Jij hebt zeker een Lithium-ion-accu?
Deze accu slijten best snel als je er niet "goed" mee omgaat.
Zal even wat kopiëren van WikiPedia:
Lithium-ion-accu's ("Li-ion-accu"), ook soms onterecht aangeduid als "lithium-ion-batterijen", zijn accu's die vaak in consumentenelektronica worden gebruikt, vooral door hun hoge energiedichtheid. Er kleven echter ook een paar nadelen aan dit type accu. Omdat er een regelsysteem aan gekoppeld moet zijn, is dit type accu vaak specifiek voor een apparaat gemaakt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld penlite-batterijen. Dit regelsysteem controleert de spanning, om diepontlading te voorkomen. Diepontlading gebeurt wanneer de accu te leeg is en heeft interne beschadiging als gevolg. Het regelsysteem zorgt ervoor dat de stroomvoorziening wordt gestopt wanneer de interne spanning te laag dreigt te worden. De lithium-ion-accu dient niet te worden verward met de (niet oplaadbare) lithium-batterij
Levensduur
Een nadeel is dat de Li-ion-batterij continu zijn capaciteit verliest, al wordt hij niet gebruikt. Dit verlies is groter bij hogere temperaturen. Door dit chemisch verval gaat bijvoorbeeld een laptopaccu typisch 3 tot 5 jaar mee. Dit afbraakfenomeen wordt versterkt wanneer de batterij volledig is opgeladen. De batterij mag niet helemaal ontladen worden, omdat de batterij dan onherstelbaar uit kan vallen.
Bewaartemperatuur Capaciteitsverlies na 1 jaar Capaciteitsverlies na 1 jaar
(half-opgeladen batterij) (volledig opgeladen batterij)
0°C 2% 6%
25°C 4% 20%
40°C 15% 35%
60°C 25% 40% (na 3 maanden)
Bron: BatteryUniversity.com
Gezien de hoge kostprijs van Li-ion-batterijen, is het verantwoord om de levensduur ervan te verhogen. Dit kan met inachtneming van de volgende maatregelen:
Bewaren:
* In de koelkast (niet in de vriezer)
* Niet geheel opladen (tot bijv. 97 %)
* Niet geheel ontladen (i.v.m. diepontlaadgevaar)
Tijdens gebruik:
* Zo veel mogelijk een adapter gebruiken
* (Voor laptop

batterij eruit wanneer de laptop aan de adapter zit (i.v.m. levensduurverkortende hoge temperatuur)
BRON :
WikiPedia