Vreemde storing moederbord

buick

Terugkerende gebruiker
Lid geworden
6 sep 2001
Berichten
2.879
Hallo,

Sinds ongeveer anderhalve maand heb ik een vreemd probleem met mijn PC. Ik heb hem werkend uitgezet 's avonds en de volgende dag startte hij niet meer op. Gaat dan aan en binnen een seconde weer uit en dat herhaalde zich. In het verleden heb ik eenzelfde probleem met een andere PC ooit gehad en uiteindelijk het moederbord vervangen omdat hij nooit meer wilde starten.

Deze keer kreeg ik zwaar de pest in (want tweede PC binnen anderhalf jaar) en heb hem gewoon laten gaan en ben gaan eten. Vreemd genoeg was de PC toen ik na een half uur terugkwam, wel gestart en bleef probleemloos werken. Echter met hetzelfde probleem dat, wanneer ik hem uitschakelde, hij weer in dezelfde loop kwam, soms voor 5 minuten, soms voor 45 minuten.

Van alles geprobeerd, Föhn erop, schoonblazen, niets helpt. Logs geven uiteraard geen storing want Windows krijgt de kans niet om te starten.

Het betreft een Asus Z87-A moederbord

Ok tot zover het "normale" deel.

Het vreemde is dat er op dat mobo een drukknop zit met de naam "MemOK". En als ik deze indruk, dan start de PC en blijft deze werken.

maar wat het nog vreemder maak is dat de functie van deze knop niets te maken zou mogen hebben met de storing, Deze knop wordt volgens de manual gebruikt als je incompatibel DIMMS geplaatst hebt en deze knop zorgt er dan voor dat het mobo een soort van aanpassing doet aan de DIMM.

Geheugen is echter goed (getest) en zit er ook al jaren in. Is ook bij geheugen.com gekocht als juiste voor dit mobo.


Maar het meest vreemde is dat de PC alleen opstart als ik deze knop ingedrukt blijf houden tot ik in Windows sta. laat ik hem eerder los (in de BIOS of tijdens de boot) dan valt het systeem direct weer uit en begint de loop van inschakelen en uitschakelen weer opnieuw.

En dat maakt het opstarten van deze PC wel tot een avontuur :)
Want als ik de knop indruk, start hij nl niet standaard op maar geeft hij eerst een melding dat ik naar de BIOS moet. Vanuit de Bios dan F10 om alles op te slaan (ook al is er niets veranderd) en dan nog steeds ingedrukt houden tot ik mijn bureaublad heb. Voor mensen die visualiseren... ik op de grond met een arm in de PC en de andere arm bij het bureau om keyboard te bedienen.

Ik laat de PC nu maar 24/7 aanstaan, maar had gisteren een aardlekprobleem waardoor ik weer opnieuw kon beginnen.

Goed, lang verhaal, maar toch de vraag heeft iemand zoiets raars al eens meegemaakt? Ik zou natuurlijk kunnen zoeken voor een soortgelijk mobo maar de enige die ik zag staan kostte iets van 150 Euro en dat is een PC van 10 jaar oud niet waard. En aangezien alles prima werkt als het eenmaal is gestart, blijf ik hem liever gebruiken.


Dit zijn de volledige specs :

Asus Z87A moederboard,
Intel(R) Core(TM) i7-4771 CPU @ 3.50GHz 3.50 GHz
32 GB RAM
2x 1 TB SSD
2x 3 TB HDD
850 W voeding (jaar oud)


Asus heeft support allang beeindigd dus kunnen mij niet helpen.
 
Merk voeding?
850Watt is schromelijk overdreven, maar goed.

Bios batterij al eens vervangen?
 
Niet overdreven hoor. Ik had er ooit een redelijk zware videokaart inzitten voordat ik een dedicated game PC maakte)
Batterij is eruit geweest en ook vervangen door een nieuwe. Bios klaagt ook niet over batterij.
Het is overigens niet alleen bij inschakelen, maar ook als ik een Windows update doe en moet restarten. Dus ook dat stel ik al zo lang mogelijk uit. Volgens de manual zou die knop alleen moeten werken bij verkeerde DIMM en dan zou de bijbehorende LED moeten branden. Die brandt dus niet, tenzij ik op de knop druk.
 
Meestal iets met condensators die aan het eind van hun leven zijn. Waarom het dan wel werkt met die gekke knop, begrijp ik dan weer niet helemaal.

Dat die knop iets in de BIOS triggert kan ik me nog wel voorstellen.


Kijk eens bij de kringloop of ze daar niet iets vergelijkbaars hebben met een nog werkend moederbord.
 
Wat doet de pc als er maar 1 RAM module in het eerste slot geplaatst is ?
 
Geheim?
En een bios zegt nooit iets over de batterij...

Reseat al die dingen in de PC eens.
Keer die reepjes geheugen eens om.
Sorry had ik overheen gelezen :)
Corsair RM850X, dus ruim voldoende.

@whittey Precies hetzelfde. De stroom valt zo snel uit dat zelfs de POST of ramtest of wat dan ook uitgevoerd wordt. Het is bijna letterlijk aan en binnen een halve seconde weer uit.

@RogerS Dan hoef ik bij onze kringloop niet aan te komen. Die rekent al 100 euro voor een duocore van bijna 20 jaar oud.

Wat ik mij afvraag is of er ergens een circuit op moederborden zit wat spanningen controleert tijdens het inschakelen. Ik kan helaas nergens een goed schema van het bord vinden. Want dan zou het kunnen dat er alleen tijdens een startup getest wordt en later niet meer. Maar dat verklaart dan ook weer niet het rare gedrag van de knop.
Heb ook nog gedacht aan een los soldeercontact, maar dan zou het probleem altijd moeten optreden en niet verdwijnen zodra de PC in windows staat. Ik werk al heel wat jaren met pc's maar heb dit in alle jaren niet eerder meegemaakt.
 
