• Privacywetgeving
    Het is bij Helpmij.nl niet toegestaan om persoonsgegevens in een voorbeeld te plaatsen. Alle voorbeelden die persoonsgegevens bevatten zullen zonder opgaaf van reden verwijderd worden. In de vraag zal specifiek vermeld moeten worden dat het om fictieve namen gaat.

Werkblad lijfrente

Status
Niet open voor verdere reacties.

Senso

Meubilair
Lid geworden
13 jun 2016
Berichten
9.662
Besturingssysteem
W10 Pro en W11 Pro
Office versie
Office 2007 H@S en Office 2021 Prof Plus
Ik heb van internet tig tools geprobeerd maar het wil niet lukken. Ik heb een hele template van iemand nagemaakt maar de persoon brengt iedere keer kleine wijzigingen aan en dan kost het uren om weer aan te passen. Kijk eens naar het voorbeeldbestand. Waarom klopt dit niet? Je denkt begindatum en einddatum is een verbetering maar de cijfers kloppen weer niet. Ziet iemand de oorzaak, of weet wel tot een juiste berekening te komen met een ander invoermodel.

Bekijk bijlage Excel & hypotheek 1 tm 5_3. CB-L618 Lijfrente.xlsx
 
versta je eigenlijk het systeem erachter ?
In het begin betaal je vooral veel rente/weinig aflossing en op het einde omgekeerd.
Zie grafiek in bijlage, het vaste maandelijkse bedrag van 42.21€ is aanvankelijk 31.88€ rente + 10.33€ aflossing en dat gaat geleidelijk richting 0.20€ rente + 42.03 € aflossing.
Wat je tussenin dan aan dat schema wil veranderen ???
 

Bijlagen

  • Excel & hypotheek 1 tm 5_3. CB-L618 Lijfrente.xlsx
    108,4 KB · Weergaven: 20
Laatst bewerkt:
We hebben het hier over lijfrente. 42,21 is de aflossing.

Iedere maand gaat dat bedrag van de inleg af en de rente komt bij de inleg. Je zou zeggen heel simpel maar het klopt nooit. Dat komt omdat er geen standaarden voor een berekening zijn afgesproken. Veel templates op internet werken niet eens met een rentestartdatum (essentieel). Verder staat er nooit bij hoe de renteberekening plaatsvind. Ik vind het allemaal heel dom en zwak van de financiële instellingen, de overheid, de ECB en de DNB. Alles willen regelen maar deze berekeningen zijn een puinhoop. Wel tig pagina's financiële bijsluiters en hoge advieskosten maar geen fatsoenlijke en deugdelijke en reproduceerbare berekening overleggen.

Naarmate de inleg afneemt, neemt de rente af. De "aflossing" is de uitkering bruto blijft gedurende de hele looptijd gelijk. Je zou zeggen wat is daar moeilijk aan?

Het zou wettelijk verplicht moeten zijn om aan te geven wat de rente-ingangsdatum van een kapitaal is en hoe de renteberekening exact in zijn werk gaat. Een renteberekening per dag/maand/jaar/periode moet altijd reproduceerbaar zijn voor de klant/consument.
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan