de nieuwe schijf / schijven te accepteren als zijnde de schijf / schijven waarvan de mirror is gemaakt.

Geen idee of andere backupsoftware net zo 'moeilijk' doet met identieke maar van een latere productiedatum schijven, maar een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Backup dus altijd de eigen bestanden óók nog op een andere wijze, bijvoorbeeld door de map met jouw gebruikersnaam los op een externe hdd te plaatsen, buiten de backupsoftware om.
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan