Browsers
Nou, hier komt misschien een ingewikkeld antwoord. Het World Wide Web bestaat eigenlijk uit heel veel bestanden en programmaatjes. Er zijn wereldwijd afspraken gemaakt hoe die bestanden in elkaar gezet moeten worden, en hoe ze dan voor de gebruiker zichtbaar gemaakt moeten worden. Op die basis van afspraken zijn browsers gemaakt, die de bestanden op een mooie manier laten zien en de bijbehorende programmaatjes voor je uitvoeren.
Die bestanden zijn onder andere HTML pagina's en plaatjes, en de programmaatjes zijn javascript.
Nu blijkt het dat niet alle afspraken allemaal op 1 manier te lezen zijn, en ook dat sommige browsers sommige afspraken niet helemaal goed volgen. Bovendien willen sommige makers van browsers extra dingen, en verzinnen dan zelf alvast nieuwe afspraken zonder dat die afgestemd zijn.
Zo kan het gebeuren dat een webpagina er soms anders, of zelfs verkeerd uit ziet, als ie alleen gemaakt is voor een bepaalde browser, of alleen getest is op een bepaalde browser.
Hetzelfde geldt voor de bijbehorende programmaatjes, javascript, die soms op de ene browser wel werken, op de andere niet, en op de derde browser zelfs ongewenste dingen doen.
Dat laatste kan duiden op een beveiligingslek. Stel dat een browser in plaats van een knopje groen te maken vanuit zo'n programmaatje, een virus installeert op je harde schijf. Dat was vast niet de bedoeling, maar in het verleden bleek dat als een kwaadwillende iets raars in javascript deed, dat er dan iets nog raarders op de computer gebeurde.
Hierom wordt om beveiligingsredenen wel eens gezegd dat je javascript moet uitzetten, om te voorkomen dat er rare dingen gebeuren. Maar sommige websites gaan er van uit dat javascript aan staat, en die kun je niet goed bedienen zonder javascript.
Overigens zit het verschil niet alleen tussen browsers, maar ook tussen verschillende versies van een browsers. Je kunt je voorstellen dat de eerste Internet Explorer nog niet zo veel kon, vergeleken met de laaste, simpelweg omdat er toen nog geen javascript was en ook andere afspraken over HTML nog niet bestonden.
Overigens hebben sommige browsers ook de mogelijkheid om te doen alsof ze een ander type browser zijn, dat zag jij bij je "rendering engine", waarbij Netscape kan doen alsof ie Firefox of Internet Explorer is.
Om een paar browsers te noemen:
Internet Explorer - Wordt gratis geleverd met Microsoft Windows
Safari - Wordt gratis geleverd met Apple Mac OSX (zoals mijn computer)
Mozilla Firefox - wordt vrij veel gebruikt in plaats van Internet Explorer, o.a. om beveiligingsredenen, draait zowel op mac, als linux en windows
Opera - Ook zo'n alternatief
Netscape - was vroeger een van de eersten, maar wordt steeds minder gebruikt
Lynx - een tekstgebaseerde browser, laat geen plaatjes zien
en zo zijn er nog vele.
Verschillen? Als het goed is bij het tonen van de webpagina's heel weinig, maar dat blijkt dus in praktijk wel anders. Verder kunnen sommige browsers meer, zoals meerdere pagina's in tabbladen bekijken, of beter printen, of hebben ze gelijk een nieuwslezer en mailprogramma ingebakken, of kunnen ze heel goed dingen voor je downloaden, of ze zijn erg vatbaar voof spyware of op een andere manier minder veilig.
Omdat Internet Explorer (I.E.) van Microsoft erg veel gebruikt wordt, werken de meeste websites erg goed met deze browser aangezien die websites met IE getest zijn.
Zelf werk ik liever met Mozilla of Opera, en alleen als blijkt dat een website dan echt niet werkt probeer ik Safari of start ik een andere computer op om IE te draaien.
Tot zover wat achtergrondinfo. Je snap nu hopelijk waarom je javascript uit en aan kan schakelen en waarom de keuze van browsers wel consequenties kan hebben voor je plezier op het Web.
Jelle