Veel ADSL'ers lopen gevaar gehackt te worden...

Status
Niet open voor verdere reacties.

gezina

Inventaris
Lid geworden
27 apr 2001
Berichten
12.948
Veel ADSL'ers lopen gevaar gehackt te worden

Doordat veel ADSL'ers het standaard wachtwoord niet hebben gewijzigd van hun modem is het zeer eenvoudig om de modem te hacken en aan persoonlijke gegevens te komen van de eindgebruiker.

Het probleem ligt aan het feit dat er te weinig informatie wordt gegeven door de providers over deze (on)beveiliging. Deze resultaten komen uit een onderzoek wat weblog GeenStijl heeft uitgevoerd.

Het weblog scande alle grote providers en kwam erachter dat ongeveer 7% van de modems slecht geconfigureerd is. Het zou vooral gaan om apparaten met een Conexant-chipset, waaronder de goedkopere modellen van E-tech en Sweex. Omgerekend blijken dus 80.000 modems kwetsbaar te zijn in Nederland.

Een kwaadwillig iemand kan de modem zo instellen dat de internetter erachter niet bijvoorbeeld naar zijn originele bank-website gaat, maar naar een omgebouwde. De hacker komt zo simpel aan de bankgegevens. Dit fenomeen wordt 'phising' genoemd en is vooral de laatste tijd erg vaak in het nieuws.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral Versatel de kwetsbare modems levert. Zowel Versatel als de Waarschuwingsdienst van de overheid zijn op de hoogte gebracht en er zal spoedig extra aandacht worden gegeven om de modems beter te beveiligen. Bron: blikopnieuws.nl Zie ook: security.nl + webwereld.nl

Wat is phishing?

-------------------------------------------------
UPDATE
Geenstijl berichtte woensdag over de veiligheid van adsl-modems. Een van de bedrijven die het weblog daarbij op de korrel nam, was Sweex. Sweex is daar niet van gediend en noemt het bericht 'klinkklare onzin'. "Er is niks loos met onze modems", stelt Bas Malik van de modem- en routerfabrikant.

"Het lek in de beveiliging is al in februari 2004 ontdekt", zegt Malik. "Wij hebben direct gezorgd voor een degelijke firmware-upgrade om het probleem te verhelpen. Daarmee zijn alle genoemde beveiligingsproblemen in het geheel niet meer aan de orde." Via de site van Sweex kunnen de eigenaars van de getroffen modems de upgrade ophalen.

De veiligheidsproblemen deden zich volgens Malik slechts voor bij een beperkt aantal modems: alleen bij de eerste twee versies van de Sweex adsl-modem/router 'annex A en annex B' die waren voorzien van een chipset van Conexant. Verder lezen: webwereld.nl
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan Onderaan