Zou het kunnen zijn dat als u de knop ingedrukt houdt er daardoor wat fysieke spanning op het mobo komt, net genoeg om een bepaald deel op het mobo contact te laten maken, en dan als ie wat warmer is geworden dat contact blijft. M.a.w. een los contact op he mobo die deze problemen veroorzaakt.
Om te kijken of deze theorie waar is: druk tijdens het starten eens net naast dat mem-knopje op het mobo en kijk of het mobo dan ook gewoon start. Als dat zo is is het dus een los contact op het mobo.
 
Zou het kunnen zijn dat als u de knop ingedrukt houdt er daardoor wat fysieke spanning op het mobo komt, net genoeg om een bepaald deel op het mobo contact te laten maken, en dan als ie wat warmer is geworden dat contact blijft. M.a.w. een los contact op he mobo die deze problemen veroorzaakt.
Om te kijken of deze theorie waar is: druk tijdens het starten eens net naast dat mem-knopje op het mobo en kijk of het mobo dan ook gewoon start. Als dat zo is is het dus een los contact op het mobo.
Ik zal dat eens proberen. Alleen blijft het dan vreemd dat ik echt moet wachten tot er een bureaublad is voor ik het loslaat. Hoe lang het booten of rebooten ook duurt, ik kan echt pas loslaten vanaf het bureaublad. Maar goede tip, ik ga er van de week mee aan de slag (heb PC nu nog even nodig dus zet hem liever niet uit)
 
Misschien zit ik er naast.. Ben niet zo specialist op het gebied van moederborden.
Naar mijn weten is de MemOK knop bedoeld op de instellingen van de bios te resetten. Of in iedergeval met default instellingen op te starten.

Zijn er ooit aanpassingen gedaan in de bios? Wat gebeurd er als je deze handmatig naar default settings zet? Is er een bios update beschikbaar?
Ben benieuwd of je hier wat mee kan. Succes!
 
Ik vraag mij af of u de computer voorlopig nog kan gebruiken, uitgezet in Slaapstand.
Er zijn hier veel problemen met een kapotte Aan/Uit knop langsgekomen. Daarom zou ik de pinnen identificeren en het stekkertje er eens vanaf halen. Misschien dat de computer normaal aan gaat wanneer deze twee pinnen even worden kortgesloten.
De kleine condensatoren op het moederbord kunnen visueel worden beoordeeld, Zie je geen schade, let dan op de in drieën gedeelde bovenkanten, of deze nog mooi vlak zijn.
Anders zou ik de knoopcel toch nog controleren want misschien is deze geen 3 Volt meer. Op een batterijmeter zou de wijzer op maximaal moeten aantikken. Mijn knoopcel gaat ook anderhalf jaar mee en er zit dan nog 1,5 Volt in.
Computers zijn beveiligd tegen ventilatoren die niet draaien. Zit daarvan het stekkertje los, hindert er een kabeltje of gaat de fan niet makkelijk bewegen, met het er aan draaien, dan kan dat dus een reden zijn.
 
Heeft even geduurd vanwege kerstvakantie maar toch even een update.
Na wat puzzelen en experimenteren, lijkt het niet in de knop te ziitten, maar lijkt er in die hoek en dat circuit een los onderdeel of breuk te zitten.
Als ik nl in plaats van de knop indruk, de hoek van het moederbord wat omlaag druk en vasthoud, start de PC ook op.
Dus lijkt mij dat de breuk in het circuit zit wat tijdens het booten, alle spanningen etc controleert en na te zijn opgestart in Windows, verder niets meer doet. Ik heb helaas weinig tot geen ervaring met hot air solderen of meten etc dus denk dat ik voorlopig maar moet blijven werken zoals nu. Dus pc laten draaien en na een update even het hoekje van het moederbord omaag druk. Misschien dat ik van de zomer, even kijk of ik het mobo eruit kan halen en in ieder geval kan zien of er een zichtbare breuk zit.
 
Is het zo dat het knopje indrukken het zelfde deed als het moederbord iets verbuigen?

Windows heeft eigen instellingen over wat het moet doen bij gebruik van de aan/uit knop. Het kan dus zijn dat de computer daardoor niet meer uitschakelt nadat Windows is geladen.

Dus je kan niet voelen dat er één pennetje van de aansluiting los zit en de twee kleine stekkertjes komen er goed en stevig op? Bij Action hebben ze goedkope multimeters. Met een goede 9 Volt batterij er in kan je verbindingen doormeten op weerstand. Weerstand bewijst verbinding. Maar er is ook de mogelijkheid dat er kortsluiting is. Misschien doordat een afstand houder voor het moederbord werd vergeten te plaatsen. Ik zou het onderzoek liever niet uitstellen.

De gevolgtrekking dat het niet aan de knop ligt, omdat je het kan verhelpen door het moederbord te buigen, houdt alleen stand wanneer u heeft geprobeerd om de computer te starten met de mini stekkertjes van de knop niet zijnde aangesloten maar de daarvoor bestemde pennetjes heel even kortgesloten te houden zodat het zelfde in gang wordt gezet als bij indrukken van de knop.
 
Dat is niet echt nodig. Ik heb ook een Ryzen 9 systeem met RX 6700 staan om te gamen. Maar deze is meer voor de normale zaken zoals internet, downloaden etc. Misschien dat ik wel ergens eenzelfde mobo kan vinden voor weinig. En anders een oude i5 op de kop tik.
 
Terug
Bovenaan Onderaan