opmaak van pop ups

Status
Niet open voor verdere reacties.

apcmvw

Gebruiker
Lid geworden
7 feb 2012
Berichten
78
Hi,

In mijn website gebruik ik tot nu toe pop ups die worden gemaakt met behulp van Spty. Nu heb ik ontdekt dat door gebruik te maken van "title-tags"je ook pop ups kunt genereren. Nu zou ik de opmaak van deze standaard pop ups graag aanpassen aan mijn eerdere pop ups. Is dat mogelijk en zo ja hoe?
Bij voorbaat dank!
 
Hoi apcmvw,
Nee, de standaard "tooltips" die verschijnen als je over een element met een title="..." hovert, die kan je helaas niet opmaken. Dat komt omdat ze een functie van de browser resp. het Operating System zelf zijn.

Maar het kan wel anders, met ook nog het voordeel dat de pop-up er altijd meteen is, en ook niet na 3 tellen verdwijnt zoals bij de standaard tooltip. Plus het voordeel dat je er meestal ook nog links in kunt zetten, wat bij een tooltip onmogelijk is.
Globaal gaat dat als volgt:
  • Het element waar de pop-up bij hoort, moet in de css een {position: relative;} krijgen.
  • Binnen dat element zet je een <span>...</span> waar de tekst van de pop-up in komt.
  • Deze span krijgt een {position: absolute;} ten opzichte van het element waar het bij hoort: daarmee wordt de positie geregeld, en loopt de rest van de tekst gewoon door.
  • De <span> kan je opmaken zoals je wilt: met kadertje, ronde hoeken, eigen achtergrond-kleur, tekst-kleur, lettertype, letterformaat, enz. enz.
  • In de normale toestand wordt de pop-up niet getoond door een {left: -9999px;}.
  • Bij een hover krijgt de pop-up een {left: 0;} en komt op z'n plaats.
Dit kan allemaal met alleen html en css (er is geen javascript voor nodig).

  • Voorbeeld van een pure css pop-up: text-pop-up.htm.
  • NB: In de "Lees meer ..." pop-up's staan ook nog twee links naar andere voorbeelden.
Je kan er javascript aan toevoegen voor extra functionaliteit, bv. zodat de popup blijft staan als je weg-hovert (de pop-up heeft dan een eigen "Sluit"-knopje).
Met een css pop-up en javascript kan je ook een eigen fabrikaat "confirm-box" maken.
De animatie met javascript kan je ook naar smaak aanpassen, zoals een "Vliegende confirm-box".
Is dat in de richting?

Met vriendelijke groet,
CSShunter
 
Fantastisch CSSHunter, Dit is precies de info die ik zoek. Op deze manier kan ik de omslachtige en kwetsbare methode met Spry vermijden.
Hartelijke dank!!!
 
Blijkbaar toch nog iets te vroeg enthousiast gereageerd! Bij een hover over een tekst is eea vrij simpel. Op mijn site wil ik over diverse plaatjes hoveren en dan telkens een bij dat plaatje behorende tekst tevoorschijn laten komen. Is dat mogelijk dmv de creatie van een css file waarin ik zoiets voor alle pagina;s en voor alle daarop voorkomende plaatjes regel? M.a.w. slechts aparte teksten maken voor de diverse plaatjes en de rest regelen in een css file. Is zoiets mogelijk of zie ik dat te simpel?
 
Hoi apcmvw,
Bij images kan het gelukkig ook. :) Dat is iets bewerkelijker, want een <img> kan geen ingesloten onderdelen hebben (er is geen eind-tag </img>, dus er kan niets tussenin komen).
Maar als de afbeelding ingepakt is in iets anders, dan kan het wel, bv.:
HTML:
...
<p class="imgFloatL pop"><img src="images/hovercraft.gif" alt="" /><span>Hoveren !</span></p>
...
De class="imgFloatL" zorgt dat de <p> alleen de breedte van het image krijgt, en met de tweede class="pop" wordt de <span> in normale toestand onzichtbaar gemaakt, en komt bij een hover tevoorschijn.

  • Voorbeeld: text-pop-up-bij-image.htm.

  • Het eerste plaatje heeft een {float:left}, het tweede plaatje een {float: right;}.
  • Ze hebben alle twee dezelfde .pop-class, die het opduiken van het bijschrift verzorgt.
  • Zo kan je doorgaan: de hele pagina kan gevuld worden met images met bijschriften: allemaal met de .pop-class, en allemaal met het bijschrift in een <span>.
  • Het derde plaatje heeft geen bijschrift, maar een afbeelding die bij de hover verschijnt: dat kan ook; dan is een iets andere css nodig.
Met vriendelijke groet,
CSShunter
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan