Opstarten aanpassen aan persoonlijke eisen

Status
Niet open voor verdere reacties.

ldries46

Gebruiker
Lid geworden
1 mrt 2006
Berichten
446
Ik gebruik al langer een programma voor het automatisch wisselen van achtergrond plaatjes op mijn PC. Nu heb ik mijn foto's verplaatst naar mijn NAS en haal ik ze daar vandaan. Normaal gaat dat goed, maar direct na het opstarten krijg ik de melding dat de foto's niet bereikbaar zijn. de Nas kan ik ook bereiken als schijf x: Als ik op de verkenner kijk, direct na het opstarten dan zie ik een dik rood kruis door het pictogram van X: staan, maar wel een aanduiding van hoe vol deze schijf is. Als ik op X: klik verdwijnt dat kruis en is voor het achtergrond programma deze schijf ook weer bereikbaar.
Het probleem is kennelijk dat de verbinding geactiveerd moet worden en dat niet elk programma dat kan, maar de verkenner wel. Nu wil ik tijdens de opstart dat activeren laten doen en wel voordat het achtergrond programma wordt opgestart. Ik weet dat het in een oudere vorm van windows (3.0) omdat het daar via een DOS .bat file ging wel kon maar weet hier niet hoe ik dat moet doen. Ik kan me voorstellen dat er ook een ander methode is waardoor die NAS verbinding geactiveerd kan worden.
Wie weet een goede mogelijkheid?
 
Werkt een batch file dan niet in W10? Lijkt mij explorer.exe starten en een dubbelklik in een batch file zetten, weet ik niet hoe je dat zou doen. Dan zet je die batch-file in Glary Utilities opstarten.
 
Het is al zolang geleden dat ik dat gedaan heb dat ikniet meer weet of daar nog speciale eisen aan gesteld worden, maar bovendien was het toen DOS en nu Powershell en daar ben ik niet mee bekend, bovendien hoe zet je iets dat je in windows aanklikt in powershell?
 
Als ik gewoon x: in een batch file zet gebeurd er niets. Dubbelklik ik op de netwerklocatie x: dan opent die.
 
Ik had hetzelfde probleem voor 2 mapped drives op mijn NAS en heb het als volgt verholpen.
Zet in de Local Group Policy dat er moet worden gewacht op het netwerk:
LCP.png

Qua snelheid merk je daar niets van.
Vervolgens heb ik een VBS (Visual Basic Script) gemaakt die de mapping regelt door onderstaande te plaatsen in een bestandje met de extensie .vbs en deze geplaatst in de Windows startup folder:

De startup folder is dit:
C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\StartUp
MD.JPG

De inhoud van dat scriptje is in mijn geval dit:
Code:
on error resume next
Set WshNetwork = WScript.CreateObject("WScript.Network")

WshNetwork.RemoveNetworkDrive "Y:", True, True
WshNetwork.RemoveNetworkDrive "Z:", True, True

WshNetwork.MapNetworkDrive "Y:", "\\BUFFALONAS\DiskA"
WshNetwork.MapNetworkDrive "Z:", "\\BUFFALONAS\DiskB\Films"

Dan zijn die mapped drives na het starten direct beschikbaar.
 
Laatst bewerkt:
Start -> zoekbalkje -> type in: gpedit.msc

Ga naar Computer Configuration -> Administrative templates -> System -> Logon

In het rechter scherm staat nu o.a. "Always wait for the network at computer startup and logon" (maar dan in het Nederlands waarschijnlijk).
Indien een pro versie, vond ik op een ander forum.
 
Ik heb inmiddels alles gevonden en uitgevoerd. Het werkt, maar om het volmaakt te krijgen moet ik ook nog er zorgen dat het achtergrond programma pas opstart nadat het .vbs script is uitgevoerd want nu krijg ik bij het opstarten nog steeds 1 * het bericht dat de foto's niet gevonden kunnen worden, tijdens de volgende ronde dat eren foto gewisseld wordt gaat het wel goed.
Ik weet genoeg van computers om te begrijpen dat de eenvoudigste methode waarschijnlijk is om het opstarten van dit programma te verplaatsen naar het .vbs script, maar daar heb nooit iets mee gedaan. Of is er nog een andere methode om de uitvoering van die opdracht te vertragen?
 
