VHS-tapes naar DVD's overzetten

LWM

Gebruiker
Lid geworden
4 mrt 2008
Berichten
970
Ik heb een doos vol compact vhs-tapes met familieopnames en de Panasonic camera waarmee ze zijn opgenomen en waarmee je ze ook kunt afspelen. Ik zocht een VHS naar DVD-recorder waarmee je VHS-tapes naar dvd's kunt dubben, maar die kosten goudgeld, ook gebruikte. Ik zie op internet wel betaalbare DVD recorders zoals een Panasonic DMR-EH56 DVD-Recorder. Kan ik daar de camera-player of een gewone VHS-speler in prikken om naar DVD's te kopiëren of is dat te simpel gedacht.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
met welke reden zou je dit naar een DVD willen overzetten? Vergeet niet dat een gebrande DVD na tien jaar ook steeds slechter leesbaar wordt. Beter zet je het liever als AVI of MPEG op een portable-schijf, of/en zet je het in de cloud.

Er bestaan betaalbare oplossingen, zoals Red mijn Video's waarmee je de video's kan overzetten naar je computer.
 
Wat het laatste betreft, die heb ik geprobeerd van goedkoop tot duur. Bevat meestal dezelfde chipset en werkt niet (bij een enkeling wel). Bij mij en vele anderen altijd iets mis: geen of slecht beeld, rare kleuren, hikken, etc. Portable schijf of ssd kan ook mis gaan heb ik ervaren. Ik heb overigens speciale dvd's die 100jr worden gegarandeerd (dienen mij en mijn kids wel uit) met een daarvoor bestemde brander. Daar zet ik alle belangrijke zaken op over. Daarom zoek ik een antwoord op mijn technische vraag.
 
Ik heb overigens speciale dvd's die 100jr worden gegarandeerd.
Als tegen die tijd blijkt dat dat niet zo is ga je garantie claimen? ;)

Er is op intenet veel te vinden over VHS naar DVD.
Mijn zoon kocht ooit deze bij AliExpress en die doet het bij hem in elk geval prima:
 
Ik heb overigens speciale dvd's die 100jr worden gegarandeerd (dienen mij en mijn kids wel uit) met een daarvoor bestemde brander. Daar zet ik alle belangrijke zaken op over.
Die claim kan je negeren, en klinkt als een marketingpraatje. DVD's bestaan nog geen 100 jaar.
Wat ik wil zeggen: Werk je plan uit in twee stappen. Maak er eerst een digitaal bestand van, zoals MPEG of AVI, en daarna kan je deze bestanden eenvoudig naar DVD schrijven. Daarvoor is genoeg software te vinden op internet, en dat is niet zo heel gespecialiseerd. De bronbestanden op MPEG of AVI backup je bij voorkeur via de '1-2-3 regel'.
 
De Envivo heb ik ook gehad. Onbtuikbaar resultaat bij mij; ook bij pogingen door anderen.
Met een digitaal bestand kan ik uit de voeten, maar hoe maak een digitaal bestand. Al die digitale convertertjes werken niet is mijn ervaring.
 
Wij hadden ook 8mm tapes met +/- 20 uur aan opnames, en hiervoor hebben we gebruik gemaakt van een digitale camera die deze bandjes nog kon afspelen, en via firewire naar de computer kon doorsturen. Met Sony Vegas heb ik dit vervolgens binnengehaald en verwerkt als AVI en MPEG.

Daarvoor heb ik twee USB-tooltjes gebruikt, maar die werkten niet goed. Met videobanden kan je beter iets zoeken zoals een capturecard met SCART, aannemende dat je videorecorder dat gebruikt.
 
ik heb hier al sinds jaar en dag een usb converter van silvercrest liggen, gebruik ik nog steeds.
Werkt prima. Nagenoeg alle video editors kunnen met deze converter overweg.
Digitaliseren naar mp4 neemt ook veel minder ruimte in als kopieren met een dure zeldzame dvd recorder.
 
Om antwoord te geven op de vraag of jij je camera op die recorder aan kunt sluiten : JA, mits je de benodigde kabels ook hebt ..
Je kunt dan opnemen op de dvdrecorder.

Lees hierbij wel goed de gebruiksaanwijzing, de opname-indeling kan op diverse manieren worden ingesteld, en daarbij, niet alle verkrijgbare DVDschijfjes worden ondersteund !

Je hebt het over een doos vol C-VHS banden, het word een kostbare zaak om dit professioneel te laten doen, maar wel iets om nog over na te denken ..
 
Goed om te weten dat het kan en kabeltjes heb ik wel. Heb diverse video grabbertjes in het verleden gebruikt zonder succes. Ook die van de Lidl. Zie bij recensies van die grabbertjes dat het in het algemeen voornamelijk niet goed werkt. Bij sommigen lukt het maar. De beste recensies zijn van de Elgato Video Capture. Die werkt bij de meesten, maar die kost minimaal 99 euri. Veel geld voor zo'n printplaatje.
 
Heb een Elgato Video Capture via Marktplaats aangeschaft en die werkt prima.
 
Laatst bewerkt:
@Aar. Die CD's en DVD's zijn er wel degelijk. Zijn in een lab getest en kunstmatig verouderd met invloeden van licht, vochtigheid en temperatuur. Dingen zijn speciaal voor archiveringsdoelen gemaakt.
Garantie claimen wordt inderdaad een dingetje als over 99 jaar blijkt dat de claim niet klopt.

Persoonlijk zou ik de bestanden op 2 media plaatsen. Ten eerste op een DVD en ten tweede op een harde schijf. Dan zit je de komende tijd wel goed.

Er zijn ook bedrijven die dit klusje voor je kunnen doen. Deze hebben vaak veel betere mogelijkheden wat betreft apparatuur en foutcorrectie. Indien je hiervoor kiest, stuur dan niet alles in 1 keer op. Er gaat wel eens iets mis met post of de leverancier en dan ben je alle materiaal kwijt.
 
  • Leuk
Waarderingen: Aar
Ze staan op mijn laptop en op twee externe hdd's als backup. En ik ga ze branden op door mij aangeschafte houdbare M-discs (Millennial discs) van Verbatim met de daarvoor benodigde speciale M-dvd brander. Zal mijn tijd en die van mijn nazaten wel uitdienen.
 
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan Onderaan