Systeembeheerders opgelet!

Status
Niet open voor verdere reacties.

Eagle Creek

Verenigingslid
Lid geworden
3 okt 2002
Berichten
26.322
Rechten Windows XP eenvoudig aan te passen

03-02-181.gif


Door de computer vanaf cd-rom op te starten met Windows 2000, kan een gebruiker eenvoudig het wachtwoord en zijn gebruikersrechten wijzigen.

Het 'beveiligingslek' bestaat al geruime tijd, maar werd maandag pas opgemerkt door het Amerikaanse beveiligingsbedrijf WhiteHat.

Gebruikers kunnen met behulp van de Windows 2000 Recovery Console eenvoudig het wachtwoord wijzigen. Vervolgens kunnen werknemers zich met hun nieuwe wachtwoord bij Windows XP aanmelden.

Volgens Martijn Mooijman van het Nederlandse beveiligingsbureau Organisatie Beveiliging Informatie Technologie (OBIT) kunnen werknemers zichzelf op deze manier ook beheerrechten geven, terwijl dit eigenlijk is voorbehouden aan systeembeheer.

"Dit trucje zal in een groot aantal bedrijven werken. Soms verstrekt een centrale server het wachtwoord, waardoor de vlieger niet opgaat. Een lokaal account kan wel altijd worden gewijzigd op deze manier", aldus Mooijman.

Windows XP en zijn voorganger Windows 2000 worden vaak binnen organisaties gebruikt om de installatierechten van personeel aan banden te leggen. Een ander voordeel is dat systeembeheer vanaf één plek bepaalde taken, zoals updates, voor alle machines tegelijk kan uitvoeren.

Microsoft was nog niet in staat om te reageren.

http://www.webwereld.nl/nav/nb?14171
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan Onderaan