Dat ligt helemaal aan dat programma en hoe en wanneer deze wordt gestart.
Je hebt niet verteld om welk programma dat gaat dus is zo niets over te zeggen.
 
Ik begin me af te vragen of het wel kan wat jij wilt.
Ik gebruik al langer een programma voor het automatisch wisselen van achtergrond plaatjes op mijn PC.
Is dat geen zaak van Windows? Als een programma dat doet dan zou het moeten werken volgens de procedure zoals Edmoor aangeeft. Zet het script dan eens in Glary Utilities onder opstarten, beetje experimenteren dan lukt dat wel.

Wat ik van Edmoor niet begrijp post 5 is dat in het eerste plaatje nu ja of nee moet staan. Standaard staat die immers al op nee.

Zo ziet een opdrachtregel er bijvoorbeeld uit:
"C:\Program Files (x86)\Windows Live\Mail\wlmail.exe"

Wellicht kan Edmoor aangeven of die opbouw voor zijn script ook geldt.
 
Laatst bewerkt:
Ja of nee in dat plaatje staat er los van.
Hij moet Configured zijn.
 
Wat versta jij dan onder "Configured"?

Dat die regel er moet er staan en hoe die geconfigureerd is, ja of nee, maakt niet uit? Bij mij stond die op Nee en volgens de afbeelding ook.

Zet in de Local Group Policy dat er moet worden gewacht op het netwerk:
Dat begrijp ik niet zo goed, want dat geeft de indruk dat er iets moet gebeuren/veranderen.
 
In GPEDIT dubbelklik je op die regel om hem te kunnen configureren.
 
Het gaat in dit geval om "Johns Background Switcher". Ik kan deze ook in Autoruns terugvinden als 1 van de programma's die door windows zelf gestart worden. Kennelijk wordt dit programma wel gestart voordat het .vbs script klaar is. MappedDrives kan ik ook daarin terugvinden.
 
Helaas ga ik verder niet meedoen aan een dergelijk risicovol spel. Kijk, ik wil best wat leren maar niet op zo'n manier. Het is al vaker gebleken dat mensen de mist ingaan met het werken in het register doordat ze niet exact weten wat ze aan het doen zijn en als ik dan in de dergelijke 'editors' moet werken dan wil ik weten, wat er moet gebeuren. We hebben het hier over W10 en ik heb W7. Na dubbelklikken op die regel staan er drie opties > Niet geconfigureerd, ingeschakeld en uitgeschakeld. Je kunt dan wel zeggen dat die geconfigureerd moeten zijn maar dan moet je aangeven Ingeschakeld of Uitgeschakeld. Het is toch geen Holland Casino hier! Gok maar wat...
 
Laatst bewerkt:
Wat je er mee doet is aan jou natuurlijk, het is de Group Policy en heeft niets met het register van doen.
Je moet hem daar op Ingeschakeld zetten.
 
Aan een deel van deze discussie heb ik niets. Ik heb als aangegeven dat het inmiddels deels werkt, maar de volgorde nog niet. Verder ben ik denk ik goed genoeg bekend met Windows dat ik weet waar ik moet uitkijken en wanneer. Dat heb dan ook gedaan maar ik heb nog steeds een deel van het probleem. Ik ben naast deze discussie ook nog steeds op zoek naar andere bronnen om tot een oplossing te komen
 
Gebruik deze instelling van JBS eens:
JBS.jpg

Of schakel de popups uit.
 
Laatst bewerkt:
Dit lijkt in ieder geval een oplossing. Ik heb wel gezien de vertraging die ik zag bij het online komen van de NAS de waarde van de vertraging op 120 seconden gezet. Ik had daar niet aan gedacht omdat eigenlijk altijd er al een vertraging op zat ook zonder dat ik die had ingesteld. de eerste wisseling vond altijd al na ca 60 sec. plaats. kennelijk een eigenschap van dat programma
 
Nu sla je de eerste wisseling bij het opstarten over en gebeurt het dus pas als de betreffende schijf beschikbaar is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan