In het 'interbellum' tussen het nu en de toekomst, kun je rustig een Access database maken, al is dat wellicht een wat lastig programma om mee te werken als je dat niet eerder gedaan hebt. Maar gelukkig hebben we een prima Access forum waar je (ahem) prima geholpen wordt

.
Het probleem met de 'willekeurige volgorde' bestaat dus eigenlijk niet, want in PowerPoint is dat net zo min een probleem als in Access. In PowerPoint maak je een dia waar alle foto's opstaan die je m.b.v. het touchscreen activeert, waarna ze (vanwege de Klick actie) verdwijnen. Geen probleem, behalve dus dat je de info eruit nooit kunt opslaan, tenzij je dat programmeert. Wat dus in PowerPoint behoorlijk lastig is.
In Access begin je met het maken van tabellen voor de betreffende klassen, waarin je de gegevens van de leerlingen vastlegt. De foto's sla je niet op in de database (kan wel, maar nooit doen) maar op de harde schijf met een tekstverwijzing naar de bestandsnaam. Daarnaast heb je een tabel waarin je per dag de aanwezigheid registreert. Heb je meerdere klassen, dan zul je ook een tabel moeten maken met de klascodes en jaargangen, zodat je een leerling per jaar aan een bepaalde klas kan hangen. De aanwezigheidsregistratie gebeurt dan op basis van de klas. Je kunt het systeem dan continue blijven gebruiken, waarbij je een leerling dan elk jaar aan een volgende klas hangt.
Wil je voor een bepaalde dag de aanwezigheid registreren, dan moet je in de registratietabel dus voor elke leerling die er is een record aanmaken. Dat kan simpel vanuit het door jou gewenste aanraakscherm. Dat werkt dan (ik heb nog geen db, dus dit is uit het koppie) als volgt:
Je hebt de leerlingen geregistreerd en aan een klas+jaargang gehangen. Bij het begin van de klas open je dan het formulier van die klas, waar alle leerlingen dus met hun foto op staan. Dat formulier is elke dag hetzelfde (maakt het een stuk simpeler, al kan je de foto's best shuffelen per dag) want de samenstelling van de klas verandert dus niet. Aan de foto's hangt dan een 'macro' (eigenlijk een VBA procedure) die, als op de foto wordt geklikt, een record aanmaakt in de registratietabel en de foto onzichtbaar maakt, en/of vervangt door een ander plaatje (het 'omdraai effect').
Zijn er 20 van de 25 leerlingen aanwezig, dan maak je op deze manier dus 25 records aan in de tabel Registraties, met daarin het LeerlingID (van de foto), de datum van de les en de klasID. Aan het eind van het inchecken heb je dan al het overzicht dat je wilt hebben in csv, en aangezien dat op het hele proces nog hooguit 5 minuten extra werk betekent (even één regel code erbij schrijven die het csv bestand aanmaakt, meer is het niet) zou ik de export niet laten wachten tot iedereen naar de toekomst mag, maar dat dus gelijk meenemen in het project.