Hoi Pieter,
Waar 't 'm in zit
De hoofdoorzaak is dat alle elementen op de site een zogenaamde "absolute positie" hebben. Dat betekent dat ze allemaal een vastgezette afstand hebben ten opzichte van de linkerbovenhoek van het browser-venster. Als je dat maakt bij een bepaald schermformaat, gaat het alleen in dat schermformaat goed. Zodra iemand een andere resolutie heeft, zijn alle posities niet goed meer (of je moet scrollen). Ook kan het mis gaan als iemand een groter letterformaat in zijn of haar browser heeft ingesteld. Dan kunnen de teksten door elkaar heen gaan lopen, of gedeeltelijk niet meer zichtbaar zijn.
De tragiek is, dat Studio Webdesign een "drag-and-drop" systeem is, waarmee dit (via de achterliggende code-generator "Serif WebPlus X4")
altijd absolute posities oplevert voor wat je sleept en ergens neerzet...
- Alle voorbeelden van Serif (hier onderaan bij "Sites made using WebPlus") hebben dezelfde makke.
Dat is het nadeel van dit soort programma's waarbij "geen enkele kennis van html nodig is om een pracht van een site te maken". Je zit vastgebakken aan dit systeem.
Maar hun reclame is uitstekend; ze beweren zelfs dat Serif
beter dan Dreamweaver is (let op de grijze voetnoot: ze staan niet in voor de vergelijking!). Nu is Dreamweaver ook niet voor alles ideaal, maar je kunt er wel veel meer mee dan draggen en droppen!
In de praktijk van je site gaat het vooral om de aardappel-afbeelding. Die is 2000px bij 1000px groot, en bepaalt daarmee de breedte van de site > dus een scrollbar als het beeldscherm kleiner is dan 2000px breed, en dat zal meestal het geval zijn!
De afbeelding zit er verder in gemonteerd als "voorgrond-afbeelding". Als de afbeelding er in zou zitten als "achtergrond-afbeelding", dan had je er geen last van: dan komt de achtergrond niet verder dan het scherm breed is.
Wat je er aan kunt doen
Dat weet ik eigenlijk niet precies, want ik heb geen Studio Webdesign aan boord (ik maak sites met Kladblok

).
- Als Studio Webdesign een code-weergave heeft, waarin je met de hand codes kunt plaatsen, dan is het mogelijk om alles op orde te krijgen.
- Als Studio Webdesign een optie heeft een sjabloon te gebruiken, resp. om aan pagina-elementen een kenmerk (een "id" = unieke identificatie) te geven en een "stylesheet" (een z.g. css-bestand) te gebruiken, of een optie om "inline styles" (opmaak-eigenschappen per element) in te voeren, dan kan het ook.
- Als Studio Webdesign een optie heeft om een achtergrond-afbeelding te plaatsen, dan kan je in ieder geval de grootste boosdoener uitschakelen.
Dus de vraag: is 1 en/of 2 en/of 3 het geval?
Met vriendelijke groet,
CSShunter